Türk kayakçıya Bulgar kancası

Türk kayakçıya Bulgar kancası :Bulgaristan kayak merkezlerine daha fazla Türk turist çekebilmek için kış sezonu boyunca çoklu vize kolaylığı getirdi. Çoklu vizenin etkisiyle 2014-2015 kayak sezonunda, Bulgaristan Türk turist sayısında yüzde 10 artış hedefliyor.

Avrupa’nın en ucuz kayak merkezlerine sahip olan Bulgaristan, kış turizmini artırmak için gözünü Türk turistlere dikti. Bulgaristan Turizm Bakanlığı, Bulgaristan İçişleri Bakanlığı ile Türkiye’deki Bulgaristan elçilik ve konsolosluklarıyla yapılan görüşmeler sonucunda kış sezonu için Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlama kararı aldı.
Turizm Bakanı Nikolina Angelkova’nın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’den kış sezonu boyunca gelecek turistlere ikili veya çoklu girişin yapılabildiği, sezonu kapsayan, üç aylık vize çıkartılacağını duyurdu. Ayrıca Bulgaristan hükümeti, konsolosluklarına talimat vererek, Bulgaristan’daki kayak merkezlerine gelmek isteyen Türk vatandaşlarına öncelik tanınmasını istedi.

12 kayak merkezi var
Sadece kış sezonu için geçerli olacak uygulamanın Türkiye’den gelen turist sayısını yüzde 10 arttırması bekleniyor. Bulgaristan bu yıl içinde kış turizmi için yüzde 4-5 büyüme hedefliyor.
Bulgaristan’a Schengen vizesi ile de girilebiliyor. Son iki yıl içinde kış kayak merkezine Türkiye’den gelen turist sayısında yüzde 5 oranında artış yaşandı.
Bulgaristan genelinde 12 kayak merkezi bulunuyor. Ancak yabancı turistler ve Türk kayakçılar, pistleri ve uygun otel fiyatlarından dolayı Bansko, Borovets, Pamporovo ve Vitosha’yı tercih ediyor. Sezonda oda fiyatları 30 euro’dan başlıyor. Ayrıca pist girişleri ve kayak dersleri de Türkiye’deki kayak merkezlerinden dörtte bir oranında daha ucuz.
1981 ve 1984 yılları arasında Alpler Dünya Kupası Kayak Turnuvaları’na ev sahipliği yapan Bulgaristan, aynı zamanda dünyanın en iyi biathlon pistlerine sahip. İstanbul’dan uçakla 1 saatlik mesafede olan Sofya’dan dört kayak merkezine ulaşım da çok kolay.

BANSKO
Dünya Bayanlar Kayak Şampiyonası ve Dünya Erkekler Kayak Şampiyonası düzenlenen Bansko kayak merkezinde 1000 ila 2 bin 600 metre arasında 15 kayak pisti bulunuyor. Pirin dağı üzerindeki kayak merkezinin pist uzunluğu 70 kilometreyi buluyor. Sofya havaalanından şehir merkezine, oradan 2.5 saat süren bir yolculukla Bansko’ya ulaşmak mümkün.

BOROVETS
Olimpiyat Oyunları düzenlenmek maksadıyla geliştirilen Borovetz pistleri toplam 45 kilometre uzunluğunda ve 15 ayrı lift (1 gondol, 2 telesiyej, 12 teleski) ile kolay ulaşım imkânı var. Sofya’ya 70 kilometre uzaklıktaki Rila dağlarında bulunan Borovts’e Sofya havaalanından her yarım saatte bir minibüs kalkıyor. İki saat gibi bir sürede kayak merkezine ulaşmak mümkün.

PAMPOROVO
Rodop Dağları’nda bulunan Snejanka (1926 metre) Tepesi’nin eteklerine kurulu Pamporovo, özellikle Türk turistler tarafından çok tercih ediliyor. Kapıkule sınır kapısına 196 kilometre uzaklıkta. Ayrıca Sofya’dan da iki buçuk saatlik yolculukla ulaşılabiliyor.

VITOSHA
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın sembolü haline gelen Vitosha dağı kayak açısından en kolay ulaşılabilecek yer. Sofya’ya 20 kilometre mesafede olan kayak tesislerine havaalanından indikten sonra 45 dakikada ulaşmak mümkün.