Kayakta hedef 2026 olimpiyatları

Kayakta hedef 2026 olimpiyatları :Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, Doğu’nun kalkınmasına öncülük edecek kayak projesini kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen 1. Türkiye Kayak Çalıştayı İstanbul’da yapıldı. Federasyona bağlı 89 kulüp başkanının hazır bulunduğu Çalıştaya, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, kayak merkezi bulunan illerin Vali ve Belediye Başkanları, Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, eski federasyon başkanları ve yöneticiler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, organizasyonun amacının bir yandan kayak kulüplerini olimpik başarıya endekslemek öte yandan da devleti kayağın endüstriyel potansiyelinden haberdar kılmak olduğunu söyledi. Seçimlerin hemen ardından bu çalıştayı yapmaların amacının sadece bir proje tanıtımı olmadığının altını çizen Başkan Yarar, “ Bu proje Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi. 48 milyar 450 milyon Euro’luk bir yatırım projesi. Türkiye’nin 42 vilayetinde 100 kayak merkezi, 5 bin otel, 275 bin yatak kapasitesini oluşturacak, Türkiye’yi kayak liginde ilk ona taşıyacak. İnşallah 2026 yılında da Kış Olimpiyatları’nı almayı hedefleyen çok geniş kapsamlı bir çalışma. Onun için biz ’Devlet, Millet Elele Kayakla Türkiye Zirveye’ diye özetlediğimiz çok önemli iktisadi ve sportif çalışmayı bugün kamuoyuyla paylaştık. Bu andan itibaren projenin yapılabilmesi için düğmeye bastık” dedi.

Büyük bir titizlikle hazırlanan projeyi 6 başlık halinde topladıklarını belirten Yarar, “ İçinde sağlık, eğitim, tekstil, spor, tarım ve turizm odaklı kalkınma projesidir. Uzun vadeli bir proje ile Doğu Anadolu Bölgesinin geri kalmışlığı yıkacak hatta batının bir adım önüne bile çıkabilecek. Hedefimiz dünya standartlarında sporcu yetiştirmek ve olimpiyatları Türkiye’ye kazandırmak. Bu nedenle önce eğitimden başlayacağız. İlk iş olarak Erzurum, Kayseri ve Bursa’da kayak akademileri kuracağız. Kulüplerimiz ile eşanlı bağlantıda olarak ‘artık ne gibi sorunlarınız var, malzeme eksikliğiniz ne’diye sormayacağız. Mevcut eksiklikleri görerek sorunu çözeceğiz. Yöneticilerden isteğim bana bölgeleri ile alakalı proje getirsinler, bende hızlı bir şekilde bu projeleri hayatiyete geçireyim”diye konuştu.

Örnek proje ve il Erzurum

Türkiye Kayak Federasyonu Yöneticisi Fuat Kulaçoğlu ise katılımcılara 2011 oyunları içerikli bir barkovizyon gösterisi sundu. Türkiye kış sporları için ‘örnek il Erzurum’ örnek proje ise ‘2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları’ olduğunu hatırlattı. Kulaçoğlu şöyle konuştu.

“Türkiye’deki spor profilini masaya yatırdık. 2018, 2022 ve 2026 da yapılacak olan Kış Oyunları’na ev sahipliği yapabilmenin projesini başlatmak için bir aradayız. Açıklanan yol haritasına inancımız tamdır. Hedefimiz kayak sporunun layık olduğu yere taşımanın yanı sıra ülkenin kalkınma hamlesine katkı sağlamaktır. Sayın başkan, bugünkü toplantıda bürokrasiye ve devlet erkanına bunu anlatmaya çalıştı. İnşallah gelebileceğimiz uç nokta 2026’da Türkiye’ye Kış Olimpiyatlarını getirebilmek. Biraz önce açıklanan bütçenin de hayal olmadığını göstermek için çalışmalara hemen başladık. Mutluyuz, başarabileceğimize inanıyoruz. Hiçbir şey hayal değildir, yeter ki düşünebilelim. Bunu Erzurum da yaptık, mevcut potansiyelimiz var. Artık çıtayı yükseltip daha büyüğünü istiyoruz”

Dört gün süren çalıştay ayrıca örnek mücadele olarak kayseri anlatıldı. Çalıştayda Türkiye’deki kayak kulüplerinin durumu da yapılan toplantılarla masaya yatırıldı.

Projeyi dikkatle dinleyen Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, “ Kış sporlarında bize yön gösteren 2011 Oyunları ve Erzurum olmuştur. Erzurum’da yaşanan ufak tefek organizasyon hataları tecrübe olmuş, Mersin oyunları sıfır hata ile gerçekleşmiştir. Türkiye Kayak Federasyonunun önümüze sunduğu yol haritası ve dev proje bizi de heyecanlandırdı. Spor Genel Müdürlüğü olarak bu heyecanı paylaşıyor ve elimizden geleni yapacağımızın sözünü veriyorum”dedi.