Uludağa Palandöken örneği

Uludağa Palandöken örneği :Ciddi anlamda kar sorunu yaşayan Uludağ ve Kartalkaya gibi önde gelen kayak merkezlerindeki turizmciler, suni kar sistemlerini incelemek için Palandöken’i mesken tuttu.

Palandöken Kayak Merkezi, suni kar sistemleri sayesinde sorunsuz bir kayak sezonu geçirirken, bu yıl ciddi anlamda kar sorunu yaşayan Uludağ ve Kartalkaya gibi önde gelen kayak merkezlerindeki turizmciler, suni kar sistemlerini incelemek için Palandöken’i mesken tuttu.
Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Palandöken, bu yıl suni kar sistemleri sayesinde sorunsuz bir kayak sezonu geçiriyor. Son yılların en kurak kış döneminin yaşanmasına rağmen otellerin kendi pistlerine yaptırdığı suni kar sistemleri sayesinde karsızlık artık sorun olmaktan çıktı. Uludağ ve Kartalkaya gibi önemli kayak merkezlerinde halen daha kar yağmaması yüzünden pistler kayak için elverişli hale gelmezken, Palandöken’de 5 Aralık’tan bu yana aralıksız olarak kayak yapılabiliyor. Palandöken’deki Xanadu ve Polat Rönesans Otellerin kendi pistlerine 30’ar bin metreküp kapasiteli göletler vasıtasıyla yapılan suni kar sayesinde, kayak sezonu 60 gün uzatılırken, bu durum kar sorununun yaşandığı Uludağ ve Kartalkaya’daki turizmcilerin de dikkatini çekti.
Palandöken’de kar kalınlığı 10 santimetre olarak ölçülürken, suni karın yağdırıldığı pistler de ise 20-25 santimetre arasında.
Xanadu ve Polat Rönesans Otel’in dağın zirvesinde yaptırılan göletten özel bir sistemle yapılan suni kar sistemi sayesinde kayak tutkunları, Aralık ayının ilk günlerinden itibaren yaklaşık 150 gün boyunca Palandöken’in pistlerinde kayak yapabilecek. Ayrıca aydınlatmalı pistler sayesinde de gece-gündüz kayak keyfi imkanı otellerce misafirlerini sunuluyor. Pistlerde gece kayağı akşam saat 20.00’ye kadar yapılabiliyor ancak müşterilerin talebi doğrultusunda bu süre 24 saate kadar çıkarılabiliyor.
Polat Renaissance Erzurum Hotel Genel Müdürü Bora Kanber, “Bu yıl Türkiye’nin hiçbir yerinde kar yokken Erzurum’da tüm dağda suni karlama sistemi ile kayak yapılabildi. Karın yağıp yağmaması bizim için çok önemli değil. Aralık ayının başından beri kayak yaptırıyoruz. Türkiye’deki tüm kayak okullarına, tüm kayak kulüplerine kayak yaptırıyoruz. Milli takımlar burada kamp yapıyorlar” dedi.
New York Times Gazetesi’nin 2012 yılında dünyanın en iyi 41 kayak merkezi arasında Palandöken’i 18’inci sırada gösterdiğini belirten Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, “Uçağı bindiniz ve kayak yapmaya gidiyorsunuz. Havalimanına ne zaman inecek ve ne kadar süre sonra kayak merkezine varıp kayacaksınız. Bunlar önemli unsurlar. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, uçakla 1.5 saatte kayak merkezindesiniz. Otelden çıkıp teleferiğe biniyorsunuz. Çünkü oteller kayak merkezinin içinde. Bunun gibi kaç yer var şehir merkezine 5 dakika uzaklıkta. Şehir merkezi turistlere kültürel anlamda büyük bir imkan sunuyor. Kayaktan sıkılanlar şehre indiğinde eski bir Selçuklu şehri ve yüzlerce tarihi eseri olan Erzurum’un nezih ve otantik yönünü görecek. Bunun dışında sadece kaymak değil; rafting, atlı cirit, buz pateni, korling veya buz hokeyi yapabilir. Yüzme havuzları fevkalade. Yani tatilde Erzurum’a gelmek için epey sebep var” diye konuştu.