Ege’nin termal kayak merkezi

Ege’nin termal kayak merkezi :Kendine has evleri, bağ ve bahçeleri, tepe parkı, Murat Dağı ve ılıcasıyla insanların yaşama umudu olmuş, vazgeçilmezi haline gelen Gediz keşfedilmeyi bekliyor
Tarih boyunca birçok medeniyete eşiklik etmiş Gediz, MÖ. 1000-700 yılları arasında Frigyalılar tarafından Kadoi adıyla kuruldu. M.Ö 133’te Roma coğrafyasına katılan Kadio Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasından sonra Bizans Devleti sınırları içinde kaldı ve bu dönemde piskoposluk merkezi oldu. Kurtuluş Savaşı sırasında 5 Eylül 1919’da Yunan işgaline uğradı. Milli Mücadele günlerinde Belova Murat Dağı kahramanları arasında Gediz’in mert evlatlarını ve İbrahim Efe’yi unutmamak gerekir. Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren Gediz Nehri’ne adını veren bu küçük Anadolu ilçesi yeraltı ve yerüstündeki zengin kaynaklarıyla çağa ayak uydurmuş, kendi gelenek ve göreneklerine sahip çıkmıştır.

MURAT DAĞI

Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Murat Dağı 2312 m. Yükseklikte, 400 hektarlık zengin bir orman alandır. Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından 2003 yılı Mayıs ayında önemli bir bitki ve kuş alanı olduğu ilan edildi. 1987 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile Termal Turizm Merkezi ilan edildi. Murat Dağı Termal Kayak Merkezi ise üç yıldır kayakseverleri ağırlıyor. Şifalı sıcak suları ve soğuk su kaynakları açısından nadir yerler arasında olan Murat Dağı, Frigler zamanında Ana Tanrıça Kybele’ye tapınılan ortamların en güzel yerinden biriydi. Murat Dağı’nda gününüzü kavak, çınar, çam, kiraz, ceviz ağaçları ve birbirinden güzel çiçekler arasında geçirebilirsiniz. Çuha çiçeklerini, orkideleri hele Ağlayan Gelin’i (ters lale) görmek ayrı bir mutluluk olacaktır. Öğle yemeğinde taze bir alabalık ziyafeti çekebilecek, sonra karacam ormanları içinden geçerek zirveye doğru yol alırken ulu çınarların arasından gürül gürül akan Gediz size eşlik edecek. Gediz ve Porsuk’un doğduğu Kesiksöğüt mevkii’ni unutamayacaksınız. Bu kaynaktan doğan su ikiye ayrılır. Gediz, Ege Denizi’ne doğru akarken, Porsuk Sakarya’ya karışıp Karadeniz’e dökülüyor. Akşam Murat Dağı’nda Gediz Belediyesi’nin tesislerinde konaklayabilirsiniz. Güler yüzlü aydınlık konuksever personel sizleri ağırlayacaktır. Murat Dağı’nda dağ kekiklerini ellerinizle bolca toparlayacaksınız. Yaşamayı, doğayı, insanları seviyorsanız, Murat Dağı sizi kucaklayacaktır… Murat Dağında geceler serin olur, yanınıza ceket, hırka gibi giyecekler almayı, kaplıca veya hamamların keyfini çıkarmak için uygun kıyafetlerinizi, muhteşem doğayı görüntülemek için fotoğraf makinenizi ve yedek pilleriniz almayı unutmayın.

2312 metre yüksekte Murat Dağı Kaplıcaları

Kütahya’nın en yüksek tepelerinde bulunan Murat Dağı Kaplıcaları, 2987 yılında termal turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. 2312 metre yükseklikteki Murat Dağı, kaplıcalarının yanı sıra, 853 çeşit bitkisiyle, florasıyla ve iklimiyle de bilim adamlarının ilgi odağı durumundadır. Tam bir oksijen deposu olan ve huzurlu bir şekilde doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarmak isteyenlerin tercih ettiği Murat Dağı Kaplıcaları şifanın önemli adreslerinden biridir. Burada yan yana iki tane hamam vardır ve bu hamamların Germiyanoğulları döneminde yaptırıldığı düşünülmektedir. Kaplıcalar aynı zamanda Gediz’e 30 kilometre uzaklıktadır. Suyunda; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bromür ve sülfat bulunur. Sinir, kas rahatsızlıkları, kadın hastalıkları ve romatizma gibi birçok sağlık sorununa iyi gelen Murat Dağı Kaplıcaları, sağlığınız için düşündüğünüz tatil noktalarından biridir.