Dünyanın gözü Palandökende

Dünyanın gözü Palandökende :Dünya’da ki iklim değişikliği kar sporlarının geleceğini tehdit ederken, Palandöken bu durumdan etkilenmeyecek önemli merkezler arasında gösterildi. Turizm ve iklim uzmanı Dr. Cenk Demiroğlu, “Palandöken, Alplere kıyasla kar açısından çok daha güvenilir bir destinasyon” dedi.
İklim değişikliğinin dünya genelinde 2 milyon kilometrekare kar örtüsünü yok ettiğini belirten uzmanlar, önümüzdeki 20 yıl içinde tehlikenin daha da artacağını kaydediyorlar. Kar sporlarına dayalı kış turizmi alanında yeni olan Türkiye’nin bu anlamda avantaj yaratabileceğini vurgulayan Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümü öğretim üyelerinden Dr. Cenk Demiroğlu, doğru yatırımların önemine dikkat çekti ve önemli uyarılarda bulundu.
“Kar örtüsü yok oluyor. Türkiye planlarını doğru yapmalı”
Dünya’da 115 milyon kayak sporu meraklısı olduğunu anımsatan Dr. Demiroğlu, “Avusturya 5 milyon, Almanya 2,5 milyon, İsviçre 1,9 milyon kişi ile önde gelen ülkeler. Türkiye’de ise kesin olmamakla birlikte bu sayı 100 bin civarında. Türkiye’de kayağa fiziksel olarak uygun 155 bin kilometrelik alan var. Avrupa Alpleri’nde bu alan 190 bin kilometre. Yatırım için sosyo ekonomik koşullar gerektiren bu alan bir o kadar da doğru planlama gerektiriyor. Hükümetler arası İklim Değişikliği Raporu’na göre dünya genelinde iklim değişikliği nedeniyle 2 milyon kilometrekare kar örtüsü yok oldu. Yapay kar çözümü de en fazla 20 yıl idare edebilecek. Türkiye’nin bu alanda yeni olması nedeniyle yatırım planlamalarını doğru yapma gibi bir avantajı var” dedi.
Doğru yatırım planlaması şart
Avrupa ülkelerinin iklim değişikliği tehdidi altında olduklarını anlatan Dr. Demiroğlu, artık kar garantili pazarlama gibi yöntemlerin gündemde olduğunu, Türkiye’de de devletin iyi hava tahminleri ile pazarlamaya destek vermesi gerektiğini dile getirdi.
“Palandöken muhteşem”
Palandöken’i çok uzun süredir incelediğini de dile getiren Dr. Demiroğlu, şunları söyledi. “Palandöken muhteşem bir yer. Fiziki üstünlüğü tartışılmaz. Kendi konumdan da bir örnek vereyim. İklim değişikliği diyoruz kar eksikliği artık çok büyük bir sorun birçok kayak merkezi bununla cebelleşiyor. Belki daha Türkiye’de bu hissedilmedi ama daha sıcak ülkelerde mesela Avustralya’da şimdiden bazı kayak merkezleri iflas etti çünkü yeterli kar yok. Bu konuda Palandöken müthiş bir yerde ve biz bunları analiz ediyoruz. Bakın Rusların 2012 yılında yaptıkları bir araştırma var diyorlar ki, Erzurum Palandöken Alplere kıyasla kar açısından çok daha güvenilir bir destinasyondur. Bununla ilgili bulguları var. Bizde bir çalışma yapıyoruz ve yaz ayları içerisinde sonuçlarını açıklayacağız. Topografik avantajı da zaten tartışılmaz, Şuradan kaymaya başlasanız Irak’ta durursunuz. Böyle kesintisiz bir kar örtüsü var. Fiziki yatırımlar da çok iyi.”
“Çin önemli talep oluşturacak”
Çin’in gelecekte önemli bir talep oluşturabileceğini de dile getiren Dr. Demiroğlu, 1,1 milyar seyahat hacmine ulaşan turizm pazarı içinde kayak turizminin yüzde 2 gibi bir paya sahip olduğunu söyledi. Fransa’nın kayak turizmi adına Türkiye için bir model olabileceğini kaydeden Dr. Demiroğlu, Türkiye olarak neredeyse bütün Alpler kadar kayak alanına sahip olduğumuzu ancak iklim değişikliğiyle bu alanların giderek daraldığını vurguladı.