Yenimahalle–Şentepe teleferik hattı ücretsiz hizmet verecek

Yenimahalle–Şentepe teleferik hattı ücretsiz hizmet verecek :Türkiye’de toplu taşımının ilk teleferiği Yenimahalle-Şentepe hattı, bugün saat 13.00’da törenle hizmete giriyor. Ankara Büyükşehir Başkan Gökçek, tek yönde saatte 2 bin 400 yolcu taşıyacak teleferiğin Şentepe Antenler Bölgesi ile Yenimahalle Metro İstasyonu arasında hizmet vereceğini, Ankaralıların teleferik hizmetlerinden ücretsiz yararlanacağını bildirdi.

Türkiye’nin toplu taşıma amaçlı ilk teleferiğinin Antenler Bölgesi ile Yenimahalle Metro durağı arasındaki inşası tamamlandı ve hizmete girmek için yarını bekliyor. İlk etabındaki 3 istasyonda hummalı bir çalışmayla kabinler halatlara takıldı ve test sürüşleri tamamlandı.

-6 AYDA TAMAMLANDI

Yenimahalle–Şentepe teleferik hattı 2 etaptan oluşuyor ve ilk etabının açılışı bugün düzenlenecek törenle yapılacak. Tek istasyonlu ikinci etabın ise yaz sezonunda tamamlanması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yaklaşık 6 aydır devam eden çalışmalarımızı nihayet tamamladık ve test sürüşlerine başladık. Çalışmamızda başarılı bir sonuç aldık. Yarın toplu taşıma amaçlı ilk teleferiğimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Şentepelileri kent merkezine daha hızlı ulaştıracak projemiz ve devamında gelecek yeni hatlar şimdiden Türkiye’ye örnek olmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi bu konuda yine bir ilke imza atarak öncülük yapmış oldu. Mesela İstanbul’da da boğaz başta olmak üzere teleferiğin toplu taşıma amaçlı kullanılacağı pek çok proje hazırlanıyor. Teleferik projemiz gerçekten hepimize gurur veriyor.”

-TELEFERİK ÜCRETSİZ OLACAK

İlk istasyonu Yenimahalle metro istasyonu olan teleferik ile Şentepe merkezine kadar ulaşım havadan sağlanacak.

Kabinleri hat üzerinde seyretmeye başlayan Şentepe teleferiğinde en dikkat çekici yan ise ücretsiz hizmet verecek olması. Yenimahalle Metro İstasyonu’ndan Antenler Bölgesi’ne kadar isteyen herkes bu hizmetten ücretsiz yararlanacak.

Teleferiğin bir başka özelliği de metro ile senkronize çalışıp trafiğin rahatlamasına yardımcı olması. Apartmanların yaklaşık 7 metre üzerinden yol alacak olan kabinler trafiğe ek yük bindirmeyecek. 4 durak boyunca 106 kabinin aynı anda hareket edeceği teleferik sistemi saatte tek yönde 2 bin 400 kişi taşıyacak ve 3 bin 257 metre uzunluğunda olacak. Her kabin 15 saniyede bir istasyona girecek.

Otobüsle veya özel araçlarla 25-30 dakika süren yolculuk süresi teleferikle 13,5 dakikaya inecek. 11 dakikalık metro süresi buna ilave edilince şu anda 55 dakikayı bulan Kızılay-Şentepe arası yolculuk yaklaşık 25 dakikada tamamlanacak.

Kabinler, kamera sistemleri ve mini ekranlarla donatıldı. Ayrıca oturma yerleri de yerden ısıtmalı yapıldı.