Uludağda trafik kargaşası

Uludağda trafik kargaşası :Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ, özellikle hafta sonları günübirlikçi akınına uğruyor. Oteller Bölgesi’nde otopark olmaması nedeniyle araçlarıyla gelen günübirlikçilerin yarattığı trafik karmaşası uzaktan kumandalı maket helikopter kamerasıyla görüntülendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe, Uludağ’daki bu sorunun yetkinin belediyeye verilmesiyle çözüleceğini belirterek, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yetkiyi bize versin Uludağ, Davos’u geçer” dedi.

Tatilcilerin “Beyaz Cennet” olarak adlandırdığı Uludağ’daki sorunlar, kayak sezonu başladığında gündeme geldikten sonra nisan ayında otellerin kapanmasıyla birlikte gündemden düşüyor. Kar yağışı ile birlikte otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 100’lere ulaşması sayesinde sezona iyi bir başlangıç yapan Uludağ, sömestirde düzenlenecek kış festivalleriyle bu kez çoğunluğu öğrenci olan misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Beyaz cennet bunun yanı sıra hafta sonları günübirlikçilerin akınına uğruyor. Çoğunlukla otomobille gelen günübirlikçilerin yarattığı karmaşaya hem otel ve işletme sahipleri hem de kent yöneticileri tepki gösteriyor.

Uludağ’daki betonlaşmanın sona ermesini isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2008 yılında Başbakan olduğu dönemde, zirvenin Davos yapılması talimatı vermesinin ardından çok sayıda kamu misafirhanesi ve bazı otellerin kaçak eklentileri yıkıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı da proje hazırladı ancak yapılan itirazlar üzerine yargıdan döndü.

Bu arada, kanalizasyon ve altyapı yetkisi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verilirken, üst yapı yetkisi bölgenin Milli Park olması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda kaldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de, 50 yıllık teleferik hattını yenilerek Uludağ Oteller Bölgesi’ne kadar uzattı. Yeni teleferik yılbaşı öncesi seferlerine başladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ’ın imar yetkisinin Bursa’ya verilmesini istiyor. Altepe, yetkinin verilmesiyle birçok sorunun çözüleceğini belirterek, “Uludağ’ın büyükşehirin bin 100 mahallesinden farkı yok. Alt yapı konusunda verilen sorumluluğun üst yapı konusunda da verilmesi gerekiyor. Birinci bölgede kamuya ait tesisler yıkıldı. Bunların yerine vatandaşlar için tesisler yapalım istedik. Bakanlık izin vermedi. ‘Trafik karmaşasını çözmek için otopark yapalım’ diyoruz izin verilmiyor. Sağlık ocağını devredilmesini istedik. Valilik onayladı, Ankara’dan döndü. Ankara, Uludağ’ı Bursa’dan daha çok seviyor. 400 kilometre öteden yönetmek istiyor. Milli park deniliyor ama 35 tane turistik tesis var ve 50 yıldan beri faaliyet gösteriyor. Herkes Uludağ Davos olsun diyor. Ama biliyor musunuz Davos’u bakanlık değil, oranın belediye başkanı yönetiyor” dedi.

Uludağ’ın dört mevsim kullanılması için tesisler yapılması gerektiğini de kaydeden Altepe, şöyle devam etti:

”Uludağ’da kış olimpiyatları gerçekleştirmek istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde olimpiyat komitesi gelip inceleme yaptı. Önümüzdeki günlerde yine gelecekler. Ancak, olimpiyat ve kış sporları merkezi yapılması için mevcut pistler yetersiz yenilerinin yapılması gerekiyor. Günübirlikçiler için de tesisler yapılması lazım. Ama yetkinin verilmemesi elimizi kolumuzu bağlıyor. Çözüm o kadar zor değil. Yapılacak iş Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın oteller bölgesinin milli park alanından çıkararak, turizm bölgesi ilan edilmesi ve ardından imar yetkisinin büyükşehire verilmesi. Uludağ yapılacak yatırımlarla Davos’u bile geçer”