Çam ağaçları arasında snowboard

Çam ağaçları arasında snowboard :Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden Sarıkamış, özellikle snowboardcuların gözdesi haline geldi. Yumuşak kristal karı ve çam ormanlarıyla çevrili geniş alanları, ayak basılmamış noktalarda kaymayı seven boardcuları kendine çekiyor

Alpler’deki kristal karın aynısına sahip olan Türkiye’deki tek nokta… Yılın büyük bölümünde hava güneşli ama kar, ilk yağdığı günkü özelliğini sezon boyunca kaybetmiyor. Avrupa’daki birçok kayak merkezinin aksine sis yok, görüş açık. Çevresi görkemli sarı çam ormanlarıyla kaplı, bu nedenle de rüzgardan korunuyor. Aralıknisan arasında beş ay boyunca kayak yapılabiliyor. Sezon boyu ortalama 1 metre karla kaplı ve çığ tehlikesi yok. Bunlar; Kars Sarıkamış Kayak Merkezi’nin özellikleri… Sarıkamış; dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip olmasının yanı sıra yağan karın yoğunluğu ve kalitesi bakımından da, kış sporları için çok önemli bir nokta. Kars Harakani Havalimanı’na 40 dakika mesafede bulunan merkezin zirvesi olan Bayraktepe, 2600 metre yükseklikte. Toplam dokuz pisti bulunan Sarıkamış’ta, pistlerden biri snowboardculara ayrılmış. Merkezde, pistlerin toplam uzunluğu 13 kilometreyi buluyor. Sarıkamış’ın pistlerinin kristal karla kaplı olması, kayakçıları cezbediyor. Buzlanmayan, sezon boyunca ilk yağdığı şeklini koruyan, sporcuların üzerini ıslatmayan ve yapışmayan kristal kar; kayakçılar için çok uygun ve risksiz bir ortam sunuyor. Tüm kayakseverlere uygun farklı etapların yer aldığı Sarıkamış’ta; Alp disiplini ve kuzey disiplini, slalom, büyük slalom, Süper-C kayak türlerinin yanı sıra tur kayağı, snowboard ve kızaklı geziler yapılabiliyor. Ayrıca 50 kilometrelik cross country alanı da yer alıyor. Merkezde; bazıları yılın 12 ayı, bazıları ise sadece kış mevsiminde açık olan birçok otel seçeneği var. Tam pansiyon çift kişilik oda fiyatları yüksek sezonda 400-450 TL arasındayken, şu sıralar 250-350 TL’ye konaklamak mümkün.

ÇAM ORMANIYLA ÇEVRİLİ
Snowboardcuların Sarıkamış’a olan ilgisi günden güne artıyor. Bu durumun birçok farklı sebebi var. Hep aynı pistlerden ve kalabalıktan sıkılan sporcular artık Sarıkamış’ı tercih ediyor. Sarıkamış’ın çam ormanlarıyla çevrili olması, pist dışında kaymayı seven snowboardcuları çok memnun ediyor. Kristal kar da boardcular için bir nimet. Üstelik Sarıkamış’taki ski pass fiyatları çok uygun. Bu merkezde iki kişinin birlikte kullanabildiği ski pass’in fiyatı 60 TL. Tek kişilik gün boyu sınırsız ski pass ise 45 TL.

HAREKETLERİ YUMUŞAK KARDA YAPMAK ÇOK KOLAY
Sarıkamış’ın snowboardcular için cazibe merkezi haline gelmesinin nedenlerini, gezgin ve snowboard tutkunu Orçun Dalarslan’a sorduk. Snowboard’a 2004’te başlayan Dalarslan, “Snowboard’un en güzel yanı, doğayla tatlı bir mücadele içinde olmak” diyor ve ekliyor: “Sürekli kendinle yarışıyorsun, kendini geliştirmek için elinden geleni yapıyorsun. Kilometre yaptıkça yapasın geliyor.” Popüler kayak merkezlerindeki kalabalık ve yoğunluğun sporcuları olumsuz etkilediğini de belirten Dalarslan, “Liftler için uzun kuyruklar beklemek insanın motivasyonunu düşürüyor. Aynı pistlerde kaymak, bir süre sonra sıkıcı bir hal alıyor. Dolayısıyla insanlar yeni yerler arıyor.” Sporcuların Sarıkamış’la ilgili artık daha çok bilgi sahibi olduğunu vurgulayan Dalarslan, şöyle diyor: “Sarıkamış’ın ünü kulaktan kulağa yayılmaya başladı ve merak uyandırdı. Tabii Sarıkamış’ta Mart sonuna kadar kayılabilme Hareketleri yumuşak karda yapmak çok kolaysi de bir diğer avantaj.” Kristal karın snowboardcular için güvenli bir ortam oluşturduğunu belirten Dalarslan, Sarıkamış’ın avantajlarını şöyle sıralıyor: “Karın yumuşak olması, hareket kabiliyetini artırıyor. Hareketleri, bu kar üstünde yapmak daha kolay. Board yaparken düşebiliyorsunuz. Yumuşak karın üstüne düşmek daha az tehlikeli.” Dalarslan’ın yurt içindeki favori pistleri Sarıkamış ve gece de kayılabilen Palandöken… Yurt dışındaki favorilerini ise şöyle anlatıyor: “Fransız Alpleri’nde Meribel, Courchevel ve Val Thorens’den oluşan Les Trois Vallees, yani Üç Vadi bölgesi var. Buradaki pistlerin toplam uzunluğu 600 kilometre. Üç vadiden benim favorim ise kesinlikle tam ortada yer alan Meribel.”