Palandöken’de Yoğunluklu Erken Karlama Sistemi ile 8 Ay Kayak Yapılabilecek

Palandöken’de Yoğunluklu Erken Karlama Sistemi ile 8 Ay Kayak Yapılabilecek :Türkiye Kayak Federasyon Başkanı Erol Yarar, “Palandöken’in yıllık 240 günü kayılabilen bir dünya kayak merkezi olmasının hedefliyoruz” dedi.

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’nde eş zamanlı olarak iki firmanın ürettiği Yoğunluklu Erken Karlama Sistemi’nin (YEKS) testi yapılmaya başlandı. Bir hafta süreyle, sıfırın altında 1 derecede performansları ölçülecek sistemden birine karar verilecek.

Federasyon Başkanı Erol Yarar, testin yapıldığı pistte gazetecilere yaptığı açıklamada, federasyon olarak yine bir ilke daha imza attıklarını belirterek, dünya kayak endüstrisinin kullandığı YEKS’yi Türkiye’de ilk kez Palandöken’de eş zamanlı olarak test ettiklerini söyledi.

Sistemin Türkiye Kayak Federasyonu koordinasyonu ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile gerçekleştirileceğini ifade eden Yarar, şunları kaydetti:

“Dünyada sadece birkaç gelişmiş kayak merkezinde kullanılmakta olan, Yoğunluklu Erken Karlama Sistemi ile ilgili olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde erken sezon açılımı ve sportif başarının gelişmesine yönelik, Erken Karlama Sistemini, Vail Kayak Merkezi’nden sonra Türkiye’de uygulamak istedik. Dünyada sektörün iki dev firmalarına bu tekniği ilettik. Görüşmelerimiz sonunda bu iki dev, Palandöken’de en son teknoloji makinelerini eş zamanlı olarak performans testi yapmaları için ikna ettik. En iyi netice alınan sistemi federasyonumuz tarafından tavsiye edeceğiz. Palandöken’de bir buçuk kilometrelik pistte ekim sonunda karlama yaparak, kayakçıların hizmetine sunmak istiyoruz. Bu şekilde hem milli takımımız ve kulüplerimiz, hem de uluslararası takımların dört veya maksimum beş aylık antrenman süreleri, 30 Ekim ila 30 Mayıs aralığında yaparak, 8 aya kadar uzatılacaktır. Biz Palandöken’in yıllık 240 gün kayılabilen bir dünya kayak merkezi olmasının hedefliyoruz. Antrenman gün sayılarının arttırılması ile sportif başarımızın artacağına inanıyoruz.”

– 1 Kasım’dan sonra sporcularımızı çalıştıracağız

Yarar, YEKS’nin çalıştırılması için hava sıcaklığının sıfırın altında 1 derece olması gerektiğini savunarak, kayak merkezlerinde dünyanın en gelişmiş teknolojilerini uygulayarak ciddi bir yatırımı amaçladıkları sözlerine ekledi.

Yeni sistem sayesinde, havanın soğumasının yeterli olduğunu vurgulayan Yarar, “Artık kar yağdı mı demek yok, hava soğudu mu diye soracağız. Hava soğudumu Erzurum’da kayak yapılmaya başlanacak. Biz bunu, yüksek teknoloji makineleri Erzurum’da kurarsak 1 Kasım’dan sonra sporcularımız çalışacak” diye konuştu.

– Türkiye’yi kış turizminde tanıtacağız

Türkiye’de kışın da turizmi geliştirmek istediklerini dile getiren Yarar, “Türkiye sadece yaz turizmi olarak biliniyor. Kayak için gelen turistimiz fazla değil. Türkiye kayak turizmiyle tanınmıyor. Biz kayak merkezlerinde yaptığımız çalışmalarla Türkiye’yi kış turizm merkezi yapmak istiyoruz” dedi.