Haydi kayak yapmaya

Haydi kayak yapmaya :Kışın en keyifli tarafı şüphesiz kar tatili… Üstelik Türkiye bu bakımdan epey şanslı. Birbirinden farklı özellikler sunan birçok kayak merkezine evsahipliği yapıyor. Uludağ, Kartalkaya, Erciyes, Palandöken… Ve bu kayak merkezleri tesisleri, pistleri, sunduğu hizmetler, gurme yemekler ve gece hayatıyla turistlerin gözdesi…

PALANDÖKEN (Erzurum)

Her seviyeden kayaksevere uygun
Erzurum, Palandöken son yıllarda atağa geçen kayak merkezlerinden biri. Dadaşlar diyarı Erzurum’un Palandöken dağları ulaşım kolaylığı, karanlıkta aydınlatılan pistleri ve farklı seviyelere hitap etmesiyle turistlerin gözdesi. Palandöken’i tercih etmek için birden fazla sebep var. Ama konumu özellikle iki-üç günlük kar kaçamağı için büyük kolaylık sağlıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi merkezlerden bir saat 40 dakikalık uçuş sonrası yaklaşık 15 dakika sonra kayak merkezine varıyorsunuz. Öncelikle daha önce gitmeyenler için Erzurum’un kayak pistlerinden söz etmekte fayda var. Her seviyeden kayakseverlere hitap eden pistleri bulunan Palandöken 1993’ten bu yana kış turizminin önemli merkezlerinden biri ilan edilmiş. Zira 2011 yılında Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na evsahipliği yaparak rüştünü ispatlamış bir merkez söz konusu olan. New York Times gazetesi ise dünyadaki en iyi kayak merkezlerini sıraladığı listede Palandöken’e 18. sırada yer verdi. 12 bin kişiye hizmet verme kapasitesi olan yedi kolay, sekiz orta dereceli, iki de zor pisti bulunuyor. Tüm bunların yanında dört adet de doğal pisti var. Merkezin en uzun pisti 12 km. Şu sıralar tüm Avrupa’da olduğu gibi burada da küresel ısınmaya bağlı gelişen kar problemi mevcut. Ama bu sorun kar makineleriyle giderilmiş. Kayak için gerekli tüm önlemler alınmış. Hatta geçtiğimiz hafta tüm dünyanın takip ettiği ve spor kanallarının canlı yayından verdiği k1 Kayak Ligi yarışmaları da burada gerçekleşti. Palandöken’de sezon uzun. Kasım ayı itibariyle başlıyor ve mayıs ortasına kadar devam ediyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 3 bin metre yükseklikteki kayak merkezine normal kış koşullarında iki-üç metre kar yağıyor.

GECE KAYAĞI MÜMKÜN
Palandöken’de hava karardıktan sonra da kayma imkanı var. Çünkü pistler ışıklandırılıyor. 10 telesiyej, bir teleski, iki baby lift ve bir gondol hizmeti bulunuyor. Gondol liftiyle en yüksek noktalarından biri olan Ejder Tepesi’ne varılıyor. Erzurum’da son yıllardaki otel sayıları da artmış durumda. Üstelik tesislerin sunduğu hizmetlerde de sınır yok. Burada spa keyfi yapıp iyi yemekler yiyebilirsiniz. Minikler de unutulmamış. Çocuklar için ayrı kızak pisti, mini curling gibi aktiviteler de var. Bu arada kızaklar çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de rağbet ettikleri bir aktivite. Ayrıca dağcılık, paintball, snowtube yapmak da mümkün. Kristal kar merkezi olarak da nitelendirilen Palandöken’de sadece kayakseverler için seçenekler yok anlayacağınız.

ERCİYES (Kayseri)

Gelişmeye devam ediyor
Kayseri’ye bağlı Erciyes, 3916 metreye ulaşan zirvesiyle İç Anadolu’nun en yüksek dağı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Erciyes Master Planı ile son yıllarda Alpler standardında bir kayak merkezine dönüşen Erciyes, kış turizmi açısından şehrin en önemli turizm hazinesi. Erciyes Kış ve Turizm Merkezi, günde yaklaşık 7 bin kişiye kayak yapabilme imkanı sunmakta. Bundan çok değil birkaç yıl önce birkaç pistten ibaret olan kayak merkezi, her geçen gün daha da gelişiyor ve Avrupa’daki popüler kayak merkezlerini aratmayacak hale geliyor. Kışın karın eksik olmadığı Erciyes kayak için güvenli pistlere sahip. Burası aynı zamanda snowboard yapanlar için de ideal. Yumuşak karıyla ünlü Erciyes’te üçü baby lift, üçü teleski ve ikisi zümrüt sekiz lift var. Ulaşımı da kolay. Kayseri Havalimanı’na vardıktan 30 dakika sonra kayak merkezindesiniz.

