Kayak merkezleri ve ulaşım

Kayak merkezleri ve ulaşım :Avrupa standartlarında hizmet veremeden, yabancı turist hayali kurmak sadece mevcut kalabalığı denetimsizce arttırmaktan öteye gitmeyecektir.

2013-2014 sezonu Türkiye için kış turizminin neredeyse durduğu bir dönemdi. Kar yağmadı, sezon bir açıldı bir kapandı.

Bu sezon ise yoğun kar yağışı, ulaşıma engel! Sorun iklimde değil bizde…

Kar yağışı güzeldir; sıcacık evlerimizde battaniye altında ya da kayak merkezlerinde sınırsız özgürlüğü yaşarken.

Kar yağışı çok tehlikelidir; ısınacak eviniz yokken, buzlanan yollarda yürürken, ileri sürüş tekniği eğitimi almayan tüm sürücüler trafikteyken, kayak merkezlerine giden yollarda gerekli tedbirler alınmazken.

10-11 Ocak hafta sonu, Kartalkaya ve Uludağ programları oldukça yoğundu.

Uludağ’da 9. Dünya Snowboard Günü etkinlikleri gerçekleştirilirken; Kartalkaya, dünya otomotiv sektörü liderlerinden bir firmayı ve sigorta şirketlerinin önde gelen isimlerinden birini misafir etti.

Tabii kurumsal yoğunluklarla birlikte, özellikle hafta sonu dağ tatili yapmak isteyen kış sporları meraklıları ve günübirlik ziyaretçiler, dağ yolundaki ulaşımı yoğunlaştırdı.

Kartalkaya ve Uludağ’da dağ yolu araç arızaları, devrilen ağaçlar, kazalar sebebiyle bir kapandı bir açıldı. Ulaşım sürekli aksadı.

11 Ocak’ta en büyük yoğunluk Uludağ’daydı. Uludağ ulaşımı için bu sene hizmete giren Bursa Teleferik hattı yine arızalandı, çok uzun kuyruklar oluştu.

Tıpkı diğer projelerimiz gibi dünyanın en uzun teleferik hattı olarak hizmete girdi. Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi, dünyanın en büyük adliye sarayı, en uzun binası, en büyük yaşam alanı vs.

Neyse ki büyüklük birinciliklerimizi hiç kaçırmıyoruz.

Hizmet, işletme, teknoloji, adalet dediğimiz vakit pek dünya sıralamalarıyla ilgilenmiyor gibi davranmamız tesadüf değildir, bir bildiğimiz vardır herhalde.

Dağlarımızın yatak kapasiteleri, günübirlik ziyaretçilerin vakit geçirebileceği alanlar belirli. Kapasitenin üzerinde misafir yoğunluğuna izin verilmesi çok büyük tehlikeleri beraberinde getiriyor.

Özellikle Uludağ, İstanbul’a yakınlığı ve popülerliği sebebiyle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor. Tabii bu ziyaretçilerin arasında sıkışan kayak ve snowboard yapan kişilerin yoğunluğunu analiz etmek gerekli.

Kayak merkezinin amacı ve mevcut durum ciddi şekilde tartışılmalı. Gerekli tedbirler alınmadığı için pistlere taşan günübirlik ‘piknikçiler’ kazaları beraberinde getiriyor.

Uludağ’da ciddi bir kargaşa, otopark, günübirlik gelip pistlerde özgürce dolaşan ziyaretçi problemi var.

Ulaşım aksamalarına şahsi araçlarıyla dağa çıkmak isteyen misafirler de eklenince hafta sonu beyaz rüyası tam bir kabusa dönüşüyor.

Vakit kayıpları, gereksiz maddi kayıplar, en tehlikesi de oluşabilecek can kayıpları.

Uludağ için bazı basit önlemlerle düzene sokulabilecek çok önemli konular var:

1- Hafta sonları hususi araçların, 07:00-12:00 arası dağa çıkışına, 15:00-18:00 arası inişine izin verilmemeli. Ulaşım teleferik, otobüs ve minibüslerle toplu olarak sağlanmalı.

2- Hiçbir durumda zincirsiz araçların dağ yolunda ilerlemesine izin verilmemeli.

3- Buzlanma olsun diye yola bilinçli su döken ‘kaçak zincirciler’ dağ yollarından kaldırılmalı. Otellerin işletiminde ya da tur firmalarının işletiminde olan belirli aralıklarla yolu kapatmayacak noktalarda, profesyonel zincirciler bulunmalı.

4- Pistlerin cafelerle olan erişimi kesilmeli. Skipass ile, pistin önünde ki cafeye giriş ve çıkış yapılabilmeli. Böylece kaymak için gelmeyen ziyaretçilerin pistlere çıkışı engellenmeli.

5- Kızak, kar motoru gibi diğer araçların pistlerde değil sadece kendilerine ayrılan bölgelerde kullanımına izin verilmeli.

6- Telesiyejlerle zirveye kayak ya da snowboard ekipmanı olmayan yani sadece gezi amacı taşıyan hiç kimse çıkartılmamalı.

7- Otopark alanları dışında hiçbir yere araç bırakılmasına müsaade edilmemeli.

8- Otopark alanları genişletilmeli.

9- Teleferik yoğunluğunu azaltmak için önceden rezervasyon yapılacak sistem kurularak bilet satışı yapılmalı. Dağ kapasitesini aşacak sayıya ulaşıldığında satışlar kapanmalı. Biletsiz hafta sonu kimse sıraya girerek bekleme yapmamalı.

10- TÜRSAB denetimlerinin dağ yolunda daha sık yapılması da kaçak tur yapan firmaların engellenmesi açısından son derece önemli.

Bu çok basit uygulamaya geçirilebilecek maddeleri, doğru bir şekilde uygulayıp denetlersek Uludağ’da ki trafik problemini ve pist güvenliğini ilk etapta sağlayabiliriz.

Bunların dışında pistlerdeki güvenlik problemlerini ayrıca irdelemek gerekli. Bilinçli personelin çalışmaması pek çok telesiyej ve teleski kazalarını da beraberinde getiriyor. Eğitilmiş personel, iş güvenliği, yol güvenliği ilk etapta çözmemiz gereken konulardır.

Avrupa standartlarında hizmet veremeden, yabancı turist hayali kurmak sadece mevcut kalabalığı denetimsizce arttırmaktan öteye gitmeyecektir.