Sarıkamış Kayak Merkezinde terör zararı 1 milyon euro

Sarıkamış Kayak Merkezinde terör zararı 1 milyon euro :KIŞ turizminde doğudaki İsviçre olarak tanınan Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’ne, geçen 13 Eylül’deki PKK’lı teröristlerin saldırısında maddi zararının 1 milyon euro (3.4 milyon lira) olduğu belirlendi.

Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı ve turizm yatırımcısı Mir Hasan Taş, sarıçam ormanları ve kristal kar özelliği ile tanınan merkezde teröristlerin telesiyej sistemini ve zirvedeki kafetaryayı yaktığını söyledi. Kars Oteller ve Lokantacılar Derneği (KARSOD) Başkanı Halit Özer de, örgütün yaptığı eylemin kış turizmine ve Sarıkamış’a büyük darbe vurduğunu belirtti. Sarıkamış’ta yatırımcıları derinden yaralayan bölücü terör örgütü PKK’nın saldırısı, 13 Eylül günü öğleden sonra meydana geldi. Bir grup terörist, kamu ve özel sektör ortaklığıyla kurulan Kar- Sar- Tur A.Ş.’nin işlettiği kayak merkezinin zirvesinde bulunan telesiyej tesisleri, kumanda odası ve kafeteryayı ateşe verdi. Saldırı özellikle mekanik tesisleri kullanılamaz hale getirdi. Yangından sonra Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık ve Belediye hasar tespitinin ardından kış sezonu öncesi tesisleri yeniden çalıştırmak için harekete geçti.

Kars Oteller ve Lokantacılar Derneği (KARSOD) Başkanı Halit Özer, Kayak Merkezinin Sarıkamış ve Kars için çok önemli olduğunu bildirdi. Bu tür olayların bir daha yaşanmamasını umut ettiklerini anlatan Özer, şunları söyledi: “Üzücü olay Sarıkamış ve bölge turizmine ciddi manada zarar vermiştir. Ayrıca bu tür olayların bıraktığı izler hafızalarda kalacaktır. Umut ediyoruz ki çok erken zamanda bu yaralar sarılır ve bir daha yaşanmaz. Çünkü bir şeyi yapmak yüzyılları, yıkmak iki dakikayı alır. Şehitler diyarı, karlar diyarı Sarıkamış kış turizminde bir marka olmuşken bugün bu şekliyle anılması herkesi derinden üzmüştür.”

HERKESİN KADERİ BU DAĞI BAĞLI

Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı ve turizm yatırımcısı Mir Hasan Taş da, “Sarıkamış, yaklaşık 1500 yatak kapasitesine sahip oteller bölgesiyle dünyaya nam salmış bir marka kenttir. Kristal kar özelliği ile de ayrı bir önemi vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle beraber bugün gerekli inceleme ve araştırmalar yaptık. Bu çalışmalar neticesinde yaklaşık 1 milyon euroluk maddi hasar tespit edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, valilik, kaymakamlık, Belediye Başkanlığı gerekli çalışmaları yapmaktalar. Tabi ki bakım ve onarım çalışmalarının yaklaşık 2 ay gibi bir sürede tamamlanacağı belirtiliyor. Sadece turizm yatırımcısı değil, esnaf, halk, lokantacı, kafeteryacı, antrenör yani herkes kaderini bu dağa bağladı. Ama bugün tabi ki üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Bir an önce Sarıkamış, hak ettiği yere gelmeli” diye konuştu.