Samsun Teleferik Hattında Yolcu Sayısı Artıyor

Samsun Teleferik Hattında Yolcu Sayısı Artıyor :Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, toplu taşımada ulaşım yükünü hafifletecek modern ulaşım konforu metrobüs inşaatının hızla devam ettiğini açıkladı.

Şehir içi toplu ulaşım sisteminde yolculuk konforunu yükseltmeye yönelik yapılan yatırımlar ve sunulan hizmet, vatandaşları memnun ediyor.

Toplu ulaşım araçlarındaki modernizasyon devam ederken, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Samsun Proje Ulaşım İmar İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş (Samulaş) Genel Müdürlüğü, tramvay ve otobüslerle taşınan yolcu sayılarına ilişkin karşılaştırmalı istatistik bilgilerini açıkladı. Ortaya çıkan veriler, toplumun sunulan kaliteli hizmeti olumlu karşılayıp desteklediğini ortaya koydu.

Kente modern bir hafif raylı toplu ulaşım sistemi kazandırmak için 2001 yılında harekete geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süren mücadelesiyle Samsunlular, tramvay konforuyla yolculuk etmeye 2010 yılın ekim ayında başlamıştı. Her yıl yolcu sayısı günden güne artan 16 tramvay, ihtiyaca cevap veremez hale gelince 5 tane daha alınmıştı. 21 tramvay tam kapasite ile çalışırken Samulaş A.Ş, hem tramvay duraklarına hem de Belediye Evleri Kavşağı-Üniversite arasındaki Atatürk Bulvarı güzergahında tam donanımlı 41 ekspres otobüsü devreye soktu. Samulaş bugün, bu iki modern ulaşımla kent içi yolcu trafiğininin büyük çoğunluğunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi, şehir içi yolcu taşımacılığındaki ulaşım rahatlığını yaygınlaştırmak için yatırımlarına hızla devam ediyor. Bir yandan Tekkeköy Kavşağı-Shell Kavşağı arasındaki tercihli yol güzergahı yapım çalışmasını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan da raylı sistem hattını uzatmanın plan ve projelerini hazırlıyor.

TRAMVAY, OTOBÜS VE TELEFERİK YOLCU SAYISI ARTIYOR

Tercihli yol ve raylı sistem ilave hat proje çalışmaları devam ederken, Samulaş A.Ş Genel Müdürlüğü, 2013-2014 yılları tramvay, ekspres ve ring otobüs ile teleferik yolcu taşıma rakamlarını duyurdu. Bu toplu ulaşım sistemlerini kullanan yolcu rakamlarına göre her üç toplu taşıma aracına ilgi giderek artıyor. İstatistiğe göre tramvay ve otobüslerin son yıllarda büyük ilgi görmesinin en önemli iki nedeni, modern ve konforlu araçlar olması ile dakik çalışma sistemi bulunması. İstatistik rakamlarına göre tramvaya 2013′te 21 istasyondan 17 milyon 343 bin 963 yolcu binerken, bu rakam 2014′te 18 milyon 578 bin 93 kişi oldu. 2013 yılında tramvayla en fazla yolcu 1 milyon 688 bin 863 yolcu ile mart ayında, 2014′te ise 1 milyon 811 bin 165 kişi ise aralık ayında taşındı. 2013′te 3 milyon 269 bin 585 kişi olan 41 otobüs yolcusu sayısı, yüzde 56 artışla 2014′te 5 milyon 118 bin 921 kişi oldu. 2013′te otobüsle 363 bin 698 kişi ile en fazla yolcu kasım, 2014′te ise 561 bin 624 kişi ile mayıs ayında taşındı. Teleferikle yolculuk edenlerin sayısı da artış gösterirken, 2013′te teleferikten 68 bin 769 kişi, 2014′te ise 285 bin 426 kişi yararlandı. Teleferikle 2013′te en fazla yolcu 33 bin 684 kişi ile ekim, 2014′te 66 bin 557 yolcu ile ağustos ayında taşındı. 2 yılın karşılaştırılmasında ise tramvay ile yolcu sayısı 1 milyon 234 bin 130 kişi, otobüsle taşımacılıkla yolcu sayısı 1 milyon 849 bin 336 kişi ve teleferikle yolculuk edenlerin sayısı ise 216 bin 657 kişi arttığı açıklandı.

HALKIMIZ DOĞRU OLANI BENİMSİYOR
Çağın en modern toplu taşıma sistemlerinden tramvayı Samsun halkının hizmetine sundukları için mutlu olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, sistemin başarısının halkın yaşam konforunu ve kalitesini yükselten bir hizmet olmasına bağladı. Başkan Yılmaz, “Eski sebze meyve hali ve otogarı yeni yerlerine taşıyıp modern bir otogar yaptık. Eski otogar ile yeni otogarın satışından elde ettiğimiz kaynak, halkın refahını artırmak için planladığımız raylı sistem projesi için bizleri cesaretlendirmişti. Hemen bunu projelendirip ihale ederek çalışmaları başlattık. Sonuçta şehrimiz modern bir ulaşım modeli olan raylı sisteme kavuştu. Bunun yanında da şehrimiz modern bir otogara, sebze meyve haline ve alışveriş merkezine sahip oldu. Geldiğimiz noktada raylı tramvay taşımacılığı artık kentimizin vizyonunu değiştirmiş ve benimsenmiştir. Yolcu sayıları, ilerleyen zaman içinde daha da artacağını gösteriyor. 5 yeni tramvayla 21′e ulaşan tren sayısı kapasiteyi zorlar ve yetersiz kalırsa ilave yaparız. Tramvay ile birlikte şık ve modern otobüslerle yapılan seferlere olan ilgi de halkımız için doğru olanı yaptığımızı gösteriyor.” şeklinde konuştu.