Kayak Yapmanın Püf Noktaları

Kayak Yapmanın Püf Noktaları :Kayak sporunun iyi öğrenilebilmesi için uzman kişilerden eğitim alınması ve bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Erciyes Kayak Öğretmenleri Derneği Başkanı Numan Değirmenci, muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de son yıllarda kayak merkezleri sayısının artmasıyla kayak kültürünün oluşmaya başladığını belirtti. Kayak yapmaya başlayanların yaptığı en büyük yanlışların başında kayak ağırlığı ve boyunun yanlış seçilmesi olduğunu ifade eden Değirmenci, kayakseverlerin büyük çoğunluğunun boylarından daha uzun kayaklarla kaymaya çalıştıklarına işaret etti. Kayak boyunun, bu sporun yapılmasında önemli olduğuna dikkati çeken Değirmenci, şunları söyledi: “Kayak boyunun uzun olması veya kişinin kilosuyla orantısız olması, kayakçının çok fazla enerji harcamasına neden olur.

Ayrıca dönüşlerde ve duruşlarda ciddi zorluklar yaşar ve çok iyi derecede kayağı bilmeyen kişiler düşme sonrasında önemli yaralanmalarla karşı karşıya kalabilir. İyi kayabilmek için kayak boyunun kişinin çene hizasını geçmemesi ve profesyonel kişilerden eğitim alınması gerekiyor. Rastgele kayak takımı alınmaması veya kiralanmaması büyük önem taşıyor. Doğru kayak tercihi kaymanın yarısıdır.” Karvin kayakların karla temas eden yüzeyinin geniş olması nedeniyle kaymaya daha elverişli olduğunu bildiren Değirmenci, bu kayaklarda dönüşlerin istenilen tarafa hafif ağırlık verilmesiyle gerçekleştirilebildiğini, kişinin boyunu geçen kayaklarda ise hareketlerin kısıtlandığını vurguladı.

Kayağın birazda çeviklik gerektiren bir spor olduğunu, zaman zaman ani hareketler yapılması gereken durumlar olduğunu anlatan Değirmenci, ince, uzun ve ağır kayaklarda bu çevik hareketlerin yapılamadığını kaydetti. Kayağın teknik bir spor olduğunu ve o nedenle de uzman kişiler tarafından eğitim alınması gerektiğine vurgu yapan Değirmenci, şöyle devam etti:”Türkiye’de maalesef kayak öğrenmeye çalışan birçok kişi kendi başına kaymaya çalışıyor veya gerçekten profesyonel olmayan kişilerden kayak eğitimi alıyor. Ayrıca kayağı bildiğini zanneden bazı kişiler de kayak eğitimi verebileceğini zannediyor.

Kayak hocaları 25-30 yılda yetişiyor. Bu süre zarfında yurt içi ve yurt dışında eğitimler alıyorlar ancak o şekilde kayak hocası olunabiliyor. Bu kişiler kayağın her türlü tekniğini biliyor ve eğittiği kişiye de aktarıyor. Uzman olmayan kişilerden kayak eğitimi alınması durumunda yanlış bilgiler ediniliyor ve sakatlıklar yaşanabiliyor. İlk başta yanlış olarak öğrenilen birçok tekniğin de sonradan düzeltilmesi neredeyse imkansız oluyor. O nedenle uzman kişilerden eğitim alınması çok büyük önem taşıyor.” Kayağın her yaşta öğrenilebileceğini ancak 6 yaşından itibaren başlanmasının çok daha faydalı olacağını ifade eden Değirmenci, 40 yaşından sonra öğrenmenin çok daha zor olduğunu belirtti.

Değirmenci, 6 yaşındaki bir kişiye 1 saatte kayak öğretilebilirken 40 yaşını geçmiş birine 2-3 saatte kayak öğretilebildiğini dile getirerek, “Yaşın öğrenmeyle direk ilişkisi var. Küçük yaştaki bir insana her dediğinizi kolaylıkla yaptırabiliyorsunuz, daha cesur oluyor. Ama yaşı ilerleyen kişiler ‘düşüp bir yerim kırılacak’ korkusunu aşamadığı için istenilen hareketleri çok daha uzun sürede yapabiliyor. Kişilerin cesareti kırılıyor. O nedenle kayak öğrenme süresi de uzuyor” diye konuştu.

Doğru kişilerden eğitim alması durumunda yaşı çok ilerlememiş kişilerin ortalama 4 saatte iyi derecede kayak öğrenebileceğini ifade eden Değirmenci, Türkiye’deki en iyi kayak öğrenme pistinin ise Erciyes Kayak Merkezi’nde olduğunu savundu. Erciyes’teki toz karın kayak öğrenmeye çok elverişli olduğunu dile getiren Değirmenci, “Sert ve buzlu pistlerde özellikle küçük yaştaki çocukların kayak öğrenmesi çok zor oluyor. Diğer kayak merkezlerinde 2-3 saatte öğrenilen kayak Erciyes’te 4 saatte öğrenilebiliyor. İlk etapta ayakta durma ve kar sapanı öğretiliyor daha sonra da dönüş ve durma eğitimleri veriliyor” ifadelerini kullandı.