Yenimahalle-Şentepe teleferik hattı 2.etabında sona geliniyor

Yenimahalle-Şentepe teleferik hattı 2.etabında sona geliniyor : Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Yenimahalle-Şentepe teleferik hattının 2.etabında vagonları taşıyacak çelik halatlar da çekildi, makara sistemi ile mekanik montaj çalışmaları tamamlandı.

İki aşamalı olarak planlanan Yenimahalle-Şentepe teleferik hattının 1400 metre uzunluğundaki 1. etabı, 17 Haziran 2014 tarihinde hizmete girmişti. Çalışmaları devam eden tek istasyondan oluşan 1800 metre uzunluğundaki 2. etapta bulunan 10 direk arasındaki kılavuz halatlar ise bir süre önce yurtdışından gelen özel eğitimli pilotun kullandığı helikopter yardımıyla çekilmişti.

EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, Büyükşehir Belediyesi’nce yapımı sürdürülen Yenimahalle-Şentepe arasında toplu taşıma amaçlı kullanılacak teleferik hattının 2. Etabında sona gelindiğini söyledi.

Hattın yüzde 99 oranında tamamlandığını, dış cephe yapım çalışmalarının bitirilmesiyle birlikte test sürüşlerine başlanacağını anlatan Genel Müdür Tahiroğlu, “Yenimahalle-Şentepe 1. Etap Teleferik Hattı’nın devamı niteliğindeki 2. Etap Teleferik Hattı’nın 1. Teleferik Hattı’na bağlantı çalışmaları yapılacak. İki hattın birleştirilmesinin ardından bir süre güvenlik açısından test sürüşleri gerçekleştirilecek. Bu aşamaların tamamlanmasıyla birlikte sistem, uluslararası akredite edilmiş kuruluş tarafından onaylatılıp, işletme ruhsatı alınacak. Sonrasında faaliyete geçip yolcu taşımaya başlayacak” dedi.

“1. ETAP İLE 2.5 MİLYONUN ÜZERİNDE YOLCU TAŞINDI”

Yenimahalle Metro İstasyonu ile Şentepe arasında toplu taşıma amaçlı hizmet veren ve Türkiye’ye örnek olan Teleferik Hattı’nın Ankaralılar tarafından güvenle kullanıldığını ifade eden Tahiroğlu, “7 aydır Ankara semalarında hizmet veren 1. etap Teleferik Hattı ile bugüne kadar 2,5 milyonun üzerinde yolcu taşındı. 9 ile 50 metre arasında değişen 10 adet direk üzerine kurulu teleferik sisteminde 48 kabin bulunuyor. 1400 metrelik mesafe ise yaklaşık 6 dakikada alınıyor” diye konuştu.

“GÜNDE 86 BİN 400 KİŞİ TAŞIMA KAPASİTESİNE ÇIKACAK”

Kabinleri kamera ile izlenen, koltukları ısıtma sistemiyle donatılan teleferik hattının, iki etabının toplam uzunluğunun istasyonlarla birlikte 3 bin 257 metre olduğunu belirten Tahiroğlu, sistem hakkında şu bilgileri verdi:

“Metro ile senkronize 18 saat çalışacak teleferik hattında, 4 durak ve her biri 10 kişi taşıma kapasitesine sahip 106 adet kabin bulunuyor. Teleferik sistemi 200 metre kot farkında inşa edildi. 24 metrelik inme-binme alanı olan sistemde, yolcular bir yandan inerken, başka bir yerden de kabinlere binecek. Her kabin 15 saniyede bir istasyondan hareket edecek. 2. hattında devreye girmesiyle birlikte tek yönlü 2 bin 400, çift yönlü 4 bin 800 yolcu taşınırken, bu sayı günlük olarak 86 bin 400 yolcu taşıma kapasitesine ulaşıyor. Sistem tam kapasite ile çalışırken hiç durmayacak, yavaşlamayacak. Sadece engellilerin ve yaşlıların binişi sırasında kalkış yavaşlatılacak.”

“ZAMANDAN TASARRUF SAĞLANACAK”

Sistemin tam kapasite hizmet vermeye başladığında 3 bin 257 metrelik mesafenin yaklaşık 13,5 dakikada kat edileceği bilgisini veren Tahiroğlu, “Şentepe merkezden, Yenimahalle Metro İstasyonu arasındaki mesafe, diğer toplu ulaşım araçlarıyla yaklaşık 25-30 dakikada alınıyor. Oysa teleferik hattını kullanarak yolculuk yapmayı tercih eden Yenimahalleliler, aynı mesafeyi kalkıştan varış noktasına 13,5 dakikada giderek, toplamda 8,5 dakika kadar da zamandan tasarruf etmiş olacaklar” dedi.

“TELEFERİK ÜCRETSİZ HİZMET VERİYOR”

Ücretsiz olarak hizmet veren teleferik sistemi ile engelli, yaşlı, çocuk herkesin rahatlıkla ve güven içinde seyahat ettiğini vurgulayan Tahiroğlu, “Sistem, trafiğin rahatlamasına yardımcı olduğu gibi yollara ek yük bindirmiyor. Teleferiğin ilk istasyonu Yenimahalle metro istasyonu olurken son ve ikinci aşamanın tamamlanmasıyla birlikte Şentepe merkezine kadar ulaşım havadan sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.