Topbaş’ın İstanbul Boğazına teleferik projesinin çalıntı olduğu iddia edildi

Topbaş’ın İstanbul Boğazına teleferik projesinin çalıntı olduğu iddia edildi :İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul için açıkladığı teleferik projesinin çalıntı olduğu iddia edildi. Adana’da yaşayan Bilali Eraldemir adlı vatandaş, İstanbul Boğazı üzerinde karşıdan karşıya geçilmesi için planlanan Teleferik Projesi’ni, yıllar önce Başbakan Erdoğan’a kendisinin sunduğunu ileri sürdü.

Projesini, 12 Mart 2007 tarihinde Başbakanlık’a giderek ilgililere teslim ettiğini söyleyen Eraldemir, 7 yıl sonra kendi projesinin İstanbul için açıklanmasından hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. Projesinin, kendileri yapmış gibi sunulmasını hırsızlık olarak niteleyen Eraldemir, yanlışlığın düzeltilmesini istiyor.

Hazırladığı projeleri, 22 Mayıs 2006 ve 12 Haziran 2006 tarihinde Başbakanlık makam faksına gönderdiğini ifade eden Eraldemir, daha sonra da bu projelerin katalog ve CD’lerini Ankara’ya giderek ilgililere teslim ettiğini anlattı. Projeleri teslim ettiğinde tarih-sayı numarası istediğini belirten Bilali Eraldemir, “Tarih-sayı numarası istediğimde ise veremeyeceklerini, bunu ancak gayri resmi olarak verebileceklerini söylediler. ‘Hiçbir endişeniz olmasın teslim ederiz’ dediler. Ben de ona güvenerek, inanarak projelerimi teslim ettim.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, geçtiğimiz günlerde İstanbul Boğazı’na boydan boya bir teleferik projesi hayata geçireceğini duyurmasıyla şoke olduğunu anlatan Eraldemir, şöyle devam etti: “Bu projenin sahibi, fikir babası benim. İstanbul Boğazı’na teleferik kurulmasını ben kendilerine 2006 senesinde teklif ettim, 2007 senesinde de bizzat elden verdim. Sene 2014. Bu, kul hakkıdır, bu, adeta projenin çalınmasıdır. Tayyip Bey’den istirham ediyorum, kendine gönderdiğim, teslim ettiğim dosyaların akıbetini sorsun. Etrafındaki insanlara inanmasın. Bu, kul hakkının ihlali değil de nedir? Bakınız İstanbul Boğazı’nı boydan boya geçiyoruz, resimlerde göreceksiniz. Boğazın ister alttan ister üstten geçilebileceğini arz ediyorum, bunun mümkün olduğunu söylüyorum. Ta 2007 senesinde ben bunu teklif ediyorum. Ama şimdi görmekteyim ki bu proje başkaları tarafından, sanki kendilerinin projesiymiş gibi gösteriyor. Boğazdaki geçişlerin güzergâhlarını vermişim, teleferiği vermişim, İstanbul Boğazı’ndaki o güzel Çamlıca’ya çıkışın mümkün olabileceğini teleferikle arz etmişim, burada mini bir dinlenme tesislerinin kurulabileceğini anlatmışım. Dünyadaki emsal resimlerden neler yapılabileceğini göstermişim.” diye konuştu.

Projenin içerisinde Kız Kulesi ile Üsküdar sahilinin yer altından, cam tünelle bağlanmasının da bulunduğunu vurgulayan Eraldemir, “Herhalde bu proje de hayata geçirilir bensiz, benden çalınarak. Bakınız Adalar’a dahi geçişler var, sene 2006-2007. Yıllar önce ben teklif etmişim bu projeyi. Sanki yeniymiş gibi bugün İstanbul Belediye Başkanı bunu sahiplenmek istiyor. Bu, kul hakkıdır, telafisi söz konusu olmazsa ahirette iki elim huzuru ilahide yakalarında olacaktır.” ifadelerini kullandı.