Konaklıyı imara açmak katliam olur

Konaklıyı imara açmak katliam olur :Hürriyet’in “Aslı Öldü Satıyorlar” başlığıyla duyurduğu haber akabinda, Türkiye’yi Snowboard branşında milli takım kaptanı olarak temsil eden eski sporcu Naim Onur Özkul Hürriyet’e mektup gönderdi. Özkul mektubunda “Durdurun bu projeyi, Konaklı’yı imara açmak tam bir katliam olur. Türk bayrağını dünyada dalgalandıracak kayakçılar yetiştirmek istiyorsak, lütfen Konaklı’yı imara açmayın. Uludağ, Kartalkaya, Erciyes, Palandöken esasen turistik. Gerçek eğitim alanı olan bu pisti bırakın gençlere, yetişsinler” yazdı.

Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun 2012 senesinde geçirdiği kaza neticesi öldüğü Konaklı Kayak Merkezi’nin özelleştirme kapsamına alınarak, imara açılacak olması spor camiasını isyan ettirdi. Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla, Erzurum Palandöken Kayak Merkezi ve Konaklı Kayak Merkezi özelleştirme kapsamına alınmıştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) önceki hafta her iki merkezin özelleştirilmesiyle alakalı gercekleşen hazırlıklar hakkında veri (bilgi) vermişti.

Hürriyet’in “Aslı Öldü Satıyorlar” başlığıyla duyurduğu haber akabinda, Türkiye’yi Snowboard branşında milli takım kaptanı olarak temsil eden eski sporcu Naim Onur Özkul, “Konaklı’ya Kıymayın. Durdurun bu katliamı” diyerek bizlere bir mektup gönderdi.

KÖTÜ SÜRPRİZ!

Özkul mektubunda öncelikle Palandöken’de özelleştirme sebebiyle yaşanan sorunlara göze çarptı. “Palandöken’de kullanım hakkı Kayak Federasyonuna ilişkin olan bütün liftleri sporcular ve antrenörler bedava olarak kullanırdı. Bu sporcular için çok fazla mühim bir ayrıcalıktı çünkü Uludağ’da, Kartalkaya’da antrenman için pistleri günlük olarak kiralamanız lazım gelir ki, bu işe gönül veren sporcular genel itibarla dar gelirli ailelerin çocuklarıdır. Ayrıca turistik amaçlı gelenle profesyonel sporcu aynı yeri kullandığından kazalara sık rastlanır. İşte Palandöken’de bu yıl uygunsuz bir sürprizle karşılaştık. Erzurumlu dostlarımızdan öğrendik ki ; tesisler hiç fakat hiç kimsenin haberi olmadan, kullanım hakkı elinde olan Türkiye Kayak Federasyonuna önceden bildirilmeden bir şekilde – bir gecede özelleştirilmiş. Yetkililerin tek bildiği bir gün Andorra’lı bir şirketin elinde resmi evraklarla gelip, burası artık bizim dediği. Federasyonun ve kulüplerin depolarda muhafaza ettiği ekipmanları bile gasp denilecek şekilde el koyduğudur…”

“1 DERECELİK ISINMA SEZONU 15 GÜN KISALTIR”

Konaklı’nın, 2011 senesinde Erzurum’da gercekleşen Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için açıldığını anımsatan Özkul, bu spora gönül veren gençlerin hakikat manada eğitim gördükleri, antrenman yaptıkları tek yerin burası olduğunu vurguladı. Otellerle iç içe olan merkezlerde, ısınma sebebiyle, sezonun kısaldığını ortaya koyarak sözlerini şu şekilde devam ettirdi:

“Konaklı’nın tek problemi ulaşım. Ulaşım problemi var, diye bir kayak merkezine otel ve şaleler inşa etmek orayı katletmek olur. Yıllarca Avusturya İsviçre gibi kış sporlarının dünyada en geliştiği ülkelerde hem kamplara hem yarışlara hem de turistik gezilere gittim… Buralarda değişik tarzlarda dağlar vardır. Courchevel , Meribel gibi sosyetik merkezlerde oteller kayak pistlerinin adeta içindedir. Oralara gidenler daha fazla keyif ve tatil maksadı güder, fiyatlar pahalıdır, lüks oteller michelin yıldızlı restoranlarda zaman geçirmek içindir…

ŞEZLONGLARDA GÜNEŞLENMEK İÇİN DEĞİL…

Bir de içinde tuvalet ve restorandan başka bir bina bulunmayan kayak merkezleri vardır . Şehirde ya da kasabada konaklarsınız, merkezin dikey olarak 1000 m kadar altında. Finükler ya da teleferik-gondollarla ulaşım sağlarsanız. Buralarda sezon daha uzun sürer, dağdaki o insan vasıta ve binaların ısısı pistleri etkilemez. Zira bir derecelik ısınma, sezonun 15 gün erken kapanması manasına gelir. İnsanlar şezlonglarda yatıp güneşlenip biralarını yudumlamak için bu merkezleri tercih etmez. Ama ne fark eder biliyor musunuz ? Bu tip kayak merkezlerinden şampiyon sporcular çıkar. Antrenman için kendilerine makul pistler tahsis edileceği için bölgedeki en ciddi kulüpler ve sporcular antrenman için bu tip merkezleri tercih eder. Gençler arasında antrenman artık turistik bir eğlence değil ciddi bir yarış haline gelir. Seviye yükselir. Ve belki bu şekilde; 2 milyon nüfusu olup da Sochi Olimpiyatlarına 75 sporcu gönderen Slovenya olamasak ta 70 milyon nüfusumuza karşın 6 sporcudan fazlasını gönderebiliriz. (Bu 6 sporcumuz da dünyanın en iyileri arasında olduğundan dolayı değil, ülke kontenjanı hakkından katılabildiler)

Kayak merkezlerine yapılacak olan otelleri restoranları düşünen birileri var fakat bu sporu ileri götürmek, bayrağımızı uluslararası yarışmalarda dalgalandıracak girişimler yok… Belki büyüklerimizden birileri okur da bu mevzuda geleceğe yönelik güzel faaliyetler yapılmasına vesile oluruz, henüz bakir bir kayak merkezini rant uğruna mahvedilmesini engellersen NEMUTLU bize…