Spil Dağı Teleferik Ve Otellerle Turizm Merkezi Olacak

Spil Dağı Teleferik Ve Otellerle Turizm Merkezi Olacak :Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Spil Dağı Milli Parkı’na yapılması planlanan teleferik, oteller ve spor alanları projelerinin ihalesinin 28 Nisan’da yapılacağını belirterek, üç yıl içerisinde bitirilmesi planlanan projenin yaklaşık 100 milyon TL’ye mal olacağını söyledi.
Manisa 2015 Yılı 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Vali Yardımcısı Yakup Tat başkanlığında toplandı. Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.
Muzaffer Tepekaya, kaymakamlar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, yatırımcı kurum ve kuruluşların bölge ve il müdürleri ile katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Yakup Tat, “2015 yılı yatırım programının İlimizdeki uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi ve koordinasyon çalışmalarının tespitini amaçlayan 2015 yılı ikinci İl Koordinasyon Kurulu toplantısına hoş geldiniz. 2015 yılı birinci dönem (Ocak-Şubat-Mart) yatırımcı kuruluşlar dönem raporlarına göre ilimizde 299 kamu yatırım projesi uygulandığı, bunların toplam tutarının 2 milyar 800 milyon TL olduğu anlaşılmıştır. Projeler için önceki yıllarda 919 milyon 980 bin TL harcama yapılmış ve toplam 356 milyon 902 bin TL ödenek ayrılmıştır. Birinci dönem sonu itibariyle 70 milyon 129 bin TL ödenek harcanarak yüzde 20 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bu projelerin 59’unun tamamlandığı, 133’ünün devam etmekte olduğu, 30’unun ihale aşamasına getirildiği ve 77 projeye ise henüz başlanmadığı görülmüştür” dedi.
Vali Yardımcısı Yakup Tat’ın konuşmasının ardından kamu kurum ve kuruluş yetkilileri kurumlarının 2014 yılında gerçekleşen kamu yatırımları ile 2015 yılında gerçekleşmesi planlanan ve ihaleye çıkan yatırımları hakkında bilgi verdiler. Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muzaffer Tepekaya, üniversitenin devam eden 10 yatırımının bulunduğunu belirterek, 57’sinin eğitim, 2’sinin sağlık, 2’sinin teknolojik araştırma ve 1’inin ise spor sektöründe olduğunu söyledi. Yatırımların toplam maliyetinin 194 milyon 462 bin lira olduğunu kaydeden Tepekaya, 111 milyon 180 bin lira önceki yıllar harcaması olduğunu belirterek, 2015 yılı ödeneğinin 33 milyon 110 bin lira olduğunu dile getirdi. Muradiye kampüs yolunun ihalesinin yapıldığını ve çalışmaların başladığını belirten Tepekaya, kampüste yaşanan elektrik kesintilerinin kendilerine zarar verdiğin, bu sorunun çözümüne yönelik çalışma yapılmasını talep etti.
SABUNCUBELİ TÜNELİ’NİN YENİNDEN İHALESİ YAPILACAK
Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Vekili Baki Çoban, 2015 yılı hedeflerinin 30 kilometre bölünmüş yol, 139 kilometre sıcak karışım yapmak olduğunu söyledi.
Çoban Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen İzmir-Manisa Devlet Yolu Sabuncubeli Tüneli’nin 4 bin 70 metre uzunluğunda çift tüp tünel ve bağlantı yolları ile beraber toplam 6 bin 480 metre uzunluğunda olduğunu belirtti.
Çoban konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sol tüpte bin 486 metre, sağ tüpte ise bin 564 metre ilerleme sağlanmış iken tünel inşaatının yapımını üstlenen Koçoğlu Şirketler Grubu’nun, ödeme güçlüğü nedeniyle tünelde 4 Kasım 2014 tarihinden itibaren çalışmalar durmuştur. Yap-İşlet-Devret yatırım programından çıkartılmıştır. İş fesh edilmiş olup, Sabuncubeli Tüneli’nin milli bütçe ile yeniden ihale edilmesi planlanmaktadır.”
SPİL DAĞI TURİZM MERKEZİ OLACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, 3 yıldan bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, bölgeyi 4 ili kapsadığını hatırlattı.
Manisa’da 1 milli park, 2 tabiat parkı ve 2 avlağın bulunduğunu vurgulayan Rahmi Bayrak, 2 buçuk milyon liralık yatırımlarını bulunduğunu, yıl sonu itibariyle yatırım rakamlarının 6 milyona çıkmasının hedeflendiğini ifa etti. Tabiat Master planını hazırladıklarını belirten Bayrak, Kula’nın planlamasını bitirmek üzere olduklarını bildirdi. Yeni proje olarak Manisa Lalesi, Tür koruma eylem planını haftaya ihale edeceklerini belirterek, Manisa lalesinin bir kitapçığını ve eylem planını faaliyet geçireceklerini söyledi.
Manisa’da ilk defa ortaya koydukları nesli tehlike altında olan yaban kedisinin fotokapanlar ile tespitinin yapıldığını belirterek, Soma tarafında bunun tespitinin yapıldığını söyledi.
Rahmi Bayrak, Spil’e yapılması planlanan teleferik ve otel projeleri hakkında bilgi verdi. Bayrak, “Spil Dağı Milli Parkı’na yapmayı planladığımız teleferik, oteller ve spor alanları projelerinin ihalesini 28 Nisan 2015 tarihinde yapacağız. Projeler, Manisa’nın marka şehir ve turizm şehri olma konusunda yol kat ettirecek” dedi. Bayrak, “Teleferik projemizde 6’lı ve 8’li gondollarla hizmet vermeyi planlıyoruz. İhalenin ardından teleferik yolunun güzergahı da netlik kazanacak. Projenin 3 yıl içerisinde bitirilmesini planlıyoruz. Teleferik, oteller ve spor alanları projelerimizin tamamı yaklaşık 100 milyon TL’ye mal olacak” diye konuştu.
Bayrak, Spil Dağı Milli Parkı üzerinde yapacakları projeler hakkında ise şöyle konuştu: “Spil’de çadırlı kamp ve günübirlik kullanım alanı, botanik parkı, dönme özellikle seyir terası, gölet rehabilitasyonu, kır evleri ve Manisa lalesi üzerine projelerimiz var.”