Habitat Konferansında Mardin Kalesi Teleferik Projesi Yoğun İlgi Gördü

Habitat Konferansında Mardin Kalesi Teleferik Projesi Yoğun İlgi Gördü :Habitat Konferansında Mardin Kalesi Teleferik Projesine Büyük İlgi :Birleşmiş Milletler (UN) tarafından yirmi yılda bir düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Habitat Konferansı’nın Ekvador’un Quito kentinde “Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme” temasıyla gerçekleşti. İnsanlar için yerleşim yerleri oluşturmak ve gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı şehirleşmenin etkilerini yönetebilmek amacıyla uluslararası kamuoyunda bilinç oluşturmak için düzenlenen ve 160 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen konferansa DİKA’da katıldı. 17 – 20 Ekim 2016 tarihleri arasında Ekvator’un başkenti Kito (Quito)’da düzenlenen Habitat konferansı sonrası Mardin’de yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen DİKA Genel Sekteri Yılmaz Altındağ konferansta sundukları projelerle hakkında basını bilgilendirdi.

“Projemiz ilk 10’a Girdi”

Konferansta sundukları 1.Caddenin yayalaştırma projesinin 4 bin 300 proje arasında ilk 10’a girdiğini söyleyen Altındağ, Habitat Konferansı 20 yılda bir gerçekleşen bir etkinlik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda Konferans’a Mardin’den Ajans olarak katılım sağladık. Biz DİKA olarak haziranda BM’ye proje gönderdik. 4 bin 300 projenin içinde bizim projemiz ilk 10’a girdi. Kabul edilen 250 projenin içinden Mardin DİKA’nin projesi de vardı. Bu çok tarihi bir olay, tarihe tanıklık yapmak bu olmalı. Konferansın ilki Kanada Vancour’da, ikincisi İstanbul’da 1996 yılında yapıldı. Üçüncüsü 17-20 Ekim 2016 tarihleri Ekvator’un başkenti Kito gerçekleştirildi. Konusu yaşanabilir kentler ve kentlerin insana uyumuydu. Tabi orada göç ve işsizlik de konuşuldu. Biz orada Mardin’i anlattık, konu Mardin olunca bir farkındalık oluşturduk. Salonda müthiş bir sempati de vardı. Böyle önemli bir toplantıda bulunmaktan keyif aldık, çünkü Türkiye delegasyonu olarak katıldık. 4 bin 300 projenin içinden ilk 10’a girmek gerçekten çok farklı bir olay, çok sevindiricidir Konferansta sunulan 4 bin 300 proje arasında Ajanımız tarafından sunulan 1.Caddenin yayalaştırılması projesi ilk 10’a girdi. Ulusal arası bir etkinlikte bizim projemizin ilk 10’a girmesi bizim için tarihi bir olay oldu. Konferansta göç ve işsizlik gibi birçok konu anlatıldı. Konferansta Mardin’i anlatınca 1.Caddeyi ve Teleferik projelerimizin sunumlarımızı anlattık. Teleferik projesinin gerçekleşmesi halinde Teleferiğin turizm ve insanlar üzerinde oluşturacağı etki ve tepkileri anlattık. Ajansımız tarafından sunulan sunumlar olumlu etkiler bıraktı. İlimizi anlatırken artık terörden uzak olduğunu, yatırım olduğunu, Türk’ü Kürdü,Arap’ı, Süryani’si, Çerkez’in, Müslümanın birlikte yaşadığını, Çan sesinin Ezan sesine birbirine karıştığı mozaiği anlattık” dedi.

“Teleferik Projesi Yoğun İlgi Gördü”

Konferansta sunumlarını yaptıkları projeler hakkında bilgi aktaran Altındağ, “Konferansta Mardin’de tramvayının neden olmadığını sordular. İlimizde neden tramvayın olmadığını teknik anlamda anlattık. Konferansta teleferik projemize yoğun ilgi gösterildi. Teleferik projesinin özellikle ticaret anlamda değil turizm açısından katkı sağlayacağını dile getirdik onlarda bu görüşümüze katıldılar. Hatta balon turizmin bile Kapadokya kadar olabilecek bir nitelik olduğunu resimlerle anlattık. Ekvator’un başkenti Kito şehrinde Batman’ı, Siirt’i, Mardin’i ve Şırnak’ı anlattık ama ana konumuz Mardin’di. Şehrin asıl sahipleri yerel yönetimlerdi. Biz proje hazırlarız ve projeyi belli bir oranda destekler sonra gerçek sahiplerine teslim ederiz. Birinci cadde yayalaştırılması projenin başlangıcı olacak. Bizim üzerinde durduğumuz Mardin Kalesinin turizme açılması, geniş bir alanı içine alacak bir teleferik ve balon projeleri ile entegre bir proje konsepti ile Mardin’in tarihi ve kültürel değerlerine farkındalık yaratıp katma değer sağlamaktır. İkinci bir Milano yaratmayı hedefliyoruz. Ajans olarak kentlere dokunacağız. Projeler hazırlayacağız. Belediyeler de otoparklarını, duraklarını ve caddenin işleyişini hazırlayacak. Birinci cadde kentin tarihi dokusu nedeniyle raylı sisteme uygun değil. Caddeler engellilere uygun hazırlanacak. Esnafımızın bu konuda tedirginliği var. Cadde üzerindeki araç yoğunluğu alışverişi azaltır. Yayalaştırma alışverişi arttıracaktır. Bunu esnafımıza anlatmamız lazım. Cadde üzerinde yapılacak kent meydanı ve yeni düzenlemeler UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girmemizin alt yapısını hazırlayacaktır. HABITAT yetkilileri önümüzdeki süreç içinde İl’imize heyet gönderip projeyi yerinde inceleyecek. Bu ne kadar önemsendiğimizin bir göstergesidir. Dünyada yapılan etkinliklerin başında gelen böyle bir etkinlikte bir proje ile gündeme oturmak çok anlamlıdır” ifadelerini kullandı.

Kültür Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığını projenin takipçisi olacağını dile getiren Altındağ, “Bizler artık bu projeyi hayatta geçirme telaşındayız. Proje Büyükşehir Belediyesi ile imzalanmış bir projedir. Cadde de yürümek istemeyen kişiler içinde tramvay tipi araçlar hizmette sunulacak. Kalenin turizme açılması, teleferik ve 1.Caddenin yayalaştırma sürecinde herkesten destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bilgilendirme toplantısı basın mensuplarının sorularının cevaplandırılması ile son buldu.