Kastamonu teleferik projesi prensip onayını aldı

Kastamonu teleferik projesi prensip onayını aldı :Kastamonu Belediyesi tarafından şehrin kültür mirasını gün yüzüne çıkarmak üzere hazırlanan projeler Anıtlar Kurulu’ndan prensip onayı aldı.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, 30 Mart 2014 Mahalli İdare seçimleri öncesinde vaat ettiği projelerini bir bir hayata geçiriyor. Kastamonu’nun sahip olduğu kültürel varlıklarını koruyarak gelecek nesillere aktarmak ve insanlığın bilgi birikimine katkı sağlamak düşüncesinde olan Kastamonu Belediyesi, geçtiğimiz aylarda bu bağlamda hazırlamış olduğu projelerini Anıtlar Kurulu’nun onayına sunmuştu. Bunun üzerine 10 Aralık Perşembe Günü Kastamonu’ya gelen Anıtlar Kurulu Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu hocaları ve raportörleri projeleri yerinde inceledi. 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Beşir Fatih Doğan ve 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yusuf Kıraç’ın da yer aldığı kurul; yaklaşık 10 ay gibi kısa bir süre içerisinde projelendirme çalışmaları tamamlanan 2’nci Etap Sokak Sağlıklaştırma ve İyileştirme Projesi kapsamında Kefeli Sokak, Atabey Sokak ve İbn-i Neccar Sokakları ile Teleferik Projesi ve Nasrullah Meydanı Çevre Düzenlemesi Projelerini arazi üzerinde inceledi. Perşembe Günü arazi üzerindeki incelemelerini tamamlayan Anıtlar Kurulu hocaları ve raportörleri, Cuma Günü ise Belediye Toplantı Salonu’nda, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile değerlendirme görüşmeleri gerçekleştirdi. Yaklaşık beş saat süren değerlendirme toplantısı sonrasında kurul, kendilerine sunulan tüm projelerin mevzuatlarına uygun olduğu görüşünde birleşerek Teleferik Projesi’ne prensip onayı verirken 2’nci Etap Sokak Sağlıklaştırma ve Nasrullah Meydanı Projesi’nin de kesin onayını verdi.

‘ÖNEMLİ OLAN KÜLTÜR MİRASININ KORUNMASI VE GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI’

Cuma Günü Belediye Toplantı Salonu’nda yapılan uzun görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Babaş; “Kastamonu tarihi ve kültürel bir mekân. Biz bunu korumak için yıllardır uğraşıyoruz. Önemli olan da zaten bu kültürün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Bu konuda Türkiye’de en yetkili merci de Anıtlar Kurulu’dur. Kendileri projelerimizi incelemek üzere şehrimize geldiler. Ciddi manada projeler üzerindeki fikirlerini söylediler. Biz de kurulun mevzuatına uygun olarak projelerimizi yürütüyoruz. Kastamonu’nun bu projelere gerçekten çok ihtiyacı var. Özellikle hanlar bölgesi dediğimiz kısımda; Nasrullah Meydanı, Aşir Efendi Hanı, Kurşunlu Han, Kasaplar Hali, Bakırcılar Çarşısı. Bizim bunların hepsi üzerinde çalışmalarımız var. Projelerimiz bitme noktasına geldi. Bugün Bakırcılar Çarşısı da bitmek üzere. İstanbul Teknik Üniversitesi bu konu ile ilgili olarak çalışmalarını sürdürüyor. Onlar projelerini bitirdikten sonra kurula sunacağız ve onayı aldıktan sonra da çalışmalara başlayacağız” dedi.

‘YAPTIĞIMIZ İŞİN TARİHİ VE KÜLTÜREL DOKUYU BOZMAMASI LAZIM’

Anıtlar Kurulu’nun yerinde incelemek üzere geldiği projelerden bir tanesi de Kastamonu’da hayata geçirilmesi planlanan ve bölgesindeki en önemli projelerden birisi olarak nitelendirilen Teleferik Projesi oldu. Projenin Anıtlar Kurulu’ndan prensip onayı alması üzerine değerlendirmelerde bulunan Babaş, bu konuda aceleci davranmadıklarını ve çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini ifade etti. “Teleferik Projesi konusunda biz, şehrin siluetini nasıl etkiler diye bakıyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Babaş; “Yaptığımız işin tarihi ve kültürel dokuyu bozmaması lazım, uyum içerisinde olması lazım. Bunun için de birkaç tane daha alternatif geliştirip, değişik şekillerde bunları görüntüledikten sonra tekrar kurulumuzla görüşerek nihai bir karara varacağız. Bu bölgedeki proje Saat Kulesi, Teleferik, Seyrantepe ve Kale olmak üzere dört ayaklı bir proje” diye konuştu.

