Erciyes Kayak Merkezinde Çığ Tatbikatı

Erciyes Kayak Merkezinde Çığ Tatbikatı :Erciyes Kayak Merkezi’nde, İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Afet ve Acil Durum (AFAD) ekibi, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Timi ile ortaklaşa ‘Çığ Arama Kurtarma’ tatbikatı düzenledi.

Erciyes Kayak Merkezi’nde, İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Afet ve Acil Durum (AFAD) ekibi, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Timi ile ortaklaşa ‘Çığ Arama Kurtarma’ tatbikatı düzenledi. Tatbikatta, arama kurtarma köpeğinin çığ bölgesinde yaptığı aramada, senaryo gereği kar altında kalan 1’i canlı olmak üzere 3 kişiye ulaşılıp, kurtarıldı.

Sağlık Müdürlüğü’nün dağcılık ve kayak sporuna bağlı yaralanmalarda Erciyes Dağı’nda çığ altında arama, kurtarma ve ilk yardım tatbikatı yapıldı. Senaryoya göre, Erciyes Dağı’na tırmanış yaptıkları sırada, Zümrüt alt istasyon mevkiinde dağcı grubundan 3 dağcının çığ altında kaldıkları JAK Kartal Yuvası noktasına bildirildi. JAK Kartal Yuvası’nda hazırda bekletilen, ekip lideri Nazif Gümüşsoy yönetimindeki UMKE, Hasan Say yönetimindeki AFAD ve Jandarma Kıdemli Başçavuş Birol Serin komutanlığındaki JAK timi çığ bölgesine kar motoru ve UTV araçlarla ulaştı. Bölgede, JAK’ın Ferda isimli arama kurtarma köpeği, eğitimcisiyle birlikte arama yaptı. Çığ altında, bir dağcının canlı, diğer iki dağcının ise cansız bedenlerine ulaşıldı. Kar altında önce canlı olduğu düşünülen bölgede, AFAD ve UMKE ekipleri, küreklerle kazı çalışması yaptı. Yaklaşık 1 metre kar altında kalan yaralı dağcı, bulunduğu yerden çıkarılarak, sedyeye konulup, JAK timlerine teslim edildi. Kar motoruyla kayak merkezine indirilen yaralı, daha sonra ambulansla şehir merkezine götürüldü. Cansız olduğu düşünülen diğer iki dağcı için önce, yer tespit cihazı, sonra da sondalama yöntemiyle cesetlere ulaşıldı. UMKE ekibinin nabız alamaması üzerine kalp masajı yaptığı iki dağcı da JAK tarafından kayak merkezine götürüldü. Tatbikat, dağcıların tamamına ulaşılmasıyla sonlandı.

Tatbikatı, izleyen İl Afet ve Acil Durum Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Yılmaz, Avusturya ICAR-MEDKOM kuruluşu yetkilileri Dr. Fidel Elsensohn ve Dr. Gerhand Barbisch’in de tatbikatı takip ettiğini söyledi. Dr. Mustafa Yılmaz, şöyle devam etti; “Uluslararası dağcılık ve kayak ilk yardımıyla ilgili çığ tatbikatında JAK, AFAD ve Nevşehir, Niğde ve Kayseri UMKE ekipleri ile sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 40 kişi görev aldı. Arama kurtarma faaliyeti gösteren birimlerin uyum içinde çalışması amaçlanmıştır.” Dr. Fidel Elsensohn da kurtarma ekiplerinin hazırlıklarının çok güzel olduğunu belirterek, “Uluslararası standartlara göre hareket edildiğini gördük. Buradaki görevimiz, arama-kurtarma faaliyetlerine iyileşmeye katkıda bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.