Engellilerin Mangal Ve Kayak Keyfi

Engellilerin Mangal Ve Kayak Keyfi :Muş’ta engelli öğrenciler, Güzeldağ Kayak Merkezi’nde kar üstünde mangal yakarak hem piknik yaptı hem kızakla karın keyfini çıkardı.

Muş’ta özel bir rehabiliaston merkezinde eğitim gören engelli öğrenciler, Güzeldağ Kayak Merkezi’nde kar üstünde mangalda sucuk pişirerek piknik yaptı. Kardan adam yaparak renkli görüntülere sahne olan engeliler kızakla kayarak karın keyfini çıkardı.

Muş’un Varto ilçesinde aktif faaliyet gösteren Özel Yeni Çağdaş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde down sendromu, otistik, hafif ve orta derece zihinsel engellilerden oluşan öğrenciler, kayak merkezinde doyasıya eğlendi.

Kurumda eğitim gören engeli öğrencilere yönelik sürekli sosyal ve kültürel faaliyetlerle buluşturduklarını belirten kurumun yöneticilerinden Engin Güven, şunları söyledi: “Biz bu tarz sosyo kültürel etkinlikleri sürekli yapmaktayız. Yazın doğaya çıkıp piknikler yapıyoruz. İşte bize yakın olan Van Gölü, Bitlis’in Nemrut Krater göllerine ve Varto’da Hamurpet Gölü’ne gittik. Kışında Muş Kayak Merkezi’ne gelerek kar üstünde mangalda sucuk yaptık, karnımızı doyurduk. Ondan sonra bir güzel kaydık, çocuklarımız çok eğlendi. Onlar eğlenince biz daha çok eğleniyoruz, daha çok mutlu oluyoruz ve amacımız da zaten bu.”

“BAKANLIĞIN DAMAR TANIMA SİSTEMİ SOSYAL FAALİYETLERİ ENGELLEYECEK”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 1 Nisan 2015 tarihinde damar okuma sistemini uygulamaya koyacağını ve bu sistemin engelli öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımını engelleyeceğini ifade eden Güven, bu uygulamada taraf olmadıklarını söyledi. Bu sistemin, eğitimin kapalı ortamda yapılmasını mecbur bırakacağını kaydeden Güven, “Bakanlığımıza seslenmek istiyorum; 1 Nisan’dan sonra bize şaka gibi gelen ve kurumlarımıza damar tanıma sistemi gelecek. Yani bizim öğrencimiz kesinlikle kurumun dışında eğitim alamayacak, hiçbir sosyo kültürel faaliyete katılamayacaklar, sürekli binanın içerisinde kalacaklar. Biz şimdi öğrencileri alıp getirdik buraya ve bu cihazı nasıl getireceğiz buraya? Bu çocukların avucunu nasıl okutacağız. Ben öğretmenim ve eğitimin kapalı bir alanda olması gerekmiyor.” diye ifade etti.

“ÇOCUKLARIMIZIN SOSYAL FAALİYETLERDE BULUNMASINI İSTİYORUZ”

Kayak merkezindeki faaliyete katılarak zihinsel engeli öğrencisinin mutluluğunu paylaşan Şahin Gedik ise “Bu yıl ile beraber 8 yıldır bu okulun açılması ve çocuğun gitmesinin faydalarını gördük. Çocuğun sosyal çalışmalarında ve okulun gezi konularında çok faydaları vardır. Bugün de Muş’a geldik, kayak tesislerine ve güzel bir eğlence oldu. Avuç içi okuma mı nedir geliyor ve biz ona karşıyız. Çocuklarımız o zaman kapalı duruma düşüyor. Çocuklarımızın açık alanlarda eğitilmesi ve sosyal faaliyetlerde bulunması daha iyi geliyor.” şeklinde konuştu.