Palandökende Jak Ekiplerinin Tatbikatı Nefes Kesti

Palandökende Jak Ekiplerinin Tatbikatı Nefes Kesti :Türkiye’nin önde gelen Palandöken Kayak Merkezinde kış sezonunda 24 saat esasına göre görev yapan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, gerçeği aratmayan kurtarma tatbikatlarıyla adeta nefes kesti.

Palandöken Kayak Merkezi’nde olası kaza ve kurtarma olaylarına karşı hazır kıta görev yapan JAK ekipleri, bugün telesiyejde mahsur kalan bir vatandaşın kurtarılması, çığ altında kalan iki turistin kurtarılması ve zirve noktasında kayak kazası geçiren iki kayakçının kurtarılması tatbikatını icra ettiler.

İlk tatbikatta Palandöken’in Güney pistinde telesiyej arızası nedeniyle bir kişinin mahsur kaldığı ve donma tehlikesi geçirmek üzere olduğunun ihbar edilmesi üzerine JAK ekipleri, hemen bahse konu bölgeye kar üstü araçları jet skilerle intikal etti. Telesiyejde mahsur kalan vatandaş, uzman JAK ekipleri tarafından halatlarla aşağıya indirilerek kurtarıldı.

Çığ tatbikatında ise önce arama kurtarma köpeği ‘Gurbet’ çığ altında kalan iki turistin yerini belirledi. Yerin belirlenmesinin ardından JAK ekipleri çığ altında kalan iki turiste ulaşarak kar altından çıkararak hastaneye kaldırılmalarını sağladılar.

Son tatbikatta da Palandöken’in zirve noktasında kayak kazası geçiren iki kayakçı, JAK ekipleri tarafından önce sedye ile aşağı indirildi. Ardından sedyeler jet skilerin arkasına bağlanılarak aşağıda bekleyen 112 Acil ambulansa kadar götürüldü.

Gerçekleştirilen üç tatbikatta Palandöken’de tatil yapan yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle izlenirken, ekiplerin profesyonel kurtarma çalışmaları adeta nefes kesti.

Öte yandan JAK ekipleri tatbikat harici gerçekte bu sene kış sezonunda Palandöken’de 122 olayın vuku bulduğunu bunlardan 97 adet yaralı kurtarıldığını ve 25 mahsur kalanın da kurtarıldığını belirttiler.