Ihlara Vadisi Teleferik ve Asansör Projesine Kazakistanlı Firma Talip

Ihlara Vadisi Teleferik ve Asansör Projesine Kazakistanlı Firma Talip :Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Ihlara Beldesi’nde Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onay vermesi halinde yapımı düşünülen asansör ve teleferik sistemi için Kazakistanlı bir firmanın ön teklif verdiği açıklandı.

İstanbul TÜYAP’ta bugün kapanacak Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat (EMITT) Fuarı’na gelen bağlı Ihlara Beldesi Belediye Başkanı İsmail Yılmaz, Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda, Aksaray’a 40, Güzelyurt ‘a 7 kilometre uzaklıktaki doğa harikası, Kapadokya Bölgesi’nin girişindeki Ihlara Vadisi’nin dünyanın önde gelen büyük kanyonuna sahip olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, Vadi uzunluğunun yaklaşık 20 kilometre olduğunu, kanyon yüksekliklerinin yer yer 100-110 metreye çıktığını anlattı. Ihlara Belediye Başkanı İsmail Yılmaz, kültür turizmi bakımından büyük öneme sahip vadide 8-12’nci yüzyıllarda Bizanslılar’ın yaşadığını ve burada 10 bine yakın mağara 105 kilise bulunduğunu vurgularken, vadi girişinde belediyeye ait, sözleşmesi yıl sonunda bitecek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tesisleri bulunduğunu bölge için büyük katkı sağlayacak asansör ve teleferik ayaklarından birisinin buraya konulabileceğini söyledi. Asansör ve teleferik projelerinin Anıtlar Yüksek Kurulu’nun önünde olduğunu belirten Ihlara Belediye Başkanı İsmail Yılmaz, şöyle dedi:

“İstanbul’da bulunan Kazakistanlı teleferik firmasından işadamları geldi. Anlaşabilirsek, ‘yap işlet devret’ modeli ile kasaba meydanından teleferik koymayı düşünüyoruz. Takriben 2 bin metre uzunluğunda olacak. Ayaklardan birisinin Ihlara Vadisi’nin tam ortası Ihlara Kasabası’nın başlangıcındaki meydan olabilir. Diğer ayağı Ulubağ olarak adlandırdığımız bölgede olabilir. 10 milyon TL maliyet çıkardılar. Fakat son fizibilite çalışmaları daha yapılmadı. Bakanlık ile aramızdaki sözleşmenin yıl sonunda bitiminden sonra devreye girip hazırlayacaklar. Yatırım yapacaklara kapılarımız ardına kadar açık.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, dünyanın en büyük kanyonları arasında gösterilen ve jeolojik özellikleriyle adeta açık hava müzesini andıran Ihlara Vadisi’nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda daha etkin şekilde turizme katkı sağlaması için çeşitli araştırmalar yaptığı kaydedildi. 22 Ekim 1990’da Bakanlar Kurulu kararıyla bölgedeki 54 kilometrekarelik alan ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmişti. Vadinin doğal ve tarihi dokusuna zarar verilmeden Anıtlar Yüksek Koruma Kurulu onaylı iniş çıkış sistemleri projesi hazırlanabileceği ifade edildi.