Ilgazda Otellerin Yatak Kapasitesi Artacak

Ilgazda Otellerin Yatak Kapasitesi Artacak :Ilgaz Dağı’nın Çankırı tarafındaki otellerin yatak kapasitesi 3 yıl içerisinde 2 bine yükseltilecek.

Ilgaz Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Doruk Mevkisi’nde düzenlenen “Yıldıztepe ve Doruk Turizm Merkezleri Proje ve Yatırım Çalışmaları” toplantısında yaptığı konuşmada, Ilgaz ilçesinin son dönemde nüfusunun düştüğünü dile getirerek, elde buluna potansiyeli kullanarak nüfusun artırılabileceğini söyledi.

Ilgaz Dağı’nın Türkiye’nin önemli turizm potansiyellerinden biri olduğunu belirten Gürbüz, “Ilgaz önemli turizm potansiyeline sahip. Ilgaz Milli Parkı ve Yıldıztepe bu potansiyelin önemli parçası” dedi.

Sezon uzunluğu açısından Ilgaz’ın farklı bir yerde olduğuna işaret eden Gürbüz, “Ilgaz, ülkemizde gelişmekte olan kış turizmi ve kış sporları merkezleri arasında sezon uzunluğu ve kar kalitesinin en iyi olduğu merkezlerden biri. Burası hava muhalefetinden en az etkilenen yerlerden biri. Kuzey disiplini, alp disiplini, snowboard, kızak ve biatlon bir arada yapılabilecek önemli bir alan. Bu özelliği ile bölge tatilcilerin ilgisini çekmektedir” diye konuştu.

“Ilgaz’ı kış turizminde dünya markası yapmak için çalışacağız” diyen Gürbüz, “Türkiye 2026 kış olimpiyatlarına talip. Bu da yatırımların ne kadar ivedi olduğunu gösteriyor. Avusturya’da 14 kayak merkezinin her birinde 1 milyon ve üzerinde kayak sever ağırlıyor. Türkiye’de toplamda 51 kayak merkezimiz bulunuyor. 2014 yılında sadece kış turizmi için 4.8 milyon kişi ülkemizi ziyaret etmiştir. Bir önceki yıl 2.8 milyon olduğu düşünülünce bu gelişme dikkat çekiyor. Fransa’nın 14 kayak merkezinde 20 milyon kayak sever gelirken ülkemizin 4.8 ziyaretçi az” ifadelerini kullandı.

Bölgenin her anlamda potansiyelini çıkarmak gerektiğini vurgulayan Gürbüz, şöyle devam etti:

“Yıldıztepe Kayak Merkezi ve Doruk mevkisinin potansiyelini sadece kış turizmi olarak görmemek lazım. Buna kongre turizmi, macera turizmi ve spor turizmi gibi ilaveler yapılmalı. Bunlar yapıldığında özel sektör yatırımcıları da bölgeye ilgi gösterebilir. Yatırımcıların Yıldıztepe ve Doruk turizm bölgelerini yatırım açısından yeterli görmemesi bölgenin gelişmesinde bir engel. Yıldıztepe’deki telesiyeji uzatmayı planlıyoruz. Yıldıztepe’de hızlanmayla ilgili problem olan telesiyejin yeni yapılan otelin önünden başlatılarak mevcut ilk istasyona kadar uzatmayı düşünüyoruz. Buda pist sayısını artırdığı gibi tercih edilebilirliğini artıracaktır. Dünyada en çok tercih edilen oteller, telesiyejlerin otelin önünden başladığı yerlerdir. Kapalı sistem Yıldıztepeye 12 ile 15 milyon lira arasında bir telesiyejin yapılabileceğini düşünüyoruz.”

Gürbüz, Doruk Bölgesi’nin çehresini değiştireceklerini ifade ederek, “Eskiyen Doruk otel yıkılarak 500 yatak kapasiteli yeni bir otel yapılacak. Sporcuların, futbol takımlarının yaz kamplarını yapabileceği uygun bir yapıda olacak. Macera turizmine de hitap edecek yeni bir kompleks yapmayı düşünüyoruz. Yıldıztepedeki otelimizi de çok eski, küçük ve işletme kalitesi düşük olduğundan kapasitemizi artırmak için yap işlet devret yöntemiyle özel sektör destekli otel yapılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

-Yatak kapasitesi artacak –

Yatak sayısının 2 bine çıkacağını belirten Gürbüz,”Ilgaz’da hazır bulunan yatak sayısı 540. Yapılacak otel yatırımlarıyla 3 yılda bu sayıyı 2 bine çıkarılacaktır. Bu yatırımların yapılmasıyla turist çekim gücünü artırmış güçlü bir Ilgaz ortaya çıkacak. Bu yatırımların ardından ortalama yüzde 60 doluluk oranıyla bile sadece konaklama geliri olarak 43 milyon lira kazanılacaktır. Futbol ve kongre turizmini ilave ettiğimizde bu rakamlar çok daha büyük boyutlara çıkacaktır” diye konuştu.

Yatırımların ardından elde edilecek gelirlerden bahseden Gürbüz, “Sadece mekanik tesisler olarak teleferik, telesiyej, yürüyen bantla 3 milyon lira, zipline, macera parkuru, panitball, dağ kızağı, snow tubing, free fall, bungee jumping, gibi aktivitelerden 12 milyon elde edilecektir. Spor salonu ve futbol tesisi ile birlikte bu rakam 20 milyona çıkabilecektir” diye konuştu.