4 bin yıllık kadim şehir Kayseri yeniden doğuyor

4 bin yıllık kadim şehir Kayseri yeniden doğuyor :Kayseri denilince akla ilk lezziz mantısı, pastırması ve sucuğu geliyor. Oysaki Kayseri, tarihi M.Ö. 4000’li yıllara dayanan kadim bir şehrin izlerini taşıyor. Şimdilerdeyse dünya çapında marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Merkezindeki tarihi ve turistik yerler, Erciyes’te kayak keyfi, Kapadokya’ya olan yakınlığı… Bu üçlü destinasyon şehrin marka olma yolculuğuna katkı sağlıyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, geçtiğimiz günlerde kentin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla basın turu düzenledi. Geziye Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, Yönetim Kurulu üyesiHilal Çilsal Tepe, Anı Tur Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Burcuİlhan da eşlik etti. Kayseri’nin
tarihi ve turistik yerlerinin gezildiği iki günlük seyahatten notlar ise şöyle:

ERCİYES DAĞI SİMGE

Erciyes Dağı, Kayseri’nin simgesi. Başı dumanlı Erciyes, gerek turizm potansiyeli gerekse kayak sporuna elverişli pistleriyle herkese farklı seçenekler sunuyor. Deniz seviyesinden 3 bin 917 metre yükseklikteki Erciyes Kayak Merkezi ayrıca temiz ve yumuşak havası, doğal zengin mineralli kaynak sularıyla sağlık turizmi açısından da cazip.

3 BİN KİŞİYE İŞ İMKÂNI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 300 milyon euroluk yatırım yaptığı Erciyes Kayak Merkezi Projesi, Kayseri tarihinin en büyük projesi olarak nitelendiriliyor. Projenin temelini oluşturan Erciyes Turizm Master Planı ile Kayseri’nin turizm sektöründen büyük bir pay alması bekleniyor. Proje bölgeye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Bu plan dâhilinde 3 bin kişiye iş imkânı sağlanacak. Yıllık 100 milyon euro doğrudan 100 milyon euro dolaylı gelir elde edilecek. Kayseri’de kış ve doğa sporlarına özgü araç gereçleri üretimiyle ilgili bir sanayi sektörü oluşacak. Kayseri sosyal hayat daha da gelişecek. Erciyes’te yapılacak değişik branşlarda spor müsabakaları ve olimpiyatlarla Kayseri’nin ismi uluslararası platformlara taşınacak. 40 km uzunluğunda son teknoloji ürünü teleferik hatları, 200 km bulan uluslararası standartlarda ve değişik zorluk derecelerine sahip kayak pistleriyle merkez her türlü yaz ve kış doğa sporlarının rahatlıkla yapılabileceği yepyeni bir Erciyes’i doğuracak.

BULUTLARIN ZİRVESİNDE

Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahid Cıngı, Kayak Merkezi’nin yeni master planını anlattı. “Bulutların Zirvesi’ndeyiz. 3 bin 917 metre yükseklikte tepesinden karı eksik olmayan muhteşem bir dağ Erciyes. İnsana azametiyle ilahı duygular hissettiriyor. Binlerce yıl bölgenin en önemli sembolü oldu. Erciyes dağının önümüzdeki 50 yıl boyunca küresel ısınmadan etkilenmeyeceği bilimsel olarak tespit edildi. Avusturyalı ATC Turizm Danışmanlık firmasıyla 2 yıl süren bir çalışma yaptık. Bu çalışmada Erciyes Dağı’nın topografik ve iklimsel olarak uluslararası bir kış turizm merkezi şartlarına uygunluğunu araştırdı. Erciyes Dağı uluslararası bir kayak merkezi olabilecek standartlara sahip olduğunu tescil edildi. Yine Avusturya’dan Alpler’de birçok kayak merkezine danışmanlık yapmış Klenkhart Danışmanlık Şirketiyle de 2 yıl süren çalışmalar neticesinde Dağ üzerinde uygulama projelerini hazırladı ve 2010 yılından itibaren proje Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından aşama aşama hayata geçirildi. Mekanik tesisler-liftler (teleferik sistemleri), karlama üniteleri, kayak pistleri, sosyal tesisler, restoranlar, otoparklar, ilk yardım merkezleri, alışveriş merkezleri, günübirlik alanlar, kayak kulüpleri için tesisler, futbol sahaları ve antrenman merkezleri yeniden ele alındı. Ortaya yepyeni bir Erciyes ortaya çıktı.”

TURİZM MERKEZİ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Kayseri halkının misafirperverliği buradaki işletmelerimize de yansıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de Kayseri’yi layık olduğu yere getirmek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde belediye olarak Kayseri Tanıtım Grubunu kuracağız. Kayseri’nin değerlerini hem ulusal hem de uluslararası çapta anlatacağız. Erciyes’imizi Türkiye’nin en büyük turizm ve spor merkezi yapmak gayreti içerisindeyiz. Erciyes gerçek anlamda bir spor merkezi haline geldi. Biz Kayseri’de turizmi 3 ana temel üzerine oturtuyoruz. Birincisi Erciyes ana hattı, Kayseri’deki tarihi ve kültürel yapılar ve Kapadokya. Dolayısıyla buraya gelen misafirlerimizin günlerce kalabileceği ve sıkılmayacağı bir destinasyon sunuyoruz.”

KÜLTÜR HAZİNESİ: TALAS

Talas, arkeolojik ve tarihi kentsel değerleriyle eski bir yerleşim yeri ve yerleşkesinde yaşamın devam ettiği önemli bir tarihi kent hüviyetinde. Yer altı ve yer üstündeki binlerce yıllık kültürel miras değerleriyle birlikte şehrin yaşamsal kaynakları, Talas’ın yerleşme ve yaşam kültürünü anlamamızda yardımcı oluyor. Talas bulunduğu coğrafi konumu ile tarihte Ön Asya medeniyetlerinin biçimlendirdiği önemli bir yerleşme alanı olan Kapadokya’nın merkezinde yer alıyor. Talas, bu coğrafyada hâkimiyet kurmuş pek çok kültür ve medeniyete tanıklık etti. Bu sebeple de bahsedilen uygarlıklara ait değişik niteliklerde ve önemli miktarda tarihi ve kültürel mirasa sahip oldu. Milattan önceki dönemlerine ait yaşantı hala tarihin karanlık örtüsü altında bulunuyor. Kazı ve yüzey araştırmalarıyla Talas bu dönemlerine dair bilgi verecek buluntularına ulaşılmaya çalışılıyor. Yaşamsal kaynakların en önemlisi olan su, Kuruköprü ve Zincidere güzergâhlarını takip ederek Talas’a iki koldan gelip ve Reşadiye’de birleşen suyolları sistemli bir biçimde mahallelerdeki sarnıçlara depolanıp oradan da maksemler aracılığıyla çeşme ve kuyulara aktarılıyordu.

Talas’ı mutlaka gezin

Tarihin ve kültürün en güzel örneklerinden Talas’ı ziyaret edecekler için gezilecek yerleri sıralamak gerekirse; Kiçiköy Mahallesi, Gölbaşı Meydanı’nda yer alan Ali Saip Paşa Konağı, yine aynı mahallede bulunan kaya oyma kilise, Yukarı Mahalle’deki kız mektebi, Kayseri şehir merkezinin 8 km güneydoğusunda Komando Caddesi üzerindeki Ali Dağı Sarnıçlı Yer Altı Şehri, Harman Mahallesi’ndeki Okutan Konağı.