Türkiyenin İlk toplu taşıma teleferiği martta hizmette

Türkiyenin İlk toplu taşıma teleferiği martta hizmette :Ankara’nın Yenimahalle ilçesi yeni bir baharda toplu taşıma amaçlı ilk teleferik ile tanışacak. Büyükşehir Belediyesi, Şentepe’yi Yenimahalle merkeze bağlayacak teleferik projesinin ilk etabını hızlı bir şekilde sürdürüyor.

Teleferiğin ilk etabının yerel seçimlerden önce Şentepelilerin hizmetine sunulacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Teleferiğimizin açılışını inşallah Mart ayında yapacağız. Kabinler sürekli çalışacağı için de hemşehrilerimizin rahat rahat merkeze inmesi için ücretsiz olmasına karar verdik.” dedi.

Yeni metrolar için gün sayan Başkent’te, ardı ardına yapımına başlanan ve hizmete açılan yeni yollar ile trafik rahatlatılıp, yeni nesil doğalgazlı çevreci otobüsler ile toplu taşımada ilkler yaşanırken, kent içi ulaşım konforunu artıracak yepyeni bir proje daha hızla yol alıyor. Türkiye’nin toplu taşıma amaçlı ilk teleferiği Antenler Bölgesi ile Yenimahalle Metro durağı arasında adım adım yükseliyor.

Yenimahalle–Şentepe teleferik hattının 2 etaptan oluştuğunu, seçimden önce 3 istasyonlu ilk etabın hizmete açılacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, tek istasyonlu ikinci etabın ise yaz sezonunda tamamlanacağını bildirdi.

KABA İNŞAAT BİTTİ

Projenin ilk etabının 10 adet direk üzerinde yol aldığını ifade eden Başkan Gökçek, projenin son durumu hakkında şu bilgileri verdi:

“İstasyonlarımızın kaba inşaatı bitti, boyası, dekorasyonu, yürüyen merdiven montajı ve çatısı yapılacak. Direk montajlarımız, yol kenarlarında trafiği engellemeyecek şekilde konumlandırıldı. Bunun için dünyada ilk defa özel direk imalatı yapıldı. İlk etaptaki en yüksek direk 50 metre yüksekliğinde monte edildi. Kabinlerin ve halatların imalatı bitirildi. Projenin 3 istasyonlu ilk etabının yüzde 85’i tamamlandı diyebiliriz. İstasyon düzenlemeleri ve halatların montajından sonra teleferiğimizin ilk etabı seçimlerden önce işletmeye alınacak. Şentepeliler, ilkbaharla birlikte yeni, hızlı, ücretsiz ve konforlu bir ulaşım imkanına kavuşmuş olacak.”

YARI YARIYA YERLİ ÜRETİM

Teleferik projesindeki yerli üretimine de dikkat çeken Başkan Gökçek, direklerin Polatlı’da üretildiğini, Türkiye’de teleferik yapımındaki yerli payının ilk defa yüzde 50 seviyesine çıkarıldığını vurguladı.

Kabinlerin yüksek güvenlikli bir malzemeden imal edildiğine dikkat çeken Başkan Gökçek, “Kabinler, kamera sistemleri ve mini ekranlarla donatıldı. Ayrıca dünyada çok az uygulanan koltuk ısıtma sistemi de kabinlerde mevcuttur” dedi.

Başkan Gökçek, kent içi ulaşımda ilk kez kullanılacak teleferik hattıyla ilgili şunları söyledi:

“İlk istasyon Yenimahalle metro istasyonu olacak ve Şentepe merkezine kadar ulaşım havadan sağlanacak. Teleferik kabinler sürekli çalışacağı için ücretsiz olacak. 4 durak boyunca 106 kabinin aynı anda hareket edeceği teleferik sistemi saatte tek yönde 2 bin 400 kişi taşıyacak ve 3 bin 257 metre uzunluğunda olacak. Her kabin 15 saniyede bir istasyona girecek. Otobüsle veya özel araçlarla 25-30 dakika süren yolculuk süresi teleferikle 13.5 dakikaya inecek. 11 dakikalık metro süresi buna ilave edilince şu anda 55 dakikayı bulan Kızılay-Şentepe arası yolculuk yaklaşık 25 dakikada tamamlanacak.”

UCUZ, GÜVENLİ VE ÇEVRECİ

Teleferiğin en çevreci ve en güvenli ulaşım olması gibi nedenlerle cazip bir ulaşım yöntemi olduğunu söyleyen Başkan Gökçek, teleferik ile metro ve otobüs karşılaştırması da yaptı. Otobüs giderleriyle karşılaştırıldığında teleferiğin yüzde 75 daha ekonomik olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, seferlerin aynı şartlarda yaklaşık 175 otobüsün trafiğe çıkması ile denk düştüğünü ifade etti.

Mevcut hatta eğimin ortalama yüzde 6 olması ve yer yer yüzde 20’lere çıkması nedeniyle metro yapımının mümkün olmadığını da vurgulayan Başkan Gökçek, ayrıca 267 metre metro fiyatına 3 bin 257 metre teleferik hattı döşendiğine dikkat çekti. Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Kısaca Yenimahalle-Şentepe teleferik yapımı için ideal bir hat. Yenimahalle metro istasyonu ile Şentepe merkezini bağlayacak olan teleferik sistemi metrodan çıkanların beklemeden kısa sürede Şentepe’ye ulaşmalarını sağlayacak. Ankara’da metro ile senkronize çalışacak olan sistem trafiğin rahatlamasına yardımcı olacak ve yollara ek yük bindirmeyecek. Engelli, yaşlı, çocuk ve her kesim tarafından rahatlıkla kullanılacak.

Kaynak : www.aksam.com.tr