Uludağa Teleferik Tek Ağaç Kesmeden Ulaşacak

Uludağa Teleferik Tek Ağaç Kesmeden Ulaşacak :Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ’a ulaşım için yapımı devam eden yeni teleferik hattı çalışmalarını yerinde inceleyen ve ağaç katliamı yapıldığı gerekçesiyle dava açan çevrecilere göndermede bulunan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Yeni teleferiğin Bursa-Sarıalan hattının tamamlandı ve bu ay sonunda hizmete girecek. Sarıalan ile Oteller Bölgesi hattının tamamlanması ise 2015 yılını bulacak. Tek bir ağacı kesmeden teleferiği kışa yetiştirmeye çalışıyoruz. İnşallah yine takozlar çıkmazsa, 2015’te bitecek” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanan yeni teleferik hattı çalışmaları sırasında, bazı ağaçların yasadışı şekilde kesildiği gerekçesiyle, Bursa Barosu ile Doğader’in birlikte açtıkları dava sonucunda Bursa 2’nci İdari Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin geçen yılın temmuz ayında aldığı bu karar sonrası Büyükşehir Belediyesi sadece Bursa-Sarıalan bölgesindeki 4,5 kilometrelik hattı yenileyebildi. Ay sonu açılışı yapılacak olan bu hattın son aşama çalışmalarını yerinde inceleyen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni teleferik ile Sarıalan’a çıktı.

İnceleme sonrası açıklama yapan Vali Karaloğlu, teleferiğin Sarıalan’a kadar hizmet vereceğini belirterek, Sarıalan ve Oteller Bölgesi arasındaki yargı kararı ile durdurulan 4 kilometrelik teleferik hattının çalışmalarına da başlamak istediklerini söyledi. Yargı kararlarına uyarak, tek bir ağacı kesmeden çalışmaları yürüteceklerini ifade eden Karaloğlu, “Artık Bursa’da, Uludağ’da, ‘çevreyi koruma’ adı altında yapılan iyi hizmetlere, insanların engel olmaması lazım. Kaybeden kent oluyor. Kaybeden Türkiye, Uludağ oluyor. Katliam denen, insanların kendilerini ağaçlara bağladıkları yerleri gördük. Teleferik yollarına Uludağ’ın ihtiyacı var. Bu hat orman yangınlarına karşıda kullanılabilecek bir güvenlik yolu. ‘Ormanı koruyacağız’ diye karşı çıkanlar, aslında ormana da kötülük yapıyor. Çevreyi koruma adı altında Uludağ’da yapılanlara bakın. Bir yıl kaybedildi. Engellemeler olmasaydı, şu an teleferikle Oteller Bölgesine kadar çıkabilirdik. Kimseyi eleştirmek için söylemiyorum. Kim çözecek? Sorunları hepimiz çözeceğiz. Sorunlarımızı görmezden gelemeyiz. Uludağ’ı hepimizin gözü gibi koruması lazım. Ama ayının yavrusunu severken öldürmesi gibi de vatandaşın kullanımına engel olacak sevgi gösterisine gerek yok” dedi.

Uludağ’daki alt yapı ve ulaşım ile ilgili sorunların 2015 kış sezonuna yetişip yetişmeyeceğinin sorulması üzerine Vali Karaloğlu şöyle dedi: “35 kilometrelik Bursa-Uludağ yoluna bu yıl başladık, ama bitiremeyeceğiz. Teleferiği kışa yetiştirmeye çalışıyoruz. İnşallah yine takozlar çıkmazsa bitecek. Mücadeleye devam. Turizm bölgelerinde her yıl bazı şeyleri yenilemek zorundasınız.”

Uludağ’daki otellerde yapılacak yenileme çalışmaları hakkında da bilgi veren Vali Karaloğlu, 1’nci Oteller Bölgesi’nde 7 otelin kaçak olan eklentilerinin yıkılacağını ve dış cephelerinin yenileneceğini söyledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile anlaşmaların yapıldığını dile getiren Karaloğlu, “2’nci Bölgede sorunumuz yok. Genel Müdürlük yetkilileriyle anlaşan otel işletmecileri, yeniden süre uzatımı alarak, otellerini yenileyecekler. Tek tip değil ama özgün projeler olacak” dedi.
ALT YAPI VE DOĞALGAZ İÇİN MİLLİ PARKLARIN İZİNLERİNİ BEKLİYORUZ

Büyükşehir Belediyesi tarafından 1’nci ve 2’nci bölgedeki kanalizasyon çalışmalarının bitirilmesinin ardından şehrin ana hattına bağlanması için çalışmaların yürütüldüğünü de değinen Vali Karaloğlu, Uludağ’a doğalgazın mutlaka çıkması gerektiğini vurguladı. Vali Karaloğlu, “EPDK’dan izinleri çıktı. Şimdi Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kanalizasyonun şehre inmesi ve doğalgazın yukarıya çıkması için izinleri vermesini bekliyoruz. Kongre merkezi, otopark, futbol sahalarının yanı sıra Erciyes Dağında olduğu gibi Uludağ’ın yönetiminin de Büyükşehir Belediyesine verilmesi lazım. Orası bir turizm bölgesi. Kalan her şeyini Büyükşehir Belediyesi ile biz yapabiliriz. Şu an günü birlikçilerin, otobüsü koyacağı otopark, vatandaşın gireceği tuvalet yok. Otelcilerle vatandaşlar, karşı karşıya. Devlet olarak bunları kolaylaştırmamız lazım” diye konuştu.
186 KABİN İLE BİN 500 KİŞİ TAŞINACAK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Uludağ’a ulaşımı sağlayan teleferiğin 50’nci yılını doldurduktan sonra yenilendiğini ifade etti. Sarıalan’a kadar bölümün son montajlarının yapıldığını söyleyen Başkan Altepe, “Mayıs ayı sonunda işletmeye açılacak. Bursa halkı zaman kaybetmeden 20 saniyede bir kalkacak teleferiklerle panoramik bir yolculuk yapacak. Teleferik hattı, Oteller Bölgesine ulaşmasıyla 8,5 kilometrelik dünyanın en uzun hatlarından birisi olacak. 186 kabin ile günde bin 500 kişinin ulaşımı sağlanacak. Bursa ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacak. Ayrı bir sinerji katmış olacak. Hedefimiz bir an önce oteller bölgesine ulaşmak. Engelleri en kısa zamanda aşmak istiyoruz. Oteller bölgesinde yargı kararına uyarak sıkıntısız bir şekilde ulaşacağız” dedi.