TÜGİAD’dan Akut’a kar motosikleti

TÜGİAD’dan Akut’a kar motosikleti :Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) üyelerinin bağışlarıyla satın alınan kar motosikleti, Van’da AKUT’a teslim etti.

TÜGİAD’ın bağışlarıyla alınan kar motosikleti, Gevaş İlçesi’nin Abalı Köyü’nde bulunan Abalı Kayak Merkezi’nde düzenlenen törenle AKUT’a teslim edildi. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal’ın da katıldığı teslim töreninde, kar motosikletiyle sedyede hasta kurtarma tatbikatı da yapıldı.

Burada konuşan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yücelen, Gürpınar İlçesi’ne bağlı Yalınca Köyü’nün Çalık Mezrası’nda 1.5 yaşındaki Muharrem Taş’ın, yolların kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye yetiştirilememesi nedeniyle öldüğü haberinin kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

Bunun üzerine neler yapılması gerektiğini üyeleriyle birlikte tartıştıklarını belirten Yücelen, şöyle konuştu: “AKUT’un çalışmalarına destek verilmesini kararlaştırdık. Bunun ilk adımı olarak da Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ekipleri ile her kış kar motosikleti kullanarak yüzlerce operasyona imza atan pek çok kişinin yaşamına dokunan AKUT’a bir kar motosikleti almaya karar verdik. 1.5 yaşındaki bir çocuğun zamanında ve yeterli müdahale edilememesi nedeniyle yaşamını yitirmesi hepimizin sorumluluğundadır. Hiçbirimiz kaçamayız bunun sorumluluğundan. Bu konularda sürekli sosyal medya üzerinden mesajlar yayınlayanlara sesleniyorum. Sızlanıp şikayet etmek herkesin işine geliyor. Duygusal birkaç mesaj, sonra da unutuluyor. Çare olmak, insani vazifenizi yerine getirmek istiyorsanız, AKUT’la temas kurun. Bu organizasyona yapacağınız bağış ve yardımlar yerini bulacaktır.”

‘BİR TANESİYLE 130 CAN KURTARDIK’

Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin 4-5 ay kar altında kalan bir coğrafyaya sahip olduğunu belirteren AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki ise acil durum vakalarında hastaların hastaneye ulaştırılmasının büyük problem olduğunu söyledi. Hastaya ulaşabilmek için büyük araçlar ve iş makineleriyle yolları açmanın büyük çaba ve masraf gerektiğini belirten Mahruki, tüm bu eforun yalnızca bir kez işe yaradığını bir hafta on gün sonra bölgede yine bir acil durum meydana geldiğinde yeniden tüm bu mücadeleyi vermek gerektiğini belirtti.

AKUT Bingöl Ekibinin 2002’den bu yana bölgedeki bu tür operasyonlarda kar motosikleti kullandığını ve çok başarılı sonuçlar elde edildiğini söyleyen Mahruki, “Kar üstünde gidebilen araçlarla hasta nakillerinin çok daha hızlı, ekonomik ve verimli olduğunu gördük ve Bingöl’de başlattığımız bu pilot çalışma tüm bölgede örnek model olarak kabul edildi. Bir tane kar motosikleti ile 130 civarında insanın hayatının kurtarılmasında görev aldık. Bunu geliştirmek istedik. TÜGİAD’ın AKUT’a yaptığı bu bağış neticesinde bir kar motosikletine daha sahip olduk. Bu motosikleti de Erzurum’daki ekibimize vereceğiz. Böylece hem Bingöl’de hem de Erzurum’da kar motosikletimiz olacak. Böylece bu bölgede olabilecek bu tür acil durumlarda, kar motosikletine ihtiyaç duyulacak vakalarda bu araçlar kullanılacak ve bu kar motosikletlerinin gerektirdiği takdirde burada nice canlar kurtarabileceğini şimdiden söyleyebilirim” diye konuştu.