Küre-İnebolu Teleferik Hattı ‘nın Kaderi Çürümek

Küre-İnebolu Teleferik Hattı ‘nın Kaderi Çürümek :Dağları’ndan çıkan bakırı, İnebolu Limanı’na taşımak için 1988 yılında faaliyete sokulan ve sadece 2 yıl kullanılabilen teleferik, 25 yıldır asılı duruyor.

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde liman ile Küre dağlarındaki bakır madenleri arasında çıkarılan madenlerin taşınması için kullanılan var-gel sistemi bundan 25 yıl önce yani 1988 yılında yeniden kamyon ile taşımacılığa geçilmesi nedeni ile kaderine terk edilmiş.
Dağları’ndan çıkan bakırı, İnebolu Limanı’na taşımak için 1988 yılında faaliyete sokulan ve sadece 2 yıl kullanılabilen teleferik, 25 yıldır asılı duruyor.
Sadece 2 yıl kullanıldı
Eti Bakır Küre Tesisleri’nin kamuda olduğu dönemde 1988 yılında maden ocaklarından çıkarılan bakırı, ormanlık ve engebeli araziye sahip Küre Dağları’nın üzerinden taşımak için kurulan teleferik, İnebolu Limanı’ndan köylerin, ağaçların, karayolların üzerinden Eti Bakır işletmesine kadar 22 kilometre boyunca uzanıyor.
Maliyeti düşürmek için kurulan teleferiğin en önemli özelliklerinden birisi, sıfır enerjiyle çalışacak şekilde tasarlanmasıydı. Yukarıdan bakırla dolu gelen kabinlerin ağırlığı, aşağıda İnebolu Limanı’nda boşalan kabinleri tekrar yukarıya çekiyordu. Ancak iki yıl kullanılan teleferik, madeni yeniden kamyonlarla taşıma kararı alınınca havada asılı kaldı.
25 yıldır havada bekleyen teleferik, yüksek maliyet nedeniyle ne kaldırılabiliyor ne de turizm amaçlı kullanılmak üzere yenilenebiliyor.