KARTALKAYA (Bolu)

Önce toz kar, sonra ıslak kar
Bolu sınırları içinde, Köroğlu Dağları üzerindeki Kartalkaya’da sezon nisan ayına kadar sürüyor. Şu sıralar pistlerde kar kalınlığı yapay karla 120 santimetreyi buluyor. Alp disiplini kayak için uygun koşullara sahip olan kayak merkezi off-pist olanakları sayesinde, snowboard’cular arasında çok popüler. Çok canlı bir gece hayatı olmadığı için gerçek kayak ve snowboard sevenler burayı tercih ediyor. Kayak alanı 1850-2200 metre yükseklikte. Merkezde ayrıca iki telesiyej, altı teleski ve üç baby lift olmak üzere toplam 11 mekanik sistem var. Kartalkaya’da kayak, kızak ve snowboard kiralama hizmeti de veriliyor. 2 bin metre yükseklikteki beş otel dinlenmek için ideal. Büyüleyici karı ile ünü sınırları aşan Bolulu ustaların elinden çıkan lezzetli yemekleri ünlü Kartalkaya’ya İstanbul ve Ankara’dan otomobilinize atlayıp saatler içinde varabilirsiniz. Bolu Tüneli açıldığından bu yana, ulaşım İstanbul’dan daha kolay ve daha hızlı. Çam ağaçları ile süslü manzaranın keyfini çıkarmayı ihmal etmeyin.

ULUDAĞ (Bursa)

Ulaşımı kolay
Uludağ, Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri. Özellikle sömestr döneminde ailelerin akınına uğrayan merkez, sezon boyunca birçok şenliğe ev sahipliği yapıyor. Kayak ve kar tutkunlarının ikinci adresi olan Uludağ’ın oteller bölgesinde sekiz telesiyej, yedi teleski olmak üzere 15 mekanik sistem mevcut. Merkez 2543 metre yüksekliğe sahip olan dağ pistleri kadar renkli gece hayatıyla da ünlü. Pendik-Yalova ve Yenikapı-Yalova feribot seferlerine ek olarak Yenikapı-Mudanya seferinin de bulunması İstanbul’dan ulaşımı son derece kolay hale getirdi. Uludağ’da kayak yapabilir, kızak ve kar motorunun keyfini çıkarabilirsiniz. Burada kayak dışında da yapacak pek çok aktivite var. Şömeni başında oturabilir, kahvenizi yudumlayarak kayak yapanları seyredebilir ya da otellerin spa’larında ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Yemek için birinci bölgedeki kafeleri ve terasları tercih edebilirsiniz. Otellerin restoranları da oldukça iddialı. Buranın sucuk-ekmeği meşhur. Gece ise eğlence kulüplerde devam ediyor.

Kartalkaya’da pistler hazır

Lüks butik dağ oteli konseptiyle hizmet veren Kaya Palazzo Ski & Mountain Resort özel mimarisi ve hizmet kalitesiyle kayak ve snowboard tutkunlarına unutulmaz bir kış tatili vaat ediyor. Kartalkaya’da yer alan tesis, 1.5 milyon metrekareye sahip pist alanı, Türkiye’de ilk kez kullanılan Leitner markalı önden korumalı lifti, farklı zorluk derecelerinde 11 pisti, yedi lifti ve misafirlerine direkt olarak telesiyejlere ulaşım imkanı veren mimarisi ile de çok farklı. Bu arada Kaya Palazzo ve Dorukkaya pistlerinde pistlerinde geçen yıl faaliyete geçen kar makineleri ile kar kalınlığı 100 cm’i aştı.

Renaissance Polat Erzurum yenilendi

Erzurum ‘da Palandöken Dağları’nın eteğinde, İstanbul’a sadece iki saat uzaklıkta bulunan Renaissance Polat Erzurum Hotel, geçen yıl yapılan yenileme çalışmaları ile misafirlerine ayrıcalıklı bir kayak deneyimi vaat ediyor. Otelde spor kulübü ve gece kulübünün yanı sıra otelin ön tarafta telesiyej sistemi, dört kişilik liftler ve herkesin ısıtmalı özel dolaba sahip olduğu 500 metrekarelik modern kayak odası bulunuyor. Suni karlama sistemi sayesinde kesintisiz kayak keyfi sunan Renaissance Polat Erzurum Hotel pistlere yerleştirilen ışıklandırmalar ile gece kayağı hizmeti verirken çocuklar için karda oyun alanı da hazırladı.

Ommer 2016’dan umutlu

Kayseri’nin önde gelen otellerinden Ommer Hotel, 190 odadan oluşuyor. Uzun dönem konaklamalar için ev konforu sunan otelin içerisinde Joie Club fitness ve spa merkezi, hamamlar ve olimpik yüzme havuzu bulunuyor. Türkiye’nin önde gelen mimarları tarafından tasarlanan iç mekanlar sıcak atmosferi ile dikkat çekiyor.

Kayakçıların adresi: Radisson Blu Hotel Kayseri

RadIsson Blu Hotel Kayseri, kayak sporunu herkesin yapabilmesi için 2016’ya özel bir paket hazırladı. Pakette bir gece konaklama, açık büfe kahvaltı, Erciyes Dağı’na transfer ve sınırsız ski pass dahil. Erciyes kayak merkezine 25 km uzaklıktaki otelin 244 oda ve süiti bulunuyor. Otelde City Club Spa ve Fitness Merkezi de bulunuyor.