Karadenizlilerin ulaşım aracı ilkel teleferik tehlikesi

Karadenizlilerin ulaşım aracı ilkel teleferik tehlikesi :Doğu Karadeniz’de kullanılan ve tarımsal ürünlerin taşınmasında büyük kolaylık sağlayan ilkel teleferikler, insanların ulaşımında ise tehlikeyi beraberinde getiriyor.

Makine Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Metin Bıçakçı, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz’de binlerce ilkel teleferik olduğunu söyledi.

Bıçakçı, bölgede yaklaşık 20 bin ilkel teleferik olduğunu belirterek, “Bu teleferiklerin yaklaşık 10 bin tanesi Rize’de, diğer 10 bin tanesi ise diğer illerde bulunmaktadır. Rize’de bulunan 10 bin teleferiğin 6 bin tanesine başvuru yapılarak hat alınmış. Diğerlerini ise vatandaş kendi imkanları ile çekmiş.” dedi.

Gelişi güzel kurulan teleferiklerle tarımsal ürünlerin yanında insan ve hayvan taşımacılığı da yapıldığını ifade eden Bıçakçı, teleferiklerin standartlarının olmadığını kaydetti.

Teleferikleri insanların gelişi güzel kullandığını vurgulayan Bıçakçı, “Teleferiklerin herhangi bir kabini yok. Vatandaşlarımız maalesef ilkel teleferiklerle ‘işimiz görülsün’ diye düşünüyor. İlkel teleferiklerle insan ve hayvan taşınamaz. Teleferiklerle sadece yük taşınabilir. Yük taşınacağı zaman da belli bir ağırlığın altında yapılması lazım. Teleferiklerin mutlaka kapalı bir kabini olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Makine Mühendisleri Odası olarak 2006 yılından beri ilkel teleferikler ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Bıçakçı, “Bu teleferiklerin en azından asgari bir standardı olmalı. Her teleferiğin sorumlu birisi olması lazım. Kolay değil. 10 bine yakın ilkel teleferikten bahsediyoruz. Bunları bir standarda getirmek de kolay değil. Belki bir sosyal proje kapsamında olabilir. Teleferiklerin iyileştirilmesi önemli.” diye konuştu.