Yılın kar zengini Palandöken

Yılın kar zengini Palandöken :Kuraklık nedeniyle bu ay Türkiye’nin çoğu kayak merkezi kara hasret kalırken Erzurum’un Palandöken Kayak Merkezi’nde sorun, yapay karla çözümlenmişti. Geçen hafta gelen yağışlı havayla pistlerdeki kar seviyesi 40 santimetreyi aştı. Xanadu’dan sonra bu yıl Polat Renaissance Oteli de pistlerini yapay kar makineleriyle donattı, gece kayağı yapılabilecek şekilde ışıklandırdı.

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın 2011’de Erzurum’da düzenlenmesi 700 milyon liralık yatırımla modern kayak merkezlerinin kurulmasını sağlamış, Palandöken kış turizminde rakiplerinin önüne geçmişti. Xanadu ile Polat Renaissance otelleri arasındaki rekabet bu yıl kaliteyi daha da artırdı. Xanadu’nun ardından Polat Renaissance da pistlerine yapay kar sistemi kurdu, ışıklandırıp gece kayağına açtı.
Palandöken Kayak Merkezi, Uluslararası Erzurum Havalimanı’ndan 15 kilometre uzaklıkta, 2 bin metre rakımda. The New York Times gazetesine göre, dünyanın en iyi 41 kayak merkezi arasında. Palandöken özellikle Rusların ilgisini çekiyor. Ukrayna, Polonya, İran, Azerbaycan’lı kayakçılar da otellerde konaklıyor.

SEZONU ARALIK BAŞINDA AÇTI
Palandöken sezonu aralık ayının ilk haftasında 60 santimetre karla açtı. Sonrasındaki kurak dönemde İl Özel İdaresi’ne ait göletteki su kullanılarak yapay kar üretildi. Ancak bir süre sonra su tükenince, tankerle su taşıma gündeme geldi. Yine de kayak keyfi devam etti. Kış oyunları öncesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca yaptırılan gölet su kaçırdığı gerekçesiyle bu yıl da kullanılamıyor. Geçen hafta ortasında başlayan yağışlarla kar seviyesi 40 santimetreye ulaşınca sorun çözümlendi.

POLAT’TAN 5 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Bu yıl Palandöken’deki en önemli yenilik Polat Holding’in Polat Renaissance Oteli’ne yaptığı 5 milyon dolarlık yatırım. Küçük Ejder Dağı’nın altına yapay kar üretiminde kullanılmak üzere 40 bin metreküp su toplayan gölet yaptırıldı. 8 kilometrelik pistin 400 metrelik bölümü gece kayak yapılmasını sağlayacak şekilde ışıklandırıldı. Kayakçılar için mekanik tesisler kuruldu. Yeni pist 11 Ocak’ta Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat’ın katıldığı törenle açıldı.
Palandöken’de kar yağışı olmasa da, uygun hava sıcaklığı koşulları gerçekleştiğinde aralıktan nisana kar garantisi veren, gece kayağı da yapılabilen pist sayısı ikiye ulaştı. Bu alanda öncü olan Xanadu Sonw White Oteli ise mekanik tesislerine 800 metrelik lift ekleyerek FIS onaylı pist uzunluğunu 12 kilometreye çıkardı. Otelin mekanik tesislerinin toplam uzunluğu ise 2 kilometreyi buldu. Ayrıca otelin yeni snowboard ve kızak pistleri devreye girdi. Xanadu’nun aydınlatılan pistleri saat 20.00’ye kadar açık. Pistlerin durumu otelin web sitesindeki kameralardan izlenebiliyor.

KAR GARANTİLİ PİSTLER ARTIYOR

Palandöken Kayak Merkezi’ndeki mekanik tesisler 2 bin metre irtifadan başlıyor. 130 kabinli gondol lift ve 8 ayrı mekanik tesis kayak severleri, 3140 metre irtifadaki Ejder Tepesi’ne ulaştırıyor. Gondol liftte iki etap halindeki yolculuk 15 dakika sürüyor. Mekanik tesis saatte 8800 kişi taşıma kapasitesine sahip. Büyük Ejder Tepesi’nden inişte 12 ayrı pisti kullanmak mümkün. Durmadan kayılabilecek maksimum mesafe ise 10 kilometre.
Oteller pistleri ve telesiyejler konaklayanlara ücretsiz. Dışarıdan gelenler ise günlük 30 TL ödüyor. Diğer mekanik tesislerin günlüğü 35 TL. Palandöken Dağı’nın batısında kalan ve etrafı dağlarla çevrili Konaklı Kayak Merkezi’nde 6 mekanik tesis bulunuyor. 2 bin metre irtifadan başlayan liftler saatte 6 bin kişi taşıma kapasitesine sahip. Konaklı’nın 3100 metrelik zirvesinden aşağıya uzunlukları 800 ile 3 bin metre arasında değişen 11 ayrı pistten iniliyor.
Palandöken ve Konaklı’daki Özelleştirme İdaresi’ne ait olan tüm mekanik tesisler sorunsuz çalışıyor. Kiremitlik Tepesi’ndeki kayakla atlama kuleleri ve Kandilli’deki kayaklı koşu alanında sorunlar devam ediyor. Ancak kent merkezindeki buz pateni, buz hokeyi, artistik patinaj ve curling salonları ilkokuldan üniversiteye kadar olan çocuk ve gençlerle dolup taşıyor.

