Soçi Kış Olimpiyatlarında kaç Türk sporcu var

Soçi Kış Olimpiyatlarında kaç Türk sporcu var :.22. Kış Olimpiyat Oyunları Rusya’nın Soçi kentinde başlıyor. Türkiye dev organizasyona sadece 6 sporcu ile katılıyor.

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları, yarın yapılacak açılış töreninin ardından resmen başlayacak.

Soçi Olimpiyat Parkı’ndaki Fisht Olimpiyat Stadı’nda gerçekleştirilecek törenle startı verilecek oyunlar, 23 Şubat Pazar gününe dek sürecek.

Sahildeki olimpiyat parkında Bolshoy Ice Dome, Shayba Arena, Iceberg Paten Sarayı, Ice Cube Curling Merkezi’nde, dağ kümesinde de RuSki Gorki Kayakla Atlama Merkezi, Laura Kayaklı Koşu ve Biatlon Merkezi, Rosa Khutor Alp Disiplini Kayak Merkezi, Rosa Khutor Extreme Park ve Sanki Sliding Center, 7 dalda 15 kış sporunda madalya mücadelelerini sahne olacak.

Sahil kümesinde artistik buz pateni, sürat pateni ve kısa mesafe sürat pateni ile buz hokeyi ve curling, dağdaki olimpiyat alanında ise kayakla atlama, kuzey kombine, biatlon, kayaklı koşu, Alp disiplini, serbest stil kayak, snowboard, bobsled, skeleton ve luge branşlarında mücadeleler yapılacak.

Oyunlarda 12 yeni disiplinde yarışmalar ilk kez gerçekleştirilecek. Tarihin en pahalı kış oyunları olarak dikkati çeken Soçi 2014 için 50 milyar dolar harcandı.

– 2 bin 874 sporcu katılacak

Toplam 2 bin 874 sporcunun katılacağı oyunlar, bugüne kadar gerçekleştirilen en geniş katılımlı organizasyon olacak.

Bundan önceki kış oyunlarında Vancouver’da 2 bin 566 sporcu yer alırken, Soçi bin 714’ü erkek, bin 160’ı bayan olmak üzere toplam 2 bin 874 katılımla, kış oyunları rekoruna imza atacak.

Toplam 87 ülke adına 2 bin 871 sporcunu mücadele edeceği kış oyunlarına 3 sporcu da bağımsız katılacak.

– En çok sporcu Rusya, ABD ve Kanada’dan

Soçi 2014’de yarışma alanlarında en çok evsahibi Rusya’nın sporcuları boy gösterecek. Rusya’yı ABD ve Kanada takip ediyor.

Rusya 136’sı erkek, 96’sı bayan olmak üzere toplam 232, ABD ise 125’i erkek ve 105’i bayan olmak üzere toplam 230 sporcuyla oyunlarda madalya kovalayacak. Kanada’nın sporcu sayısı 99’u bayan olmak üzere toplam 220. ABD’nin kış oyunları tarihinde 87’si altın, 95’i gümüş ve 71’i bronz olmak üzere toplam 253, Rusya Federasyonu’nun ise 36’sı altın, 29’u gümüş ve 26’sı bronz olmak üzere toplam 91 madalyası bulunuyor. Kanada’nın toplam madalya sayısı ise 52 altın, 45 gümüş ve 48 bronz olmak üzere 145.

– Türkiye 6 sporcuyla katılıyor

Oyunlara 16. kez katılan Türkiye, Soçi’de üç dalda 6 sporcuyla temsil edilecek.

Buz dansında Alper Uçar-Alisa Agafonova ikilisi, kayaklı koşuda Kelime Çetinkaya ve Sabahattin Oğlago, Alp disiplininde ise Tuğba Kocaağa ve Emre Şimşek mücadele edecek.

Kayaklı koşuda 8 Şubat Cumartesi günü Kelime Çetinkaya ile başlayacak Türk sporcuların yarışma programı şöyle:

Kayaklı koşu
—————–
Kelime Çetinkaya:
8 Şubat Cumartesi: Kadınlar skiatlon 7,5 kilometre
11 Şubat Salı: Kadınlar serbest sprint teknik
13 Şubat Perşembe: Kadınlar 10 kilometre klasik

Sabahattin Oğlago:
11 Şubat Salı: Erkekler serbest sprint teknik
14 Şubat Cuma: Erkekler 15 kilometre klasik

Artistik buz pateni / Buz dansı
————————————–
Alper Uçar-Alisa Agafonova:
16 Şubat Pazar: Buz dansı kısa dans
17 Şubat Pazartesi: Buz dansı serbest dans

Alp disiplini
—————-
Tuğba Kocaağa:
18 Şubat Salı: Kadınlar büyük slalom
21 Şubat Cuma: Kadınlar slalom

Emre Şimşek
——————
19 Şubat Çarşamba: Erkekler büyük slalom
22 Şubat Cumartesi: Erkekler slalom

– Güvenlik üst düzeyde

Öncesinde terör tehditlerinin yapıldığı olimpiyatlar için normal prosedürün üzerinde bir güvenlik uygulaması var.

Soçi kentinin yanı sıra merkeze yaklaşık 40 kilometre mesafedeki sahildeki olimpiyat parkı ve dağdaki olimpiyat alanında çok sayıda güvenlik gücü bulunuluyor.

Özellikle olimpiyat parklarının güzergahlarındaki karayolları ve tren yollarında belirli mesafelerde güvenlik görevlileri dikkat çekiyor.

Olimpiyat alanlarına ulaşım için kullanılan toplu taşıma araçları sürekli güvenlik güçlerinin kontrolünde bulunduruluyor. Trenlerde yapılan anonslarda sahipsiz görülen çanta ve paketler için güvenlik görevlilerine haber verilmesi isteniyor.

Olimpiyat parkının açıklarında denizde bekletilen savaş gemileri de dikkati çekiyor.

Toplam 37 bin güvenlik görevlisinin yer aldığı olimpiyatlar için çevre kentlerden de çok sayıda polis Soçi’de görev yapıyor.

– Sağlık uygulamaları

Soçi 2014 organizasyonu sırasında toplam bin 300 uzman doktor ve sağlık personelinin görev yaptığı belirtiliyor.

Sağlık personelinin oyunlar süresince 18 olimpiyat sitesinde 39 sağlık merkezinde görev alacağı, acil sağlık üniteleri de dahil olmak üzere 6 hastanenin olimpiyatlara destek verdiği kaydedildi.