Balçova Teleferik hattında sekiz yıl aradan sonra ilk yolculu sefer yapıldı

Balçova Teleferik hattında sekiz yıl aradan sonra ilk yolculu sefer yapıldı :İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 15.5 milyon liraya yenilediği Teleferik Tesisleri, yarından itibaren halkın hizmetine sunuluyor. Teleferikteki ilk yolculuğu ilçe belediye başkanları ve Büyükşehir Meclis üyeleriyle birlikte gerçekleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’e yakışan bir tesis oldu. Vatandaşlarımızın burada aileleriyle, çocuklarıyla hoşça vakit geçirmelerini diliyorum” diye konuştu.

Hem körfez hem de baraj gölü manzarasıyla kentin önemli turistik tesislerinden biri olan Balçova Teleferiği’ni sil baştan yenileyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, AB standartlarında yapılandırdığı modern tesisi yarın (31 Temmuz Cuma) halkın hizmetine sunuyor. 10.00 ile 23.00 saatleri arasında hizmet verecek olan Teleferik Tesisleri’ne ilk yolculuğu ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve basın mensuplarıyla birlikte gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlileri muhteşem doğası ile görenleri büyüleyen tesislere çağırdı.
Tesisleri Avrupa Birliği standartlarında baştan sona yenilediklerini ve vatandaşların burada aileleriyle hoşça vakit geçirebilmesi için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’in bu simge yapısıyla ilgili özet bilgi verdi. Başkan Kocaoğlu, “Tesisler 1974 yılında işletmeye açıldı ve çalışmasını sürdürüyordu. Geçtiğimiz yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Makine Mühendisleri Odası’na yaptırdığı inceleme sonucunda güçlendirilmesi gerektiği raporu verildi. Tam güçlendireceğimiz aşamada Avrupa Birliği mevzuatına göre insan taşıyan hava araçlarında yeni bir yönetmeliğin çıkacağını öğrendik ve o yönetmelik beklendi. Sonra 3 defa ihale süreci yaşandı. İtirazlar oldu, KİK süreci yaşandı. Hepimiz üzüldük ve sıkıldık. Ve nihayet 2013 yılında ihale bitti. Ve bu güzel tesisi tamamladık. Yarından itibaren de teleferik hizmet verecek. 15 milyon 500 bin TL’ye mal olan bu tesisimizi İZULAŞ şirketimiz işletecek. Mesire alanındaki hizmetler ise Grand Plaza şirketimiz tarafından yürütülecek” dedi.
Başta Encüment Uysal olmak üzere, Balçova Teleferik Tesisleri’nin kuruluşunda ve işletilmesinde emeği olan tüm belediye başkanlarına teşekkür eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’e yakışan bir tesis oldu. Vatandaşlarımızın burada aileleriyle, çocuklarıyla hoşça vakit geçirmelerini diliyorum” şeklinde konuştu.

Saatte 1200 yolcu
AB standartlarına uygun olarak tasarlanarak İzmir’e tekrar kazandırılan tesisin “gökkuşağı” renklerindeki kabinleri ile saatte 1200 yolcu taşınabiliyor. Her biri gökkuşağının bir renginde tasarlanan 20 adet 8’er kişilik kabinler ile yapılan yolculuk süresi 2 dakika 42 saniye sürüyor. Teleferik sistemi, istasyonlar ve mesire alanı düzenlemesinin toplam maliyeti 15.5 milyon TL olarak gerçekleşti.

İzmir kanatlarının altında
Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin merakla beklediği Balçova Teleferik Tesisleri’ndeki mesire alanının işletimi konusunda da İzmirliler için oldukça özel yapılanmalar gerçekleştirdi. 5 yaş ve altındaki çocuklar için ücretsiz, iniş-çıkış 6 TL ücretli olacak tesislere gelenlerin İzmir’in eşsiz körfez manzarasını kuş bakışı görebilmesi için, kabinlerden indikten sonraki giriş bölümünde seyir terası oluşturuldu. Bu bölgeye dürbünler yerleştirilerek manzaranın daha net görülmesi sağlandı. Tesisin Doğu bölümündeki körfez manzaralı seyir terasında gözleme- mantı evi oluşturuldu. Baraj gölü manzaralı batı seyir terasında aperatif yiyeceklerin (sandviç, tost, tatlı, unlu mamüller, sıcak ve soğuk içecekler) satışının yapıldığı bir bölüm yapıldı. İki katlı kır kahvesinin özellikle teras bölümünde çam ağaçları içinde gün batımını seyretmek isteyen İzmirliler, yine aperatif yiyecekler ile sıcak ve soğuk içeceklere ulaşabilecekler. Çocuk oyun grubunun bulunduğu alanın yanında oluşturulan Park Kafe’de daha çok miniklerin ilgisini çekecek dondurma, pamuk helva, haşlanmış mısır gibi yiyecekler bulunuyor. Minikler ayrıca, burada kurulan ‘vitamin bar’da enerjilerini tazeleyebilecek. Grand Cafe’de ızgara çeşitleri konukların beğenisine sunulurken, Budak Cafe’de fastfood ve soğuk-sıcak içecek satışı yapılacak. Tesisin zirvesinde kurulan ‘Et Evi’nde ise kontrollü mangal hizmeti sunulacak. Bu bölgede kurulan tesiste, masalı banklı ve tuğla mangallı oturma grupları ile İzmirlilere hizmet verilecek. Vatandaşlar kendileri için yakılan mangallarda et evinden temin ettikleri et çeşitleri ve şarküteri ürünlerini kendileri pişirecekler. Ayrıca yine vatandaşların dışarıdan yiyecek getirmeden Teleferik Tesisi içindeki ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için kurulan market de hizmet verecek.

Zorlu süreç nasıl aşıldı?
Teleferik Tesisleri’ni yeniden kente kazandırmak için oldukça zorlu bir süreç geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzun soluklu güvenlik testlerinin ardından, uluslararası bağımsız denetim kuruluşları ile Makina ve Elektrik Mühendisleri odalarından da onay alarak yarından itibaren vatandaşların hizmetine sunuyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri’nin uzun yıllardır kullanım sonucu yıprandığı düşüncesiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne teknik inceleme yaptırmış ve bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının ‘sakıncalı’ olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtilmişti.
Söz konusu raporu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, mekanik aksamla ilgili avan proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direkler ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapmak üzere 2008 yılında tesisleri kapattı. Gerekli ödenekler ayrılarak 5-6 aylığına kapatılması ve bu süre içinde iyileştirme çalışması yapılması planlanan tesis, AB normlarında yeni yönetmeliğin uygulamaya konulacağına ilişkin bilginin alınması üzerine bir süre “beklemeye” alındı.
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “İnsan Taşımak Üzere Tasarlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmelikleri”ne ilişkin uygulama zorunluluğu getirilmesi üzerine de hızla harekete geçilerek ihale süreci başlatıldı. Ancak kısa süre içinde gerçekleştirilen yapım ve proje ihalesi, yüklenici firmanın sözleşme imzalanması için gerekli olan evraklarını tamamlayıp sunamadığı için iptal edildi. Daha sonra gerçekleştirilen 2. ihale ise Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 07.06.2012 tarihinde 3. ihale sürecini başlattı. 14. Bölge İdare Mahkeme kararı ve buna dayalı Kamu İhale Kurulu kararına uyularak 2013 yılının Mart ayında sözleşme imzalayarak işin projelendirme ve yapım süreci resmen başlatılmış oldu.