Beykozda iki teleferik projesi bire düştü

Beykozda iki teleferik projesi bire düştü :İBB Meclisi Aralık ayı üçüncü oturumunda Beykoz’a yönelik önemli bir karar daha aldı.Sultaniye Parkı ve Karlıtepe arasındaki teleferik projesi mecliste onaylandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantılarının üçüncü birleşimi gerçekleştirildi. Ulaşım ve Trafik-İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nun “Beykoz Sultaniye Parkı-Karlıtepe Arası Teleferik Hattı Projesi”ne ilişkin 1/5000-1/1000 ölçekli Koruma amaçlı imar plan değişikliği teklifi AK Parti ve CHP gruplarının oy birliği le kabul edilirken, Beykoz Çayırı ve Yuşa Tepesi arasında yapılması planlanan teleferik projesi ise yatırımlardan çıkarıldı.

İlçedeki önemli turizm yatırımları arasında yer alan Karlıtepe C Tipi Mesire Alanı projesi kapsamında sahilden bölgeye ulaşım “Beykoz Sultaniye Parkı-Karlıtepe Arası Teleferik Hattı Projesi” ile sağlanacak. Bu hattın açılmasıyla ziyaretçiler Boğaziçi’nin ve şehrin en güzel manzarasına sahip, piknik ve spor alanlarıyla donatılacak olan Karlıtepe Mesire Alanı’na 1.4 km’lik bir gezintiyle ulaşabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeyi onaylaması gerekiyor

Kısmen Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde, Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi sınırları içerisinde çakışan alanda aynı zaman da Öngörünüm Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Karlıtepe-Sultaniye Parkı Teleferik Hattı Projesi’nin, İBB Meclisi’nin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da onay alması gerekiyor. Bununla birlikte projenin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için İBB Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve İSKİ Genel Müdürlüğü’nden görüş alındı.

Proje güzergahında çok sayıda gecekondu bulunuyor

İBB Meclisi’ne sunulan teklifte Sultaniye Parkı-Karlıtepe arasında yapılması planlanan teleferik hattı projesi güzergâhı 315 ada üzerinden 319 adanın doğu sınırı ile 320 adanın kuzeyinden, 321 adanın güney sınırı içerisinde bulunan alandan geçtiği ve bu bölgede kamu mülkiyeti üzerinde çok sayıda gecekondu alanı olduğu belirtildi.

Öte yandan iptal edilen Beykoz Çayırı-Yuşa Tepesi Teleferik Hattı Projesi’nin karlı bir yatırım olmadığı ifade edilerek, yatırım planlarından çıkartıldığı öğrenildi.

Başkan Çelikbilek: “Proje bundan böyle belediyemizin gündemindedir”

Konuya ilişkin Dost Beykoz’a kısa bir değerlendirme yapan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Bölgede projeleri hayata geçirmek hukuki engeller nedeniyle zaman zaman uzayabiliyor, bunun farkındayız. Sultaniye Parkı-Karlıtepe Teleferik Hattı Projesi bundan böyle Beykoz Belediyesi’nin gündemindedir. Projemizin Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan da onay alabilmesi için süreci hızlandırıyoruz. Beykoz için elimizden gelen ne varsa fazlasıyla yapmaya gayret ediyoruz. Bu arada İBB Meclisi’nde projemize destek veren CHP’li arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Aydın Düzgün: “Hizmet içeren projelere kar amacıyla bakılmamalı”

İBB ve Beykoz Meclisi’nin CHP’li Meclis Üyesi Aydın Düzgün’de yaptığı açıklamada, “Projenin Beykoz’un turizmine katkı sağlayacağına inandığımız için destek verdik. Beykoz’un yararına gördüğümüz projelere her zaman destek veriyoruz. Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da onay alması durumunda Beykoz için hayırlı olacağını düşünüyorum fakat Beykoz Çayırı-Yuşa Tepesi projesinin karlı bir yatırım olmadığı düşüncesiyle yatırımlardan çıkarılmasını da Beykoz’a yapılan bir haksızlık olarak görüyorum. Belediyeler hizmet içeren projelere kar amacı güderek bakmamalıdır. Buna mukabil belediyeler sadece siyaseten yaptığı birçok sosyal faaliyetine kaynak aktarmaktadır. Bu faaliyetlerin kurumlara ekonomik açıdan hiçbir getirisi olmadığı gibi sadece vatandaşa bir hizmet amacıyla yapılmaktadır. Beykoz Çayırı-Yuşa Çayırı Teleferik Hattı Projesi de bu kapsamda değerlendirilip halkımıza bu hizmet verilebilirdi” ifadelerine yer verdi.

Beykoz Belediyesi’nin web sitesinde yer alan bilgilere göre projenin tamamlanmasının ardından ziyaretçiler Boğaziçi’nin ve şehrin en güzel manzarasına sahip, piknik ve spor alanlarıyla donatılacak olan Karlıtepe Mesire Alanı’na da 2 km’lik bir gezintiyle yapabilecek.

Kaynak : dostbeykoz.com