Akdağda kayak keyfi

Akdağda kayak keyfi : Yaklaşık 25 yıldır hayata geçirileceği konuşulan ancak bir arpa boyu mesafe katedilemeyen Akdağ Kayak Merkezi Projesi yılan hikayesine dönerken, Akdağ’da arkadaşıyla kayak yapan doktor kış turizminin reçetesini yazdı: 3 saatte çıktık, kayarak 20 dakikada indik. Akdağ’a kayak merkezi yapılsa Alanya’da kış turizmi başlar

KONAKLI Medikal Sahibi Dr. Adnan Sarı ve arkadaşı esnaf Olcay Korkmaz, Alanya’da kayak mevsiminin açılışını yaptılar. Güzel havayı fırsat bilen ikili, haftasonu 2 bin 400 metre yüksekliğiyle Alanya’nın en yüksek dağı olan Akdağ’a doğru yola çıktılar. 3 saat süren zorlu bir tırmanıştan sonra Akdağ’ın zirvesine çıkan Sarı ve Korkmaz, sonra kahvaltı molası verdiler. Kahvaltıdan sonra Türk kahvesi içen ikili zirve keyfini noktalayıp, kayakları hazırlayıp inişe geçtiler. Dr. Sarı, Akdağ’da kayak izlenimlerini şu sözlerle dile getirdi: “İnsanın fiziksel sınırlarını zorlayan 3 saat süren bir tırmanışın ardından kayaklarla inişimiz sadece 20 dakika sürdü. Akdağ’a bir an evvel bir kayak merkezi kurulmalı. Bu kayak merkeziyle Alanya’da kış turizmi başlar. Çünkü Akdağ, muhteşem doğasıyla yabancı kayak tutkunlarını da kendisine aşık edecektir.”
‘AKDAĞ’IN KIYMETİNİ BİLELİM’
Korkmaz ise “Şüphesiz Alanya Akdeniz’in en güzel şehri. Eşsiz güzelliklere ve imkanlara sahip olan Alanya’da Ocak ayında bile denize girip, hemen ardından kayak yapmaya gidebilirsiniz. Dünyada aynı gün hem denize girip, hem kayak merkezi yapılabilen bir başka şehir duymadım. Alanya bu şansa sahip. Bu yönüyle Akdağ’ın kıymeti bilinmeli” şeklinde konuştu.
AKDAĞ’DA KAR KALINLIĞI İYİ
Alanya’da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olmasına rağmen Akdağ’da kar kalınlığının en düşük 50 santimetre, en yüksek 70 santimetre civarında olduğu bildirildi. Akdağ’da kar kalınlığının Şubat ve Mart aylarında 150 santimetreyi bulduğu da biliniyor. Ülkemizin diğer kayak merkezlerinde en fazla kar kalınlığı 244 santimetreyle Kartalkaya’da, en düşük 5 santimetreyle Elmadağ’da kayıtlara geçti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Kartalkaya’yı 177 santimetreyle Kartepe, 170 santimetreyle Uludağ, 150 santimetreyle Hazarbaba ve 120 santimetreyle Samsun’daki Ladik kayak merkezleri izledi. Diğer kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları Davraz’da 110, Ilgaz’da 100, Erciyes ve Palandöken’de 80, Konaklı’da 75, Sarıkamış ve Yıldıztepe’de 45 ve Elmadağ’da 5 santimetre olarak ölçüldü.
BUGÜN YAĞMUR BAŞLIYOR
Öte yandan, dün hava sıcaklığının 17, deniz suyu sıcaklığının 16 derece olarak ölçüldüğü Alanya’da bugünden itibaren 5 gün gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağış beklenen 5 gün içerisinde hava sıcaklığı gündüzleri 16, geceleri ise 12-13 derece olacak. Perşembe ve Cumartesi günleri ise güney yönlerden kuvvetli rüzgar bekleniyor.