Komşu’ kapısında sudan ucuz kayak

Komşu’ kapısında sudan ucuz kayak :Bulgaristan’da fiyat avantajıyla son yıllarda Türklerin ilgisini çeken Pamporovo kayak merkezi sezonu açtı. İstanbul’a 450 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi en büyük kampanyasını Türkler için yapıyor.

Türkiye’de kış turizmine ilgi her geçen gün artsa da maalesef yut içindeki tesislerde kayak yapmanın için ciddi bir bütçeye sahip olmak gerekiyor. Hal böyle olunca Türk kayakçıları da Balkanların en ünlü kayak merkezi olan Bulgaristan’daki Pamporovo’yu tercih ediyor. İstanbul’a 450 kilometre uzaklıktaki Pamporovo, kolay pistleri, ucuz konaklama ve yemekleri ve ucuz lifleri sayesinde Türk turistin en memnun kaldığı kayak merkezi.

Geçen cumartesi kayak merkezinin açılışında da bakanından, tesislerin işletmecilerine kadar Türk turiste ne kadar ilgi gösterdikleri açık şekilde ortaya konuldu.

Pamporovo’da kayak sporunun 80 yıllık geçmişi var. Rodopların zirvesini oluşturan Snejanka tepesi 1928 metre yüksekliğinde. Sezonda kar kalınlığı 2 metreye kadar ulaşıyor. Pamporovo’da her türlü zorluk derecesine göre toplam 60 kilometre pist var. 10 binin üzerinde yatak kapasiteli 80 otele sahip Pamporovo geçen yıl 200 bin turisti ağırlamış. Ucuz olduğu için Bulgarlar da kayak tatilinde burayı tercih ediyor.

Her yıl turizm hacmi yüzde 15 civarında bir artış gösteriyor. Ancak yükselen trend Türk kayakseverler. 2014-2014 sezonunda 9 bin Türk turist geldi. Bir yıl önce ise bu rakam 6 bin civarındaydı. Yani Türk turist her yıl yüzde 65 civarında büyüyor. Tesisin bağlı bulunduğu Smolyan kentinin Belediye Başkanı Nikolay Melemov, Türk turist sayısını bu yıl 15 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Pamporovo Kayak Merkezi’nin CEO’su Marian Beliakov En iyi iş ortaklarının Türkiye’de olduğunu belirtti. Beliakov, ‘Türk turistin Pamporovo için önemi nedir?’ sorusuna ilk 3 pazar hedefimiz cevabını verdi.

Türkçe bilen öğretmen
Pamporovo diğer kayak merkezlerine göre çok ucuz. 3 yıldızlı bir otelde oda kahvaltı konaklama, 15 euro, 5 yıldızlı bir otelde oda kahvaltı konaklama ise 20-25 euro civarında. Ski Pass kartların günlük bedeli 27 euro. Pamporovo’ya toplu olarak gelen öğrencilere Ski Pass’larda yüzde 30’lara varan indirim de yapılıyor. Küçük çocuklar için özel bir kayak pisti, ayrıca 4 ile 6 yaş arasındaki çocuklar için yarım gün hizmet veren bir kayak yuvası bile mevcut.

Kayak takımı kirası ise 10 euro civarında. Ancak pantolon ve mont kiralama hizmeti hijyen dolayısıyla yok. Ama bu bölgede ucuza kayak takımlarını da temin etmek mümkün. Türk turiste ilgi o kadar yoğun ki; Pamporovo’daki kayak okulunda Türkçe bilen 6 öğretmen bulunuyor. Kayak dersinin saat fiyatı çocuklar için 18 euro, yetişkinler için de 23 euro.
Pamporovo’da yemek içmek de hesaplı. Akşam yemeğini 12.5 euroya otelde yemek mümkün. Fiyata Alkolsüz içkiler de dahil. Alkol fiyatları da düşük. Bölgede ayrıca çok çeşitli restoranlar ve küçük bir kumarhane de mevcut.

240 gün güneşli
Balkanların en güneşli tatil beldesi olan Pamporovo’da 240 gün güneşli geçiyor. Ayrıca Avrupa’daki en temiz havaya sahip ikinci bölge.

Sezon mayısa kadar sürüyor
Pamporovo’da sezon 26 Aralık’ta başlıyor. Nisan ayının sonuna kadar devam ediyor. Pistler 200 ayrı noktaya yerleştirilen kar makineleri ile beyaza bürünüyor. Pamporovo’da toplam 5 kayak istasyonu, 15 lift bulunuyor. Bu liftler saatte 13 bin kişiyi zirveye taşıma kapasitesine sahip. Kayak pistelri yaz aylarında ise bisiklet parkurlarına dönüştürülüyor. İsteyen muhteşem doğanın içinde ciğerlerine bol oksijeni çekerek pedal çevirmenin keyfine varıyor.

‘Türk turistler olmazsa olmaz’
Pamporovo’nun açılışına Bulgaristan Gençlik ve Spor Bakanı Krassen Kralev, Turizm Bakan Yardımcısı Irena Georgieva katıldı. Açılışta konuşan Georgieva, “Türk turist bizim için olmazsa olmaz. Türk turistlerin çok girişli vize sorunu için hükümet nezdinde adımlar atıyoruz” diye konuştu. Smolyan Belediye Başkanı Nikolay Melemov ise, Türk kayakçılara çok girişli vize verilmesi için Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in devreye girdiğini ve hazırlanan yasa tasarısının bir veya iki hafta içinde meclisten geçeceğini kaydetti.

3 günlük tur 125 euro
Balkanlar turlarında Türkiye’deki en uzman kuruluşların başında gelen Koşukavak Turizm, Pamporovo’ya da en çok Türk turisti taşıyan firma. Şirketin Başkanı Rıfat Yakupoğlu, Pamporovo’nun bu kadar cazip olmasında Türkiye’ye çok yakın olmasının önemli rol oynadığını dile getirdi. Şirket, Pamporovo’ya 3, 5 ve 7 günlük turlar düzenliyor. Bu turların en düşük fiyatı 125 euro’dan başlıyor. Firma ayrıca Bansko ve Borovest’e de tur düzenliyor.

Diğer Bulgar kayak merkezleri de çok ucuz
BANSKO
Pirin dağı zirvesindeki Bansko kayak merkezinde 1000 ila 2 bin 600 metre arasında 15 kayak pisti bulunuyor. Kayak merkezinin pist uzunluğu 70 kilometreyi buluyor. Sofya havaalanından şehir merkezine, oradan 2.5 saat süren bir yolculukla Bansko’ya ulaşmak mümkün. Burada 4 yıldızlı bir otelde 7 gece yarım pansiyon konaklama ve ulaşım dahil 250 euro’luk turlar mevcut.

BOROVETS
Borovetz pistleri toplam 45 kilometre uzunluğunda ve 15 ayrı lift ile kolay ulaşım imkânı var. Sofya’ya 70 kilometre uzaklıktaki Rila dağlarında bulunan Borovts’e Sofya havaalanından her yarım saatte bir minibüs kalkıyor. Ulaşımı kolay olduğu için buradaki oteller Pamporovo’ya oranla 2-3 euro pahalı. Üç yıldızlı oteller oda kahvaltı 17-20 euro, 5 yıldızlı oteller ise 25-30 euro civarında.