Demirci, Akdağ Kayak Merkezini Anlattı

Demirci, Akdağ Kayak Merkezini Anlattı :ALTSO’nun Akdağ Kayak Merkezi ile ilgili sürdürdüğü çalışmalarda yer alan Şehir Plancısı ve Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci, “Akdağ ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler devam etmekte olup, Alanya’nın yerel dinamikleriyle birlikte bu sürecin de hızlıca tamamlanması hedefleniyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun çabaları sonucunda Antalya’da turizmin 12 aya yayılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararıyla Alanya–Akdağ Kayak Merkezi’nin statü değişikliği gerçekleştirilerek kış sporlarının önü açılmıştı. Devam eden çalışmalarla ilgili ALTSO’nun Akdağ ile yaptığı çalışmalarda elkip içerisinde yer alan Şehir Plancısı ve Alanya Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci, “Alanya kamuoyu tarafından da bilindiği üzere Akdağ Kayak merkezine ilişkin 1990’lı yılların başından beri süregelen iyi niyetli çalışmalar bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bölge 17.02.1995 tarih ve 22205 sayılı Resmi Gazete’ yayımlanan bakanlar kurulu kararıyla birlikte Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi olarak ilan edilmiş ve imar planı yapma, yatırımların tahsisi vb. yetkiler Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu yetkiye istinaden bölgenin küçük bir kısmında 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 1/5000 ölçekli nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama imar planları bakanlık tarafından yapılmış ve onaylanmıştır” dedi.

‘ALTSO KONUYA AKTİF OLARAK MÜDAHİL OLDU’
Konuşmasına devam eden Demirci “Süreç içerisinde 07.09.2005 tarih ve 2005/9453 sayılı bakanlar kurulu kararıyla Akdağ Kış sporları Merkezini de kapsayan oldukça geniş bir bölge, “Dim Çayı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” olarak ilan edilmiş ve Akdağ Kış Sporları Merkezini kapsayan yaklaşık 323 hektar büyüklüğündeki kısım, “Akdağ Rekreasyon Alt Bölgesi” olarak planlanmıştır. Rekreasyon alt bölgesi olarak planlanan bölge ile Akdağ’da yapımı düşünülen kış sporları merkezinin sınırları tam olarak örtüşmediğinden daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanmış olan planların uygulamasına geçilememiş ve maalesef konu sürüncemede kalarak günümüze kadar ulaşmıştır. Sorunun çözüme kavuşması ve Alanya Turizminin çeşitlenmesinin sağlanması açısından görevleri içerisinde Alanya ticaretinin geliştirilmesi de olan Alanya Sanayi ve Ticaret Odası (ALTSO) konuya aktif olarak müdahil olmuş ve süreci takip etmiştir. Bu aşamada şehir plancısı sıfatım nedeniyle benim de görüşlerime başvurulmuştur” diye konuştu.

‘ÇALIŞMA EKİBİYLE BİRLİKTE İNCELEME YAPMIŞTIK’
Konuyla ilgili olarak ALTSO yetkilileri, Alanya Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, Alanya Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri ve benim de bulunduğum bir çalışma ekibi oluşturularak dosya kronolojik olarak incelenmiş, çözüm önerileri getirilmiştir” diyen Demirci “Bu kapsamda öncelikle yapılmak istenen kayak tesisi projesi sınırları ile Dim Çayı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Akdağ Rekreasyon Alt bölgesi sınırlarının uyumunun sağlanması gerektiği tespit edilerek, mevcut rekreasyon alt bölge sınırının genişletilmesi amacıyla Orman ve Su işleri Bakanlığı, Doğa koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne başvurulmuştur. Konu ALTSO tarafından takip edilmiş ve talep edilen düzeltmenin gerçekleşmesi sağlanmıştır.

‘ŞEHRİN DİNAMİKLERİYLE BİRLİKTE SÜREÇ HIZLA TAMAMLANACAK’
Son olarak 06.10.2016 tarih ve 29849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan bakanlar kurulu kararıyla Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi’nin ismi Akdağ Kış Sporları Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak değiştirilmiştir. Yapılan düzenleme ile bölge içerisindeki taşınmazların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri, devir sonrasında yapılacak tahsislerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması sağlanmış, ayrıca yatırım aşamasında ciddi devlet teşviklerinin alınması sağlanmıştır. Halen sınırları genişletilmek suretiyle yeniden düzenlenen Akdağ Rekreasyon Alt Bölgesi içerisinde kayak merkezi inşasına yönelik imar planlarının yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler devam etmekte olup, Alanya’nın yerel dinamikleriyle birlikte bu sürecin de hızlıca tamamlanması hedeflenmektedir. Bakanlıkla yapılacak görüşmelerin neticesine göre imar planı yapımı için diğer resmi kurumlardan gerekli izin yazılarının alınması, halihazır haritaların yapımı ve jeolojik etüt çalışmalarının yapımına başlanacaktır” dedi.