Misafirler Sarıkamışı Değerlendirdi

Misafirler Sarıkamışı Değerlendirdi :Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) faaliyet gösterdiği TRA2 Bölgesi illerinin (Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı) ekonomik ve sosyal gelişimini hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yönelik gerçekleştirdiği araştırmalara devam ediyor.

Ülkemizde kayak sezonunun yaşandığı bu dönemde bölgemiz turizmi için önem arz eden değerlerin başında gelen Sarıkamış Kış Sporları Turizm Merkezi, SERKA tarafından bir saha araştırması kapsamında detaylı olarak incelendi. Araştırma ile merkezin geliştirilmesi ve pazardan daha fazla pay alabilmesi için kamu ve özel sektörün birlikte hareket ederek yatırım ve işletme için ortak bir yol haritasının çıkarılması yönündeki ilk adım atıldı. Araştırmanın bölge için ilk kez bu kadar kapsamlı bir şekilde ele alınması ve daha öncesinde böyle bir çalışmanın yapılmaması, elde edilen bulguların önemini bir kat daha artırdı.

Araştırmada konaklama tesislerinde sunulan ön büro hizmetleri, odalar, restoran, barlar hakkındaki değerlendirmeler ve otel hakkındaki genel görüşlerin yanı sıra pistler, mekanik tesisler, pistlerdeki yeme-içme mekânları, çocuklar için eğlence imkânları ve Sarıkamış şehir merkezi hakkındaki görüşler, yüz yüze gerçekleştirilen anket uygulaması ile değerlendirildi. Elde edilen 289 soru formunun analizi neticesinde dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı.

OTELLERİN HİZMET KALİTESİ YÜKSEK FAKAT DAHA İYİ OLABİLİR

Misafirler tarafından konaklama tesislerine ilişkin dile getirilen hususlar incelendiğinde, genel memnuniyet düzeyi en fazla olan alanın yüzde 80,7 ile ön büro hizmetleri olduğu ve konukların özellikle personelin nezaketinden hoşnut kaldığı göze çarptı.

Misafirler market, kuaför, hamam vb. diğer hizmetler ile odalara ilişkin çalışmalara öncelikle ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiriyor. Bununla birlikte müşterilerin yüzde 60,2’si mini bar hizmetinin ürün ve fiyat anlamında yeniden ele alınmasının yarar sağlayacağını düşünüyor. Restoranlarda yemek çeşidi ve kalitesi, barlarda ise özellikle içecek seçenekleri ve fiyatları konularında istikrar sağlanması gerektiği ifade ediliyor. Araştırmaya katılan kişilerin yarısına yakını, konaklama tesislerindeki bahçelerin bakımının yetersiz olduğunu düşünüyor. Bu durum, otel bahçelerinin bakımının iyileştirilmesi gerektiğini, genel olarak kayak merkezinin de çevre düzenlemesi ve peyzaj açısından güzelleştirilmesinin yarar sağlayacağını vurguluyor.

KAYAK SONRASI ETKİNLER ORGANİZE EDİLMELİ

Müşterilerin yüzde 43,3’ü kayak sonrası etkinlikleri, yüzde 34,9’u gece eğlenceleri ve yüzde 24,8’i ise çocuklar için eğlence imkânları hususlarında çalışmaların yapılmasını istiyor. Akşam saatlerinde misafirlerin eğlenmelerine yönelik, animasyon, meşaleli yürüyüş ve folklorik gösterilerin yapılması ya da eğlenceli partilerin düzenlenmesi gibi etkinliklerin organize edilmesi Sarıkamış turizminin daha ileri seviyeye ulaşmasını sağlayacaktır. Benzer şekilde çocuklara eğlenceli ve nitelikli vakit geçirebilecekleri, ebeveynlerin güvenle çocuklarını emanet edebilecekleri oyun alanlarının yapılması müşteri memnuniyetinde olumlu etki yaratacaktır.

MİSAFİRLER AKŞAM SAATLERİNDE KAYAK İMKANI SUNULMASINI İSTİYOR

Misafirler karın kalitesinden, pistlerin uzunluğundan, kapasitesinden ve çeşitliliğinden, özellikle de doğal çevrenin güzelliğinden oldukça memnunken sorulara yanıt veren her beş kişiden üçü akşam saatlerinde kayak yapılamamasından şikâyet ediyor. Bu veri ışığında kayak merkezinin ilk etabında hayata geçirilen aydınlatma altyapısının tamamlanarak akşam saatlerinde de konuklara kayak imkânı sunulmasının gerekli olduğu ortaya çıkıyor.

ŞEHİR MERKEZİ VE KAYAK TESİSLERİ BÜTÜNLEŞMİŞ HİZMET SUNMALI

Kayak merkezine gelen misafirlerin maalesef Sarıkamış kent merkezi ile ilgilenmedikleri bu çerçevede, kent merkezinde bütüncül bir yenilemenin/ kentsel dönüşümün sağlanması ve yeme – içme, eğlence, alışveriş imkânı açısından misafirleri cezbedecek ve memnun edecek işletmelerin kurulması gerektiği hususu araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri olarak göze çarpıyor. Bu çerçevede, kayak merkezi ile şehir merkezinin daha bütüncül halde hareket etmelerini sağlayacak altyapı yatırımlarının ivedilikle hızlandırılması, seyahatten genel memnuniyet düzeyine de olumlu anlamda yansıyacaktır.

Bölgenin erişilebilirliğinin arttırılması anlamında en önemli unsurlardan biri olan havayolu ulaşımında uçak saatlerinin düzenlenmesi ve uçuş sayılarının sıklaştırılması, illerimize gelen misafir sayısının artışında önemli bir etken olarak rol alacaktır.

Yapılan çalışma, kayak merkezi ve konaklama tesislerindeki hizmet/ürün çeşidi ve kalitesindeki iyileştirmeler ile birlikte daha etkin tanıtım çalışmalarının ve kampanyaların hayata geçirilerek Sarıkamış turizminin çok ileri düzeye çıkabileceğini ve bunu hak ettiğini göstermiştir.