Sürat pateni gözü kara bir spor dalı

Sürat pateni gözü kara bir spor dalı :Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Fahrettin Kandemir, Palandöken Kayak Merkezi’nde Sürat pateniyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Fahrettin Kandemir, Erzurum’da 7-9 Mart tarihlerinde yapılacak olan “Short Track Dünya Gençler Şampiyonası” öncesi, Palandöken Kayak Merkezi’nde bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşma yaptı.

Yarışmaya 39 ülkeden 86’sı kadın 201 sporcunun katılacağını anımsatan Kandemir, “Hemen hepsi dallarında iyi olan sporcular. Bu açıdan ciddi bir yarışma olacak. Geleceğini potansiyel gençlerini biz burada seyredeceğiz. Şampiyonada, 500-1000-1500 spor final yarışları yapılacaktır. Ayrıca 3 bin metre erkek ve kadın yarışları yapılacak. Bizde 10 sporcuyla katılıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de bir ilki daha Erzurum’da gerçekleştirmenin mutluluğu içinde olduğunu belirten Kandemir, “Umut ediyorum ki hız pateninde Türkiye’nin lokomotifi olan Erzurum, dünya çapındaki rakiplerle yarışarak, bu spor dalında da ivme kazanacak. Daha birçok genci bu spora kazandırmaya vesile olacaktır. Biz bu spora başlayalı 4 yıl oldu. Geçmişte dünyada iyi bir tarihi olan bir spor dalı, 4 yılda bizim çocuklarımız çok başarılar elde ediyor. Özellikle yıldızlar seviyesinde iyi bir grubumuz geliyor. Bu şampiyonada biz çocuklarımızla yarı finale koşabilirsek, bunu ben bir başarı sayıyorum” ifadelerini kullandı.

Sürat pateninin gözü kara bir spor dalı olduğunu ve bunu genelde erkek sporcuların tercih ettiğini vurgulayan Kandemir, şöyle devam etti: “Bu spor dalını erkek sporcuların tercih ediyor, bayan sporcularda istediğimiz seviyede değiliz. Alttan iyi bir jenerasyon yakaladık geliyor. Ben kısa bir gelecekte 2018 Olimpiyatları’na birçok yavrumuzu göndereceğimizi umut ediyorum. Çok iyi bir gelişme var. Federasyon olarak bütçe imkanları çerçevesinde Avrupa’da yapılan yarışları kaçırmamaya çalışıyoruz. Bu çocuklar ne kadar yarışırsa o kadar tecrübe kazanacaklar. Bu sporda tecrübe önemli. Şu anda yaptığımız maya tuttu ve iyi bir şekilde ilerliyoruz.”

– “Federasyon az bütçeyle çok şey yapıyor”

Kandemir, daha başarılı sporcu yetiştirmek için imkanların daha iyi hale gelmesi gerektiğini ve federasyonun bütçesinin yeterli olmadığını belirterek, “Dünyada federasyonlar ligleri tertip eder, yarışları tertip eder. Federasyonlar milli takımları seçer, biz de öğle değil. Federasyon kulüplerin anası, kulüplerin babası, malzemesini veren, her imkanı sağlayan. Bu kadar mütevazı bir bütçelerle 2,5 milyon liralarla bu işleri döndürmek çok zor. Sıradan bir patenin fiyatı bin Avro, biz çok mütevazı bir federasyonuz. Biz birçok sporcumuzu yurt dışındaki yarışları gönderebilmek için ekipten sayı azaltıyoruz. Bir kişi eksiltiyoruz.”

Federasyonların en büyük problemlerinden birinin de tecrübeli sporcuların bir süre sonra eğitim ve farklı amaçlarla sporu aksatmaları olduğunu vurgulayan Kandemir, şunları söyledi: “Türkiye’de milli eğitim politikaları, spor politikalarını desteklemiyor. İşte bizim Fırat’lar, Davut’lar tanıdığınız sizin yavrularınız çok başarılılar ama sınav zamanları gelince ne olacak bu çocuk, ana baba gelecek, ‘Evladım sen okuyup doktor olacaksın, mühendis olacaksın’ diyor. 10 sene yatırım yapmışsın çekip gidiyor çocuk. Çok değer kaybediyoruz biz. Yıldızlar seviyesine kadar her branşta çok başarılıyız. Avrupa’da dünyada, ondan sonra kaybediyoruz. Bu ülkenin sorunudur. Buz sporları tesis yapmakla olmuyor. Kaliteli antrenör ve çaba gerekiyor. Biz Erzurum’a en iyilerini getirmeye çalıştık. Çocuklar her şeyi aştı artık.”

Kandemir, sporun her anlamda desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Erzurum’da spor merkezi var ama bir gelişim takibi, kas gelişimi ve tecrübe gelişimlerinin takibi yapılmıyor” dedi.