Uludağ teleferikteki ayrım bitti yerliye de yabancıya da 30 lira

Uludağ teleferikteki ayrım bitti yerliye de yabancıya da 30 lira :Bursa ile Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ arasındaki ulaşımın sağlanması amacıyla 1963′te kurulan ve geçtiğimiz yıl yenilenerek Uludağ oteller bölgesine kadar uzatılan teleferik hattında yerli ve yabancılara farklı fiyat uygulamasına, konunun haber olmasının ardından son verildi. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan 9 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en büyüt teleferik hattı olma özelliğine sahip hatta yolculuk yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bursa’dan Uludağ oteller bölgesine kadar gidiş dönüş biletini 30 liradan alabilirken, yabancı turistler aynı mesafe için 50 lira ödemek zorunda kalıyordu.

Bursa ile Uludağ arasında ulaşımın sağlanması amacıyla yaptırılan ve 1963 yılında başladığı seferlerle bugüne kadar milyonlarca kişiyi Uludağ’a taşıyan teleferik hattı 1 Kasım 2012 tarihinde yapılan son seferin ardından hat tamamen söküldü ve yerine modern teknolojiye uygun gondol tipi kabinlerden oluşan yeni teleferik dünyanın en büyük teleferik şirketlerinden Leitner Ropeways teknolojisiyle inşa edildi. Bursa’nın yarım asırlık simgesi olan ve Teferrüç – Sarıalan arasında yolculu seferlere 7 Haziran’da başlayan teleferiğin resmi açılış töreni Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle yapılmıştı. 9 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en büyük teleferik hattı olarak nitelendirilen Bursa-Uludağ teleferik hattında hizmet veren kabinlere 8 kişi binebiliyor. 19 – 20 saniye aralıklarla kalkan 8′er kişilik vagonlarla bekleme derdini ortadan kaldıran teleferiğin ikinci etabı ise geçtiğimiz 29 Aralık günü hizmete başladı.

Bursa’dan teleferiğe binenler sadece 22 dakikada Uludağ’a ulaşabiliyor. Yeni teleferik hattı saatte bin 500 kişi taşıma kapasitesine sahip. Yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan teleferik hattını Teleferik AŞ işletiyor. Şirket, teleferik hattını 30 yıl boyunca işletme hakkına sahip. Hava koşullarındaki olumsuz gelişmeler harici haftanın 7 günü 08.00 ile 20.00 saatleri arasında hizmet veren teleferik fiyatları ise şöyle: “Öğrenciler için tek yön 10 lira, gidiş geliş 20 lira. Teferrüç-Uludağ oteller bölgesi tek gidiş 15, gidiş dönüş fiyatı; 30 lira. Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeyken Çarşamba günleri yarı fiyatına uygulanan halk günü uygulamasının olmadığı bildirildi. Teleferik AŞ’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada; 0-6 yaş grubu, gazi ve eşleri, 1. derece şehit yakınları ücretsiz olarak faydalanacak. Engelli derecesi yüzde 50 olan vatandaşlar ve refakatçilerine yüzde 50, Türkiye çapındaki tüm okul öğrencileri o yıla ait bandrol bulunan, öğrenci kimlik kartlarını göstererek indirimli fiyattan yararlanacak. Tekerlekli sandalye ve evcil hayvanlar kafeslerinde olmak kaydında ücretsiz olurken, bisikletler için saat 08:00-12:00 arası 15 lira, 12:00-17:00 arası ise 50 lira ücret alınacak.”

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 30 liradan satılan Teferrüç-Uludağ Oteller Bölgesi bileti yabancı turistlere 50 liradan satılıyordu. Konunun haber olmasıyla kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından Teleferik A.Ş. yönetimi, turizm acentaları temsilcileriyle biraraya gelerek fiyatları revize ettiğini duyurdu. Geçtiğimiz Cumartesi gününden itibaren teleferikte yerli ve yabancı ayrımı son bulurken gidiş dönüş bileti 30 liradan satışa sunuluyor. Sarılan’a gitmek isteyenler de gidiş dönüş için 30 lira vermek zorunda.