2’NCİ ETAP SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ KURULUN KESİN ONAYINI ALDI

Kastamonu Belediyesi’nin tarihi dokuyu bir bütün içerisinde ortaya çıkarmak üzere yürüttüğü çalışmalardan olan Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe İyileştirme Projesi’nin 2’nci etabı da Anıtlar Kurulu tarafından kesin olarak uygun görüldü. Belediye Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama Proje Denetim Birimi (BeKup-d) tarafından 10 aylık kısa bir zaman zarfında rölöve projesi çizilen ve restorasyon projesi İstanbul Teknik Üniversitesi İtünova ve Kastamonu Belediyesi Bekup-d servisi ile ortak hazırlanan proje için de açıklamalarda bulunan Babaş; “Şuanda Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nde Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarımız 1’inci etabı devam ediyor. 2’nci etabı ise proje aşamasında. Biz Belediye olarak Şeyh Şaban-I Veli Caddesi’nden itibaren Kefeli Sokak ve eski belediye binasına kadar olan kısmı 2’nci etap olarak projelendirdik ve kurulumuzun onayına sunduk. Bu konuda da incelemeler devam ediyor” şeklinde konuştu. Kefeli Sokak, Atabey Sokak, İbn-i Neccar Sokaklarını kapsayan ve toplam sokak uzunluğu 550 metre olan bu proje içerisinde; 3 adet camii, 1 adet mescit, 3 adet çeşme, 1 adet hamam, 1 adet ısıbyan mektebi ve 1 adet türbe olmak üzere 10 adet anıtsal yapı yer alıyor. Projenin 3’üncü etabı hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Babaş; “3’üncü etap için belediyemizin Bekup-d servisi proje çalışmalarına başlamıştır. Bu projenin 2016 yılı Haziran ayı itibarı ile kuruldan onaylı bir şekilde bitirilmesi planlanmaktadır. Yine bu projemiz de; Şamlıoğlu, 75’inci Yıl Cumhuriyet, Çifte Hamam, Mahkemealtı Sokaklarını kapsayan 690 metre sokak uzunluğu olan bir proje” dedi. Yapı durum ve adetleri ile ilgili de bilgi veren Babaş; bir adet anıtsal yapı, 14 adet tescilli yapı cephe iyileştirme ve 28 adet tescilsiz yapı cephe giydirme konusunda çalışmaların planlandığını vurguladı.

‘PROJELERİMİZİN MALİ KAYNAKLARI HAZIR’

Tasarlanan projelerin çok büyük projeler olduğunu ve titizlikle üzerinde çalışılması gerektiğini sözlerinde vurgulayan Babaş, projeler için mali kaynakların da hazır olduğunu söyledi. Babaş; “Bildiğiniz gibi Teleferik Projesi’ni Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) destekledi ve sözleşmeyi imzaladık. Nasrullah Meydanı ve Bakırcılar Çarşısı projelerini de yine KUZKA Kalkınma Bakanlığı güdümlü projeden destekliyor. Bunun için 6,4 milyon TL destek verecek. Tüm bu projelerin finans kaynakları hazır” dedi. Parsel bazlı olarak da çalışmaların devam ettiğini aktaran Babaş; “20’ye yakın konağı belediye olarak satın aldık. İhalelerini yaptık ve bu konakların restorasyon çalışmaları devam ediyor. İnşallah bunları da biran önce bitirerek butik otel, restoran, kafeterya gibi ticari olarak faaliyete sokmak istiyoruz. Böylelikle bu konaklarımızın yaşamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

DOĞAN: “KASTAMONU’YU BİR TURİZM BELDESİ HALİNE GETİRECEK ÖNEMLİ PROJELER”

Kastamonu’da yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Beşir Fatih Doğan, bu tür projeleri mevzuatlarına uygun olması durumunda desteklediklerini belirtti ve ekledi; “Belediye Başkanımızın şuana kadar bize sunmuş olduğu projelerin hepsi de mevzuatımıza uygun. Birtakım prensip kararları aldık ve bu kararlar çerçevesinde ilerleyeceğiz. Önümüze gelecek yine birtakım dökümanlar var. Onları da inceleyip nihai kararı vereceğiz. Şuan için tüm projeler bizim açımızdan uygun görülüyor. Kastamonu’nun tarihi dokusunu ortaya çıkaracak, burayı bir turizm beldesi haline getirecek projeler ve şuana kadar yaptığımız incelemeler çok olumlu. Teleferik Projesi’ne de prensip olarak onay verdik. İncelememiz gereken hususlar var. Kastamonu’nun bu tarihi dokusunu bir de yukarıdan görme adına güzel bir proje olacağını düşünüyoruz.” Kasaplar Hali Projesi ile ilgili olarak da görüşlerini aktaran Doğan; “Kasaplar Hali Projesi henüz bizim önümüze gelmedi. Ancak yaptığımız incelemeler neticesinde vardığımız kanı, oranın da tarihi doku ile uyumlu hale getirilmesidir. Oranın şuanda Nasrullah Meydanı ile uyumlu bir görüntüsü yok” dedi.