KAYAK DERSİNİN SAATİ 140 TL

Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerinde 35 kayak öğretmeni görev yapıyor. Bir saatlik özel kayak dersi 140 TL. Kişi sayısı çoğaldıkça ücret 60 TL’ye kadar düşüyor. Xanadu Snow White Otel’in kayak okulunda ise ücret 190 TL. Slalom Sport’ta kayak takımı 40, snawboard 35, pantolon ve monttan oluşan kayak giysisi 40 TL’ye günlük kiralanıyor. Xanadu’da 7 günlük kayak takımı kirası 195 TL.

OTELLER

POLAT RENAISSANCE
Gece şovları artıyor

Beş yıldızlı, 232 odalı otel bu yıl suit sayısını 7’ye çıkardı. SPA’sı, kapalı havuzu, oyun ve konferans salonları, kayak odası bulunuyor. İçki dahil tam pansiyon hizmet veriyor. Gece de açık olan pistleri, mekanik tesis kullanımı ücrete dahil. Mangal Restaurant’ta her gün saat 19.00 ile 01.00 arasında cağ kebabı ve mezeler sunuluyor. Gece şovlar düzenleniyor. Sömestrde konaklama ücreti kişi başı 300 TL, sonrasında ise 215 TL. Kente iş amaçlı gelenler için oda kahvaltı 125 TL. (0 442 232 00 10)

XANADU SNOW WHITE
Çifte ödüllü

5 yıldızlı, 181 odalı otel 2012 ve 2013’te “En İyi Spor Turizm Otel Yatırımı” ödülünü kazandı. Shang-Du SPA Wellness Center’ı 2500 metrekarelik alana kurulu. Otelin kapalı havuz, kayak odası, disko, kuaför, butik, marketi var. Çocuklu kayakçılara saat 9.00-16.00 arasında 40 Euro karşılığında hizmet veren ‘Penguin Çocuk Kulübü’nde gün boyunca açıkhava ve kapalı alanda etkinlikler düzenleniyor. Bir kısmı gece de aydınlatılan pistlerin yanı sıra kızak pisti, snow tubing ve mini curling, çocuklar için kar parkı bulunuyor. Tam pansiyon kişi başı hafta sonu 490 TL, çift kişi 650 TL, sömestrde tek kişi 550 TL, çift kişi 730 TL. (0442 230 30 30)

DEDEMAN PALANDÖKEN
15 Şubat’a kadar yoğun

Palandöken’in ilk oteli 3 yıldızlı, 187 odalı. SPA’sı, havuzu, spor, oyun ve konferans salonları bulunuyor. Mekanik tesis kullanmadan otelin kapısından itibaren kaymak mümkün. Her akşam animasyon gösterisi, cumartesi akşamları meşaleli kayak gösterisi düzenleniyor. Hafta sonları, kar üstünde DJ şovları, sucuk-ekmek ve sıcak şarap partileri düzenleniyor. Otel bir önceki yıla oranla fiyatlarında yüzde 25 indirim yaptı. Geçen hafta sömestr rezervasyonları yüzde 95’e ulaştı. Sömestrde tam pansiyon kişi başı 270 TL, sonrasında 200 TL. (0442 316 24 14)

PALAN OTEL
Sömestrde fiyat değişmedi

4 yıldızlı. 113 standart, 18 suit, 25 dubleks oda, 2 kral dairesiyle hizmet veriyor. SPA’sı, havuzu, spor, oyun, konferans salonu var. Şehir otelciliği hizmeti de veriyor. Tek kişi oda kahvaltı 120 TL, çift kişi 200 TL. İçki dahil tam pansiyon çift kişi 250 TL. (0442 317 07 07)

DEDEMAN SKİ LODGE
66 odayla butik hizmet

Dedeman Palandöken Ski Lodge butik otel hizmeti veren 66 odaya sahip. SPA, spor, oyun, konferans salonları ve kayak odası bulunuyor. Sömestrde her şey dahil kişi başı 230 TL, sonrasında 165 TL. (0442 317 05 01)