Palandökene Polonyalı akını

Palandökene Polonyalı akını :Dört yıl önce Erzurum’da yapılan Kış Oyunları, Avrupalı kayak tutkunlarını Palandöken’e çekti. Xanadu Snow White Oteli’nin sahibi Can Dikmen, “Özellikle Polonyalı turistin ilgisi büyük” dedi

Son dönemde kış turizminde yıldızı parlayan Palandöken, Polonyalı akınına uğradı. 2014’te 4 bin 500 Polonyalı turisti ağılayan Palandöken’e bu yıl ülkeden 6 bine yakın kayakçı bekleniyor. ETF Turizm/Xanadu Snow White Yönetim Kurulu Başkanı Can Dikmen, Palandöken’in kış turizminin merkezi haline gelmeye başladığını söyledi. Dikmen, “Dört yıl önce Erzurum’da yapılan Kış Oyunları’yla bölge tanındı. 2019 Avrupa Gençlik Kış Olimpik Festivali’nin (EYOF) ev sahipliğinin kazanılmasıyla yurtiçi ve dışındaki bilinirliğini artırdı” dedi. Palandöken’in özellikle Polonyalı turistlerin gözdesi haline geldiğini vurgulayan Dikmen, bunu Rus, Ukrayna, İran ve Ortadoğu pazarından gelen turistlerin takip ettiğini ifade etti. Erzurum’a gelen yabancı turistin yüzde 40’a yakınını otellerinde ağırladıklarını vurgulayan Dikmen, “2011-2012 sezonunda açtığımız otelimiz çok geçmeden bölgenin gerek fiziksel gerekse hizmet açısından en iyi bilinen işletmelerinden biri haline geldi. Bu başarıda, yapay karlandırma ve pist ışıklandırması gibi yatırımlarımızın da etkisi oldu” diye konuştu.

HEDEF YÜZDE 85 DOLULUK
Palandöken’de sezonu yaz ve kış olmak üzere ikiye ayırdıklarını söyleyen Dikmen, “Geçen yıl 1 Aralık 2013’te başlayıp 31 Mart 2014’e kadar süren kış sezonunu yüzde 72 dolulukla kapattık. Yaz sezonunun doluluk ortalaması ise yüzde 55’lerde” dedi. Bu kış yüzde 85 doluluk hedefi koyduklarını belirten Dikmen, bu yüksek beklentinin iç pazardaki artıştan kaynaklandığını kaydetti. Dikmen, şöyle konuştu: “İç pazarın ilgisi her yıl katlanarak artıyor. Geçen yıl düşük seyreden yağışlara rağmen bölgemiz iyiydi. Fakat turist sayısında bir patlama yaşanmamıştı. Sanırım bunun meyvelerini bu yıl topluyoruz.”

KONAKLI’YA YENİ YATIRIMCILAR GEREKLİ
Erzurum’da yaklaşık 2 bin 500 yatak kapasitesinin bulunduğunu aktaran Dikmen, bölgenin 2 bin yatağa daha ihtiyacı olduğunu belirtti. Dikmen, “Erzurum’da Konaklı ve Palandöken olmak üzere iki kayak merkezi var. Özellikle Konaklı’da yatak arzı yetersiz. Bölgenin yeni yatırımcılara ihtiyacı var” dedi.

FIS ONAYLI TEK ÖZEL KAYAK PİSTİ
Dikmen , Xanadu Snow White Otel’in toplam 12 bin metre uzunluğunda doğal, 2 bin 500 metre uzunluğunda da suni karlandırma pistine sahip olduğunu söyledi. Dikmen, “Ayrıca 800 metrelik kızak pistimiz ve bin 200 kişi kapasiteli telesiyej ünitelerimiz var. Sahip olduğumuz uluslararası güvenlik standartlarıyla da Türkiye’nin FIS (Federation Internationale de Ski) onaylı tek özel kayak pistleri bizde” diye konuştu.