Kayak Merkezlerinde Tahta Çit Yerine File Olmalı

Kayak Merkezlerinde Tahta Çit Yerine File Olmalı : Kayseri Turizm İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Eğlenceoğlu, kayak merkezlerinde ahşap çitler yerine çarpmaları absorbe eden filelerin kullanılması gerektiğini söyledi. Eğlenceoğlu, “Palandöken’de hayatını kaybeden gencin çarptığı yer file olsaydı yüzde 90 ölüm olayı gerçekleşmezdi.” dedi.

Bursa Uludağ’da bir çocuğun ve Erzurum Palandöken’de bir öğrencinin hayatını kaybetmesi, dikkatlerin kayak merkezlerindeki güvenlik tedbirlerine çevrilmesine neden oldu. Kayak merkezlerindeki tahta çit ve pistlerdeki uyarı işaretlerinin yetersizliği gibi sorunlar gündeme taşındı. Kayseri Turizm İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Eğlenceoğlu, kayak sporunun aslında en tehlikesiz spor dallarından birisi olduğunu söyledi. Bu sporda da zaman zaman kazalar yaşanabileceğine işaret eden Eğlenceoğlu, “Önemli olan tedbirlerin daha çok artırılması. Kayak merkezleri turizmden daha çok pay alacaksa, ziyaretçilerin sağlığına ve emniyetine daha çok titizlik göstermeli.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin kayak sporuna yeni başlamadığına vurgu yapan Eğlenceoğlu, Palandöken’de hayatını kaybeden gencin çarptığı tahta çitlerin kayak merkezlerinde olmaması gerektiğini söyledi. Yine Palandöken’de daha önce benzer bir kazada sporcu bir bayanın hayatını kaybettiğini anımsatan Eğlenceoğlu, “Bu kazaları gördükten sonra tedbirlerimizi daha esnek ve çarpmaları absorbe edecek malzemelerle emniyet alınmalı. Mühim olan bunlardan ders alınması.” temennisinde bulundu.

Eğlenceoğlu, hayatını kaybeden öğrencinin çarptığı yerin tahta yerine file olması halinde sonucun yüzde 90 ölümle sonuçlanmayacağını tahmin ettiğini kaydetti. Kazadan sonra konuşmanın kolaycılık olacağını da belirten Eğlenceoğlu, Palandöken Kayak Merkezi’ndeki eksiklikler için yönetim zaafını adres gösterdi. Tıpkı Erciyes’te olduğu gibi orada da dağ yönetiminin tek elde toplanmasının doğru olacağını dile getirdi. Erciyes Kayak Merkezi’ndeki yeni açılan pistler dahil güvenlik tedbirlerini üst düzeyde olduğunu belirten Eğlenceoğlu, “Özellikle yaralanmalara karşı kızak, kayak ve tehlikeli görülen alanların çevresi filelerle çevrilmiştir. Kaybolmalara karşı da akşam belli saatten sonra pistler görevlilerce boşaltılıyor.” dedi.

Dağa çıkan vatandaşların da büyük çoğunluğunun tedbirsiz olduğuna dikkat çeken Eğlenceoğlu, vatandaşları uyardı. Eğlenceoğlu şunları söyledi: “Kayak merkezlerinde belirlenen kurallara uyulmalı. Kesinlikle kask takılmalı. Kask kullanımı araçlardaki emniyet kemeri kadar önemlidir. Kıyafetler de kış şartlarına uygun olmalı. Kar gözlüğü ve eldiven takılmalı. Özellikle tecrübesi olmayan vatandaşların belirlenen pist dışına çıkmaması önemli. Bilinmeyen yerlerde kayılmamalı.