Balçova Teleferik 5 Nisan Günü Yeni Sezonu Açacak

Balçova Teleferik 5 Nisan Günü Yeni Sezonu Açacak :İzmir’de teleferikte bakım bitti Salı’ya keyif başlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl hizmete alınan Balçova Teleferik Tesisleri, sezon öncesi yıllık periyodik bakım nedeniyle 29 Şubat’tan beri hizmet veremedi. Daha önce 31 Mart’da biteceği açıklanan bakım, otomasyonla ilgili düzenleme nedeniyle 4 gün uzadı. Teleferik, 5 Nisan Salı günü yeniden hizmete girecek.

Balçova Teleferik Tesisleri 41 yıl önce 1974’de yapıldı. İzmililere yıllarca hizmet eden tesisler Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nce hazırlanan yıpranma tespiti ve kullanılmasında sakınca olduğu yönündeki rapor üzerine, 2007 yılı Kasım ayında kapatıldı. Önce iyileştirme çalışması yapılmasına karar verildi. Ancak, 1974 yılında yapılan teleferik tesislerinin malzeme ve teknoloji standartlarının bugün geçerli olmaması, AB uyumlu yeni standartların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında kabul edilmesi üzerine, onarımdan vazgeçildi. Yeni bir teleferik yapılmasına karar verildi. Yeni standarlara uygun proje hazırlığı sonunda 2011 yılından itibaren ihaleye çıkılmaya başlandı. Ancak, ilk iki ihale çeşitli sorunlar nedeniyle iptal edildi. Üçüncü ihale ise Kamu İhale Kurumu’na yapılan itirazlar ve dava süreçleri nedeniyle uzun süre sonuçlanamadı. Sonunda İhaleyi kazanan STM Teleferik Sistemleri Firması’na Nisan 2013’de yer teslimi yapıldı. Firma bu süreçte ekonomik sıkıntılar yaşadı. Buna karşın yapımı sürdürdü. Üç kez süre uzatımı aldı. İnşaat sürerken tesisin yeraldığı Dede Dağı’nda yeralan binaların tadilat, çevre düzenlemesi de yapıldı.

Balçova Teleferk Tesisleri 31 Temmuz 2015’te hizmete girdikten 13 gün sonra 12 Ağustos’ta kıs asüreli bakıma alındı. Test sürüşleri ve yolcu taşınması sürecinde halatlardaki esneme nedeniyle de 2016 yılında, yeni sezon öncesi 29 Şubat’ta periyodik bakıma alındı. Teleferiğin tüm hareketli ve mekanik parçaları sökülerek kontrol edildi. Bakım sırasında tesisin kesintisiz çalışmasını sağlayan jeneratörler ile tesisteki binaların bakımı ve çevre düzenlemesi de gerçekleşti. Büyükşehir Belediylesi tesislerin bakım nedeniyle 31 Mart 2016 tarihine kadar hizmet veremeyeğini açıkladı. Bir ay süren bakımın ardından teleferiğin 1 Nisan Cuma veya 2 Nisan Cumartesi günü hizmete alınması bekleniyordu. Ancak, bakım tamamlanmasına karşın tesisin otomasyonuyla ilgili bir düzenleme nedeniyle açılış 4 gün sarktı. Teleferik, otomasyonun tamamlanmasının arından 5 Nisan Salı günü yeniden hizmet vermeye başlayacak.