Bir asırlık kayak malzemeleri mini müzede sergileniyor

Bir asırlık kayak malzemeleri mini müzede sergileniyor : Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden Erciyes’te açılan müze, kayak tarihinde kullanılan malzemelere ışık tutuyor. Bir asırlık kayak malzemelerinin yer aldığı sergide, 1914’de Haliç’teki marangoz atölyesinde yapılan kayak takımı da yer alıyor.

Master projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte dünya genelinde de ilgi odağı haline gelen Erciyes Kayak Merkezi’ne gelenler, bir asırlık kayak malzemelerinin bulunduğu müzeyi de geziyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden toplanan ve Erciyes’teki müzede sergilenen kayak malzemeleri arasında 1914 yılında Haliç’te bir marangoz atölyesinde yapılan ve o dönemde Erzurum’da açılan kurslara gönderilen 30 kayak takımından biri ve Türkiye Kayak Federasyonunun 1940-1950 yıllarında düzenlediği yarışlarda kullanılan kayak takımları da yer alıyor.

Kayseri Turizm İşletmecileri Derneği (KAYTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Eğlenceoğlu, açılan müze ile ilgili bilgi vererek, kış sporları tarihi 1900’lü yılların öncesine dayanan Kayseri’de, kayak müzesinin eksikliğini hissettiklerini ve bunu gidermek için önceki yıllarda çalışma yaptıklarını dile getirdi. Eğlencelioğlu, kayakla ilgilendiklerini bilen bazı arkadaşlarının ellerinde bulunan kayak malzemelerini hediye ettiklerini, bu malzemelerle müze açtıklarını ifade etti.

Türkiye’nin farklı illerinden toplanan yaklaşık 75 kayak ve 10 snowboard malzemesi ile müze oluşturuldu. Müzede ayrıca 1900’lü yılların başına ait kayak ayakkabıları, Türkiye Kayak Federasyonu tarafından 1940, 1945 ve 1950 yıllarında düzenlenen yarışlarda kullanılan kayak takımları da var. Kayakların, genellikle tahtadan ve ince tabanlı olması dikkat çekiyor. Erciyes’te 1963 yılında kurulan ilk telesiyej hattına ve o dönemin kar ezme makinesine ait mekanik parçaları da müzede bulunuyor.