6 bin kişiye göre planlanan Uludağ ‘a 40 bin kişinin gelmesi büyük risk

6 bin kişiye göre planlanan Uludağ ‘a 40 bin kişinin gelmesi büyük risk :Karne hediyesi olarak annesi Ceyda Uymuşlar’ın Uludağ’a götürdüğü 8 yaşındaki Elif Uymuşlar’ın geçen pazar günü geçirdiği kızak kazası sonucu hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Ceyda Uymuşlar’ın, “Bizi orada kaymaya zorladılar, oteller bölgesinde kaymanın yasak olduğunu söylediler” açıklamasının ardından gözler bir kez daha zirveye çevrildi. GÜMTOB Başkanı Haluk Beceren, Uludağ’da 22 işletmede 6 bin yatak kapasitesi bulunduğuna dikkati çekerek,”Hafta sonu 35-40 bin kişi zirveye geliyor. Burası planlanırken buradaki otellere göre planlanmış. Eğer siz bu kadar insanı günde 120 otobüsü, bin küsür aracın zirvenin gelmesine müsaade ederseniz olacağı bu, bundan sonra daha da kötü olacağına inanıyorum.” dedi.

Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, “Kızak kazası son derece talihsiz bir olay, böyle bir kazayı yaşamayı arzu etmeyiz. Maalesef böyle bir kaza yaşandı. Öğrendiğimize göre kızak kiralayan ailenin kontrol alanının dışına çıkmasından dolayı kazanın meydana geldi. Bu her yerde olabilir, maalesef bu sene bu olay bizim başımıza geldi. Bundan evvel kontrol alanı olmadan önce kızakçılar kayak pistinde kayıyorlardı, çok tehlikeli oluyordu. Şimdi kayak pistinde kızak yapılmıyor. Kontrol alanı insanların gözetim altında olduğu bir yer. Maalesef, insanlara ‘İlle burada kayacaksın’ dendiği zaman oralardan dışarı çıkmak için uğraşan bir toplumuz biz, yasakları delmek isteyen toplumuz. İki gün evvel kaybolan genç, her türlü engeli aşıp ormanlık alana girmiş sonra ‘kayboldum’ diye yaygara koparmıştır. Maalesef biz bunları hep yaşıyoruz.” dedi.

GÜNÜBİRLİKÇİLERE KISITLAMA GELSİN, ÖNLEM ALINMAZSA DAHA BÜYÜK KAZALAR OLABİLİR

Uludağ’daki kalabalığa dikkat çeken Haluk Beceren, şunları kaydetti: “Oteller bölgesinde kayamaz çünkü orada kızak alanı yok, kayak alanları var, oraya girmesi yasak. Kayakçılar kızakçılara çarptığında daha büyük kazalar olabiliyor. İnsanlarımızın yürüyeceği yolu yoktur. Karayolundan yürüyorlar insanlar. Yaya yolu olmayan bir yerde kalabalıkta kazalar olabiliyor. Ben geliyorum diyen bir olay oldu. Teleferik oteller bölgesine geldi. Teleferikle zirveye çıkan insan sayısı aşırı derecede arttı. İnsanlar Uludağ’daki yollar artık taşımıyor. Bizim bir şekilde günübirlik Uludağ’a gelen insanları kısıtlamamız lazım. Eğer biz bunları kısıtlamazsak herkes istediği gibi Uludağ’a çıksın dersen ki; şuanda öyle deniliyor. Uludağ’da yarın bir gün arabaların hareket edeceği yer kalmayacak ve bu tür kazalar maalesef yaşanmaya devam edecek. Yayaların veya teleferikle çıkanların belli oranda olması lazım. Siz günde 50-60 bin kişiyi Uludağ’a koyarsanız burası normal olarak yoğunlaşacak ve bir sürü olay olacak. Ama bunun bir şekilde serbest bırakılmaması gerekiyor. Otellere gelenlerin haricindeki günübirlikçilerin park yeri olmadığı zamanlarda engellenmesi lazım. Zirvede 22 işletmede 6 bin yatak kapasitesi var. Hafta sonunda 35-40 bin kişi zirveye geliyor. Burası planlanırken buradaki otellere göre planlanmış. Eğer siz bu kadar insanı günde 120 otobüsü, bin küsür aracı zirvenin gelmesine müsaade ederseniz olacağı bu, bundan sonra daha da kötü olacağına inanıyorum.”

Ercan Erdoğan isimli kayak işletmecisi ise “Çok üzüldük, esnaf olarak bu durumdan çok etkileniyoruz. İnsanlar geliyor, kızak kaydırmak istiyoruz. Diyor ki ‘kızakta çocuk öldü, biz binmeyiz’ diyorlar. Dik uçurum var kaza yerinde, koruma da yoktu. Veriyor kızağı ‘al, git, kay’. Denetim yok.” diye konuştu. İsmail Hakkı isimli işletmeci de “Yıllardır bu işi yapıyoruz, kalkıp da teleferik işletmelerinde çalışan bir kişinin bu işi yapması doğal bir şey değil. Herkes kendi bildiği işi yapması gerekiyor. Herkes bilmediği işi yapınca bu tür kazalar ortaya çıkıyor. İşletme bizim tahsis alanımızda deyip, istediği her şeyi yapıyor, buna belediye ve valiliğin el atması lazım. Teleferikte çalışan bir kişi işletiyordu, kazanın meydana geldiği kızak işletmesini.” şeklinde konuştu.

BÜYÜK İHMALKARLIK VAR
Orhan Sarı isimli işletmeci de kazanın ihmal sonucu meydana geldiğini öne sürdü. Sarı, şöyle devam etti: “Biz, burada 10 senedir kızak kiralama işini yapıyoruz, kızak kiralama işini yapıyoruz, çok şükür kazamız olmadı. Tabi ki üzücü bir olay yaşadık. Ama bu kazada gerçekten çok büyük ihmalkarlık var. Teleferikten inen vatandaşlarımız sadece orada kızak olduğunu zannederek oraya gidiyor, oradakiler de insanların yolunu kesiyor. Orası zaten yasak yer. Bizim burası yasal bir işletme. Herhangi bir önlem alınmamış, file çekilmemiş. Olaydan sonra göstermelik file çekildi. Gittiğin zaman kızak yine o fileyi delip geçer. Oteller bölgesinde kızak yapılmıyor. Tek kızak yeri burası. Gelen müşteriyi direkt orada çevirip kendi alanlarında kaydırmaya çalışıyorlar. Herhangi bir önlemi yok”

Erkan Aytaş isimli kızak işletmecisi de “Müşterinin de ihmalkarlığı var. Burası yasal pist, güvenlik önlemlerini aldık. Çok üzücü bir olay, gerçekten vicdanen de rahatsısız. İşlerimiz de etkilendi, insanlar tedirgin oldu, ama bizi bilen müşterilerimiz rahatlıkla geliyorlar.” dedi.

Öte yandan Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma ise sürüyor.