Bursanın Feshanesi ormanlık alana yapılıyor

Bursanın Feshanesi ormanlık alana yapılıyor :Bursa’nın ‘Feshane’si Uludağ’a kuruluyor. Şehir merkezi ile Uludağ Oteller Bölgesi’ne yolcu taşıyan teleferiğin ilk istasyonu olan Kadıyayla’ya yapılması planlanan ‘Feshane’ için çalışmalar başlatıldı. Vatandaşların teleferikle ulaşacağı ‘Feshane’ye Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) çevre katliamı yapılacağı gerekçesiyle itiraz ediyor.

Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Okan Kaylan, Kadıyayla İstasyonu’na kurulması planlanan projede betonlaşma olmayacağını söyledi. Tamamen ahşap malzemenin kullanılarak kurulacak ‘Feshane’nin yemek yenilecek mekânlarla çocuk oyun alanlarının olacağını ifade etti. Kaylan, şunları söyledi: “Bursa ‘Feshane’ projesi teleferiğin ikinci istasyonu olan Kadıyayla’da uygulamaya konulacak. Bursa evleri, iftar için yemek yenilecek restoranlar ve sahura kadar eğlencelerin olduğu bir alan planlıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bize tahsis edilen alanda projeyi hayata geçiriyoruz. Muhtemelen 2 aya kadar kurulacak. Yaz-kış ama yazın, özellikle Ramazan ayında daha çok kullanılacak. İftar programlarının yapıldığı, eğlencenin, çocuk oyun alanlarının, sahura kadar eğlencenin olduğu alan olacak. Vatandaşların Kadıyayla’ya ulaşımı teleferikle sağlanacak. Ramazan ayında bazı kolaylıklar sağlanacak.”

OLMAYAN AĞACI NASIL KESECEĞİZ?

Alandaki tahribat ve ağaç kesimi iddialarını cevaplandıran Kaylan, şöyle konuştu: “İşletme sahibi olarak soruyorum, burayı görenlere soruyorum; ağaç kesimi var mı? Burası 24 dönümlük bir alan. Burası bitki topluluğu kargaşası olan, belli düzeni olmayan bir yapılanma var. Hiçbir ağaç yok burada. Biz burayı düzenleyeceğiz, toprak yapısını düzenleyip, çimlendirip, insanların oturup eğlenceli bir şekilde vakit geçirebileceği için bir alan yapacağız. Rezidans veya alışveriş merkezi olmayacak. Kalıcı bir şey olmayacak, betonla ilgili hiçbir çalışma olmayacak. Hedefimiz; Bursa’dan Uludağ’a 12 ay boyunca sorunsuz ulaşımın sağlandığı bir tesisi çalıştırmak. Turistlere Bursa’nın güzelliklerini gösterebileceğimiz bir yer haline getirmek. Çünkü teleferik Bursa’nın özelliklerinden bir tanesi. Güzelliklerle dolu bir şehir. Buraya gelen turisti mutlu bir şekilde şehrimizden göndermek en büyük isteğimiz. 2 aya kadar bir terslik olmazsa açılacak.”

DOĞADER: YAPILAŞMA VE TALAN BAŞLADI

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) ekibi olarak alanda çalışma yaptıklarını belirten Sedat Güler ise yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Üç senedir ulaşıma kapatılmış Kadıyayla’da yapılaşma çalışmalarının başladığını belgeledik. Yaylada binlerce yılda oluşan nadir bitki çeşitlerinin yaşadığı yeşil dokunun iş makineleriyle sökülüp, yaylanın tamamen yok edildiğini belgeleyen DOĞADER ekibi; yapılaşmanın niteliği için gerekli kurumlara başvurdu. Ayrıca bu doğa katliamını durdurmak için gerekirse yargı ve eylemsel yollara da gideceğiz.”

Bursa ile Uludağ arasında ulaşımın sağlanması amacıyla yaptırılan ve 1963 yılında başladığı seferlerle bugüne kadar milyonlarca kişiyi Uludağ’a taşıyan teleferik hattı 1 Kasım 2012 tarihinde yapılan son seferin ardından hat tamamen söküldü ve yerine modern teknolojiye uygun gondol tipi kabinlerden oluşan yeni teleferik dünyanın en büyük teleferik şirketlerinden Leitner Ropeways teknolojisiyle inşa edildi. 9 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en büyük teleferik hattı olarak nitelendirilen Bursa-Uludağ teleferik hattında hizmet veren kabinlere 8 kişi binebiliyor. 19-20 saniye aralıklarla kalkan 8’er kişilik vagonlarla bekleme derdini ortadan kaldıran teleferiğin ikinci etabı ise geçtiğimiz 29 Aralık günü hizmete başladı. Bursa’dan teleferiğe binenler sadece 22 dakikada Uludağ’a ulaşabiliyor. Yeni teleferik hattı saatte bin 500 kişi taşıma kapasitesine sahip. Yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan teleferik hattını Teleferik AŞ işletiyor. Şirket, teleferik hattını 30 yıl boyunca işletme hakkına sahip.