Yumuşak İklimiyle Yıldıztepe Kayakseverlerin Gözdesi

Yumuşak İklimiyle Yıldıztepe Kayakseverlerin Gözdesi :Ilgaz Dağı’ndaki Türkiye’nin en düşük rakımlı kayak merkezlerinden Yıldıztepe’ye, iklim koşullarının elverişli olması dolayısıyla artan ilgi turizmcileri sevindiriyor Çankırı Kayak Antrenörleri Derneği Başkanı Yarım: “Yüksek rakımda hava muhalefetine çok maruz kalıyorsunuz, keyifli kayağı iklim olumsuzlukları.

Ilgaz Dağı’nda bin 400 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en düşük rakımlı kayak merkezlerinden Yıldıztepe’nin, çevresini saran yüksek dağlar ve ormanlar sayesinde olumsuz iklim koşullarından daha az etkilenmesinin kayakseverlerin tesislere ilgisini artırdığı bildirildi.

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Çankırı Kayak Antrenörleri Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. İmdat Yarım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yıldıztepe Kayak Merkezi’nin Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenmiş pistlerinin bulunduğunu söyledi.

Tesisin, kayak sezonunun açılmasıyla günübirlik ve konaklamak için bölgeye gelenlerin yoğun ilgisini gördüğünü belirten Yarım, “Diğer kayak merkezlerine göre Yıldıztepe’nin birçok farklı özelliği var. Türkiye bin 400 rakımda bir kayak merkezi yok. Uludağ’ın oteller bölgesi 2 bin metre, Erciyes 2 bin 200 metre, Erzurum şehir merkezi ise bin 850 metredir” dedi.

Yarım, rakımın düşük olmasının avantajları olduğunu dile getirerek, “Yüksek rakımda hava muhalefetine çok maruz kalıyorsunuz, keyifli kayağı iklim olumsuzlukları engelleyebiliyor. Geçtiğimiz günlerde lodos nedeniyle birçok kayak merkezinde telesiyejler ve halatlı lifler çalışmadı. Yıldıztepe’nin rakımının düşük olması, etrafının dağ ve ormanlarla çevrili olması nedeniyle telesiyej ve halatlı taşıyıcılar çok rahat şekilde hizmet verdi. Kayakseverler de buraya akın etti” ifadesini kullandı

Tescilli kayaklı koşu pisti

Türkiye’nin kayaklı koşu alanındaki tescilli ilk pistinin Yıldıztepe Kayak Merkezi’nde olduğunu belirten Yarım, Kayak Federasyonu tarafından kayaklı koşu için tescili yapılmış uluslararası normlarda 2 pistin burada bulunduğunu dile getirdi.

İmdat Yarım, bin 800 metrenin üzerindeki kayak merkezlerinde yükseklikten dolayı kayaklı koşu yarışları yapılamadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Türkiye’deki birçok kayak merkezi bu rakımın çok üzerinde. Yıldıztepe düşük rakımı dolayısıyla bu sporun yapılmasında diğer kayak merkezlerine göre daha şanslı. Merkezde bulunan pistler sayesinde aynı anda birçok kayak branşı yapılabiliyor. Bu da diğer merkezlere göre Yıldıztepe’yi ön plana çıkartıyor. Düşük rakımı dolayısıyla burası daha yumuşak bir iklime sahip. İnsanlar bu özellikleri nedeniyle burayı tercih ediyor.