Türkiyede yağmayan kar Türk turistler Salzburg’a akın ettirdi

Türkiyede yağmayan kar Türk turistler Salzburg’a akın ettirdi :Türkiye’de yağmayan kar Mozart’ın şehrine yolcu sayısını patlattı.

Türkiye’de kayak merkezlerinde kar kalınlığı son dönemlerde beklentinin çok altında kalması nedeniyle kış turizmi ve kayak turları için Türk vatandaşları, Avrupa’daki merkezleri tercih ediyor. THY’nin de sefer düzenlediği ünlü besteci Mozart’ın doğduğu kent olan Avusturya’nın kayak merkezi Salzburg’a Türk turistler akın ediyor. Okulların yarı yıl tatilinde Türkiye’den büyük talep geldiğini belirten THY Salzburg Müdürü Murat Baydar, sömestr döneminde daha büyük uçakların tercih edileceğini söyledi.

THY’nin İstanbul-Salzburg seferlerinde doluluk oranları yüzde 80’e ulaşırken Türk turistler kayak dışında Mozart’ın müze olan doğduğu ve kaldığı evi, müzik ve kültür etkinlikleri, termal kaplıcaları, uzaydan atlayan Felix Baumgartner’in kapsülü ile uzaydan atlarken giydiği giysisinin de sergilendiği Hangar 7’yi görmek için Salzburg’a gidiyor.

Avusturya’nın müzik ve kültür şehri olan bestekar Mozart’ın kenti olarak anılan Salzburg’a son dönemlerde Türk kayak severlerin yoğun ilgisi var. Türkiye’de kayak merkezlerinde yağmayan kardan dolayı kar kalınlığı düşük seviyede kalması nedeniyle bazı tesisler rezervasyonlarını ilerleyen tarihlere kaydırıp indirimli fiyatlar uygularken kayak turları için Türk kayak severlerde özellikle Avusturya’nın 4’üncü büyük şehri olan kayak pistleri ile dikkat çeken müzik ve kültür şehri Salzburg’a ilgisi de artmaya başladı.

Özellikle 2 bin 200 metre yükseklikteki kayak pistleri ile dikkat çeken bestekar Mozart’ın doğduğu şehir olan Salzburg’a Türk kayak severlerin talepleri nedeniyle tur şirketleri de Salzburg’a düzenlenen turlara ilgi arttı. Türk kayak severlerin yoğun ilgisi Türkiye’den sefer düzenleyen Türk Hava Yolları’nın da yüzünü güldürdü. 28 Mayıs 2013 tarihinde Salzburg’a haftada 4 seferle uçmaya başlayan THY gelen yoğun talepler doğrultusunda 8 Kasım tarihinden itibaren haftada 5 sefere çıkarken yaz sezonunda da günlük uçuşlara başlayacak.THY İstanbul-Salzburg seferlerinde okulların yarı yıl tatilinde Türkiye’deki kayak merkezlerinde kar sıkıntısından dolayı da yoğun talep alıyor.

Doluluk oranı yüzde 80

Okulların yarı yıl tatilinde gelen yoğun talep nedeniyle iki seferi Airbus 330 tipi geniş gövdeli uçaklarla yapacaklarını belirten THY’nin Salzburg Müdürü Murat Baydar, “İnşallah önümüzdeki yaz programında da günlük uçuşlarımıza başlayacağız. Çok güzel doluluk oranlarına ulaştık. Bu kış sezonunda yüzde 75-80 doluluk oranımız var. Yüzde 30’dan fazla transit yolcumuz var. Salzburg’un farklı dönemleri var ve yazları buranın festival dönemidir. Mozart ile ilgili festivaller yaz sezonunda yapılıyor ve festival döneminde çok ciddi bir doluluk oranımız var. Bahar döneminde de Ortadoğu’dan talep geliyor. Kışın ise Ruslar ve Avrupa’dan kayak yapmaya geliyorlar. Özellikle Türkiye’deki okulların yarı yıl tatilinde çok ciddi bir yolcumuz var. 289 yolcu kapasiteli iki Airbus 330 seferimiz olacak. Gidiş dönüş promosyon döneminde 99 Euro’dan başlayan fiyatlarımız var. Özellikle THY kayak takımlarını ücretsiz taşıyor bu da müşteri potansiyelimizde önemli artışa yol açıyor. Yaz sezonunda biz yer bulamadık” dedi.

Yılda 500 bin Avusturyalı turist tatil için yurt dışına giderken THY bu pazardan da pay almaya başladı. Türk turistler kayak dışında Mozart’ın müze olan doğduğu ve kaldığı evi, müzik ve kültür etkinlikleri, termal kaplıcaları, uzaydan atlayan Felix Baumgartner’in kapsülü ile uzaydan atlarken giydiği giysisinin de sergilendiği Hangar 7’yi görmek için Salzburg’a gidiyor. Aynı zamanda Almanya’ya yakın olması da Salzburg’a ilgiyi artırıyor. Türkiye’nin Salzburg Başkonsolosu Gürsel Evren de THY seferlerinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da geliştirdiğini söyledi.

Business class yolcularına ev yapımı ayran

Bu arada ikram konsepti ve sunduğu seçenekli yemeklerle ödüller alan Türk Hava Yolları business class yolcuları için ayran ikramında kutu içindeki hazır ayranlar yerine ev yapımı ayran ikramı yolcuların beğenisini kazanıyor.