Doğu Karadeniz’in Turizmdeki Hedefi Kış Kayak Merkezi Olabilmek

Doğu Karadeniz’in Turizmdeki Hedefi Kış Kayak Merkezi Olabilmek :Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin zengin doğal, kültürel ve tarihi turistik kaynakları sayesinde dört mevsim turizm imkanlarına sahip olduğunu belirterek, son yıllarda kayak ve kış turizminin gelişimi için yapılan yatırımların hızla arttığını, böylece Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ülkenin önde gelen kayak kış merkezlerinden biri olacağını söyledi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm türleri bakımında zengin olduğunu dile getiren Kaldırım, “Doğu Karadeniz Bölgesi turizm türleri bakımından oldukça zengindir. Dünya genelinde turizmde tüketici ihtiyaç ve taleplerinin değişmesi ve çeşitlenmesi ile birlikte özellikle geleneksel turizmin yerine doğa temelli turizm türleri ve aktiviteleri önem kazanmıştır. Bu bakımdan Doğu Karadeniz Bölgesi sahip olduğu kültürel ve coğrafi zenginliği sayesinde doğa turizmi, dağ turizmi, yayla turizmi, kültür turizmi, botanik turizmi, kış turizmi, av turizmi, kıyı turizmi, eko turizm, kırsal turizm, tarih turizmi, spor turizmi, eğitim turizmi, kongre turizmi, agro turizm, mağara turizmi ve bunlara bağlı aktivite imkanlarını sunmaktadır. Bu açıdan Doğu Karadeniz Türkiye’nin en zengin bölgelerinden biri olup turizmde bir marka haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“DOĞU KARADENİZ ÖNDE GELEN KAYAK KIŞ MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK”

Doğu Karadeniz Bölgesi’ne son yıllarda kız turizminin geliştirilmesi adına yatırımların arttığını kaydeden Kaldırım, “Doğu Karadeniz Bölgesi zengin doğal, kültürel, tarihi turistik kaynakları sayesinde dört mevsim turizm imkanlarına sahiptir. Doğa temelli alternatif turizm imkanlarının yanı sıra geleneksel deniz turizmi altyapı ve imkanlarına da sahiptir. Son yıllarda kayak ve kış turizminin gelişimi için yapılan yatırımlar hızla artmaktadır. Böylece Doğu Karadeniz ülkemizin önde gelen kayak kış merkezlerinden biri olacaktır. Son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi çeken yayla turizmi bakımından da en zengin bölge Doğu Karadeniz’dir. Yayla sayısı yaklaşık 950’dir. Bu yaylardan 70 tanesi bilinirliğiyle ve yoğun turizm faaliyetleriyle öne çıkmaktadır. Türkiye’de turizm merkezi olarak ilan edilen ve yatırımlara açılan 36 yaylanın 26 tanesi bu bölgede bulunmaktadır. Otantik yerel kültürün ve yayla yaşamının en canlı örneklerini sergileyen Doğu Karadeniz yaylaları, doğal güzellikleri ve rahatlatıcı atmosferinin yanı sıra doğa sporları ve eko turizm meraklıları tarafından da çokça tercih edilmektedir. Ülkemizde de hızla gelişen ve önemli bir turizm türü haline gelen yayla turizmi 2023 yılına kadar alternatif turizmin geliştirilmesi hedeflerinde en önde gelmektedir. Ayder, Uzungöl, Kafkasör, Zigana, Kümbet ve Çambaşı turistlerce en çok tercih edilen Doğu Karadeniz Yaylalarıdır. Korunmuş doğal yapısıyla ülkenin en fazla yayla barındıran alanıdır” şeklinde konuştu.

“DÖRT MEVSİM BOYUNCA BOL AKTİVİTELİ TURİZM FIRSATI SUNULUYOR”

“Doğu Karadeniz yayla turizminin önemli bir özelliği Türkiye’de başka bir bölgede olmayan kombine bir turizm konsepti sunmasıdır” diyen Kaldırım, “Başta ekoturizm olmak üzere bölgede var olan yayla turizmi, sağlık turizmi (kaplıca, termal, iyonik mağara ve içmeceler), kayak – kış turizmi, kıyı-deniz turizmi, kültür ve tarih turizmi, ekoturizm vb. türler ve birçok aktivite ile birlikte icra edilebilmektedir. Böylece, dört mevsim boyunca bol aktiviteli turizm fırsatı sunulmaktadır. Bölgenin en önemli kenti ve merkezi konumundaki Trabzon bölgenin tipik özelliklerinin tamamını yansıtırken havayolu ulaşımı, konaklama imkanları, tarihi ve doğal turistik varlık ve kaynakları nedeniyle turizm hareketinin de merkezi konumundadır. Doğu Karadeniz Bölgesi için öngörülen turizm tarzı Trabzon merkezli bölge genelini içine alan bir turizm imkanını zorunlu kılmaktadır. Zira diğer illerin kaynaklarının dahil edildiği turizm hareketi ortalama kalışı uzatmakta ve memnuniyeti artırmaktadır. Bu bakımdan analizler Trabzon merkezli olarak yapılmaktadır” diye konuştu.

“TURİST SAYISI 4 YILDA YÜZDE 76 ORANINDA ARTTI”

Bölgeyi ziyaret eden turist sayısının 2010 yılından 2014 yılına kadar yüzde 76 oranında arttığını vurgulayan Kaldırım, şunları söyledi:

“2014 yılı itibariyle bölgeyi 5 milyona yakın turist ziyaret ettiği tahmin edilmektedir. Trabzon iline gelen turist sayısı oranı yüzde 60 ile bölgedeki en yüksek paydır. Ardından Rize gelmektedir. Turistlerin büyük çoğunluğunu yerli turistler oluşturmakta yabancılar ise yüzde 20 oranını teşkil etmektedir. Yabancı turistlerin yaklaşık yarısını Arap Turistler oluşturmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret eden turist sayılarının değişimine bakıldığında 2010 yılından 2014 yılına kadar yüzde 76 oranında artış olduğu görülmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin toplamında turizm yatırım ve işletme belgeli toplam 135 tesis bulunmaktadır. Toplam oda sayısı 6 bin 599 oda mevcut iken 13 bin 206 yatak bulunmaktadır. Yatak ve tesis sayılarında ise Trabzon en büyük paya sahiptir. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde genel olarak konaklama yetersizliği en önemli sorundur. Belgeli 13 bin 206 yatak kapasitesi diğer konaklama tipleri ile artmaktadır. Trabzon ili konaklama sorununu en çok yaşayan ildir. Sezonda tesisler yüzde 100 kapasite ile çalışmaktadır. Son yıllarda turizmdeki gelişmeler yatırımcıların da ilgisini çekmektedir. Konaklama yatırımları için bölgede yoğun girişimler görülmektedir. Konaklama yatırımı amaçlı alınan teşvik belgeleri verileri aşağıdaki tabloda görülmektedir. Son 5 yılda Trabzon ilinde toplam büyüklüğü 128 milyon TL olan konaklama tesisi yatırımları için toplam 22 adet teşvik belgesi alınmıştır. Mezkûr yatırımlar ile yatak sayısına 2 bin 358 adet ekleneceği bu yatırımların 544 kişilik istihdam yaratması beklenmektedir. Böylece toplam yatak kapasitesinin 15 bini geçmesi beklenmektedir.”